Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.4.2024
OIVA – Oman osaamisen tunnistaminen ja soveltaminen uusissa ammattikonteksteissa

OIVA – Oman osaamisen tunnistaminen ja soveltaminen uusissa ammattikonteksteissa

Oiva –hanke kehittää ammattikorkeakoulujen osaamista edistää opiskelijoiden työllistymistä ja mielekkäitä työuria.

Ammattikorkeakoulut ovat perinteisesti tarjonneet tiettyyn ammattiin valmistavaa ja työelämälähtöistä tutkintokoulutusta. Kaikilla aloilla  tutkinnon jälkeiset työtehtävät eivät olekaan itsestään selviä tai ammatti, johon tutkinto on valmistanut on murroksessa tai vuosien myötä jopa katoaa.

Oiva –hankkeessa autetaan opiskelijoita tunnistamaan oma osaamisensa ja loikkaamaan johonkin odottamattomaan, joka ei juonnu oman alan traditiosta. Samalla tutkitaan miten syntyy ns. loikkausosaaminen eli kyky ja uskallus loikata oman alansa traditioista muualle ja soveltaa osaamistaan yllättävissä konteksteissa.

Hankkeessa pureudutaan kolmeen pääongelmaan:

Miten tukea opiskelijan mielekästä ja arvokasta työuraa niillä aloilla, joilla tutkinnon jälkeen tuleva työtehtävä ei ole itsestään selvä tai se ammatti, johon tutkinto on valmistanut on murroksessa tai vuosien myötä jopa katoamassa? Kuinka luoda oppimaan oppimisen taito ja valmiudet, jotta valmistunut opiskelija voi työuransa aikana muuttuvassa työelämässä profiloida ja fokusoida osaamistaan?

Miten ohjata opiskelijat tunnistamaan oman osaamisensa soveltamismahdollisuuksia muuttuvassa työelämässä?

Miten jakaa ja hyötyä muiden korkeakoulujen tekemästä kehittämistyöstä?

Hankkeen (1.4.2018–31.12.2020) päätoteuttajana on Metropolia Ammattikorkeakoulu, jossa vastuuyksikkönä toimii musiikin osaamisalue. Osatoteuttajina ovat Turun ammattikorkeakoulu (teatteri-ilmaisun ohjaajat), Hämeen ammattikorkeakoulu (ympäristösuunnittelijat), Lapin ammattikorkeakoulu (liikunnanohjaajat) sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulu (kulttuuurituottajat)

Turun ammattikorkeakoulu kehittää hankeessa loikkausosaamista tukevia urapolkuja ja opintoja yhdessä Lapin amk:n kanssa. Hankkeessa  kehitetään mm. mentoritoimintaa, jossa alumnit esittelevät omaa urapolkuaan ja toimivat opintojen loppuvaiheessa olevien opiskelijoiden kummeina.