Sivu päivitetty 15.1.2020

PRIORITY

PRIORITY on tutkimusprojekti, joka kuuluu Business Finlandin Digital Trust –ohjelmaan. PRIORITY tutkii, kehittää ja kokeilee viranomaisille suunnattuja kriittisiä viestintäratkaisuja. Tärkeänä tavoitteena on täydentää nykyisiä kriittisiä puhe- ja viestipalveluja laajakaistan dataominaisuuksilla hyödyntämällä kaupallisia langattomia 4G- ja 5G-verkkoja.

Projekti pyrkii parantamaan kriittisten viestintäratkaisujen kotimaisen ekosysteemin kilpailukykyä. Tutkimus keskittyy neljään aiheeseen:

1) Laajakaistapalvelut syrjäisillä seuduilla

2) Palvelujen laadun erottelu ja erilaisiin tarpeisiin varautuminen

3) Viestinnän turvallisuus

4) Erillisverkkojen ja kaupallisten verkkojen yhteistoiminta

PRIORITY-konsortioon kuuluu neljä tutkimuskumppania sekä 13 yritystä ja viranomaista. Tutkimustyöhön osallistuvat Oulun yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja VTT. Viidellä konsortioon kuuluvalla yrityksellä – Airbus, Bittium, Digita, Exfo ja Keysight – on menossa omat rinnakkaiset teollisuusprojektinsa. Muut kumppanit ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Puolustusvoimat, Pelastustoimi, Elisa, Erillisverkot, Fairspectrum, Verkotan sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto.

Ratkaisuja kokeillaan aidossa verkkoympäristössä soveltamalla valtakunnallista 5G Force -alustaa sekä myös siihen kuuluvaa Turun AMK:n of 5G Test Network Turku (5GTNT) -alustaa, jota myös jatkokehitetään projektissa. Turun AMK keskittyy dynaamiseen spektrinkäyttöön, 5G:n toimintavarmuuteen ja nopeasti pystytettäviin liikuteltaviin verkkoratkaisuihin droonien kanssa.