Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.4.2024

Toimittajien yksilöllistyvät polut: Laadullinen seurantatutkimus

”Toimittajien yksilöllistyvät polut: Laadullinen seurantatutkimus” on pitkittäistutkimus journalistien ura- ja elämänpoluista. Se tuottaa tietoa muuttuvasta ammattikentästä yksilötasolla. On ennustettu, että toimittajiksi nyt valmistuvat nuoret tulevat vaihtamaan joustavasti alaa viestinnän kentällä. Pitääkö tämä paikkansa Suomessa? Tutkimuksessa seurataan noin neljääkymmentä journalistiksi kouluttautunutta henkilöä kaikkiaan

kymmenen vuoden ajan. Hanke tehdään Tampereen yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Tutkimukseen kutsutaan mukaan noin 40 journalistiopiskelijaa, ja ensimmäinen haastattelukierros tehdään alkuvuonna 2021. Tämän jälkeen tutkijat pitävät haastateltaviin yhteyttä vuosittain ja päivittävät osallistujien tilannetta. Seurannan toinen täysimittainen haastattelukierros tehdään loppuvuonna 2023. Suunnitellut haastattelukierrokset on tarkoitus toteuttaa viekä vuosina 2026 ja 2029. Hanke tuottaa ainutlaatuista materiaalia eli dokumentaarista pitkittäiskuvaa sekä yksilöistä että ammattialasta.

Tutkimuksessa tuotettu uusi tieto on tärkeää alan koulutuksen, yritysten, työntekijöiden ja journalismin muiden sidosryhmien kannalta. Journalismin ja viestinnän ammatti- ja koulutuskentän lisäksi hanke tuottaa kiinnostavaa materiaalia muun muassa uraohjauksen ja työvoimapoliittisten palveluiden ja toimenpiteiden kehittämiseen. Tietoa hyödynnetään mm. suunniteltaessa uusia koulutuksia ja uraohjauksen tapoja, ja siitä voi olla hyötyä myös media-alan rekrytoinneissa.