Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 10.6.2020
PRIORITY

PRIORITY

PRIORITY on tutkimusprojekti, joka kuuluu Business Finlandin Digital Trust –ohjelmaan. PRIORITY tutkii, kehittää ja kokeilee viranomaisille suunnattuja kriittisiä viestintäratkaisuja. Tärkeänä tavoitteena on täydentää nykyisiä kriittisiä puhe- ja viestipalveluja laajakaistan dataominaisuuksilla hyödyntämällä kaupallisia langattomia 4G- ja 5G-verkkoja.

Projekti pyrkii parantamaan kriittisten viestintäratkaisujen kotimaisen ekosysteemin kilpailukykyä. Tutkimus keskittyy neljään aiheeseen:

  1. Laajakaistapalvelut syrjäisillä seuduilla
  2. Palvelujen laadun erottelu ja erilaisiin tarpeisiin varautuminen
  3. Viestinnän turvallisuus
  4. Erillisverkkojen ja kaupallisten verkkojen yhteistoiminta

PRIORITY-konsortioon kuuluu neljä tutkimuskumppania sekä 13 yritystä ja viranomaista. Tutkimustyöhön osallistuvat Oulun yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu ja VTT. Viidellä konsortioon kuuluvalla yrityksellä – Airbus, Bittium, Digita, Exfo ja Keysight – on menossa omat rinnakkaiset teollisuusprojektinsa. Muut kumppanit ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Puolustusvoimat, Pelastustoimi, Elisa, Erillisverkot, Fairspectrum, Verkotan sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto.

Ratkaisuja kokeillaan aidossa verkkoympäristössä soveltamalla valtakunnallista 5G Force -alustaa sekä myös siihen kuuluvaa Turun AMK:n of 5G Test Network Turku (5GTNT) -alustaa, jota myös jatkokehitetään projektissa. Turun AMK keskittyy dynaamiseen spektrinkäyttöön, 5G:n toimintavarmuuteen ja nopeasti pystytettäviin liikuteltaviin verkkoratkaisuihin droonien kanssa.

business_finland.jpg