Syöpädiagnoosin saaneen nuoren aikuisen mielenterveyden tukeminen (MELODIC-hanke)
MELODIC-hankkeen tavoitteena on edistää syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä mielenterveyttä ja hyvinvointia. Tämä tapahtuu kehittämällä oireiden ja tarpeiden arviointia systemaattisemmaksi sekä tunnistamalla varhain ja vastaamalla mielenterveyden ja psykososiaalisen tuen tarpeisiin ensimmäisen vuoden aikana syöpädiagnoosin jälkeen.
Hanke tuottaa tietoa syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten (18-35 vuotta) ja heidän läheistensä mielenterveyden tuen tarpeista sekä terveydenhuollon ammattilaisten kokemuksista nuorten aikuisten syöpäpotilaiden tukemisessa. Tämä täydentää olemassa olevaa näyttöä syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten mielenterveyden tarpeista ja auttaa räätälöimään ja tarkentamaan oireiden ja tarpeiden systemaattista arviointia ja varhaisia interventioita, jotka tukevat mielenterveyttä ja hyvinvointia sekä auttavat kohderyhmän mielenterveyden tarpeisiin vastaamisessa.
Hankkeessa kehitetään ja testataan interventiota, joilla voidaan tukea nuoria aikuisia ja heidän läheisiään ylläpitämään ja parantamaan mielenterveyttä ja hyvinvointia ensimmäisen vuoden aikana diagnoosin jälkeen. Interventio sisältää luonnossa tapahtuvia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä aktiviteetteja ryhmämuotoisesti (Social prescribing) toteutettuna, joihin liitetään tiedon tarjoaminen (psykoedukaatio).
Hankkeessa kehitetään koulutus terveydenhuollon ammattilaisille, sekä laaditaan suositus, joiden tarkoituksena on terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen lisääminen mielenterveyteen liittyvistä seikoista koko potilaan hoitopolun aikana. Koulutuksen tavoitteena on lisätä ammattilaisten taitoja seulonnassa, varhaisessa tunnistamisessa ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä mielenterveystarpeiden hallinnassa. Hankkeessa uskotaan, että investoimalla terveydenhuollon ammattilaisten koulutukseen voidaan vähentää epätasa- arvoa tuen saamisessa.