Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.11.2020

RESPONSE - Integrated Solutions for Positive Energy and Resilient Cities

RESPONSE-hankkeen tavoitteena on luoda strateginen visio älykkäiden kaupunkien siirtymästä kohti ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Keskeisenä painopisteenä on luoda joustavia ja turvallisia kaupunkeja ja samalla parantaa elämänlaatua ja vähentää ilmastonmuutoksen vaikutuksia. 

Hankkeen ytimessä ovat energiapositiiviset korttelit ja kaupunginosat, joita kehitetään niin sanotuissa Lighthouse-kaupungeissa Turussa ja Ranskan Dijonissa. Lisäksi mukana on kuusi niin sanottua seuraajakaupunkia eri maista. RESPONSE kokoaa yhteen 10 integroitua ratkaisua, jotka rakentuvat yhteensä 86 eri työkalusta, metodista ja teknologiasta, ja joita havainnollistetaan valituissa rakennuksissa ja kaupunginosissa hankekaupungeissa. Turussa ratkaisut toteutetaan Ylioppilaskylän alueella.

Integroiduilla ratkaisuilla tavoitellaan mm. uuden ja olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuden parantamista, sähkö-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien hiilidioksidipäästöjen vähentämistä sekä joustavampia energiajärjestelmiä. Hankkeessa myös laajennetaan kaupunkitiedon alustojen tarjoamia palveluita sekä integroidaan sähköistä liikkumista paremmin osaksi sähköverkkoa ja kaupunkisuunnittelua.

Teknisten innovaatioiden ja ratkaisujen lisäksi yhteiskehittäminen asukkaiden kanssa on keskeinen osa hanketta.  Hankkeen aikana molemmissa Lighthouse- kaupungeissa järjestetään lukuisia tilaisuuksia ja hyödynnetään digitaalisia menetelmiä, joilla sekä lisätään energiatietoisuutta että etsitään käyttäjien mahdollisuuksia itse vaikuttaa ympäristöhaasteisiin.  

Innovatiiviset liiketoimintamallit mahdollistavat ratkaisujen skaalaamisen ja monistamisen, muodostaen tiekartan kohti kestäviä kaupunkeja.
 

RESPONSE_logobanner_website_200521.jpg