Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.8.2024
Työmaavesikoulutus

Työmaavesikoulutus

Työmaavedet aiheuttavat monenlaista kuormitusta niin ympäristölle kuin kaupunkien hulevesijärjestelmille. Työmaavesien ongelmaan on herätty Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana ja aiheesta on julkaistu erilaisia ohjeita. Lisäksi monet kaupungit ovat julkaisseet omat työmaavesioppaat, Rakennusteollisuuden RT-korteissa on työmaavesien hallintaa käsittelevä kortti, ja myös Turun AMK on julkaissut useita oppaita ja ohjeita niin kunnille ja kaupungeille kuin rakennusyrityksille. 

Käytännössä työmaavesien hallinnan osaaminen ja toteutuminen työmailla on kuitenkin puutteellista. Turun AMK on seurannut työmaavesien hallinnan aikaisemmissa hankkeissa Turun aluetta ja työmailla havaittiin paljon puutteita työmaavesien hallinnan osalta. Rakennusliikkeiden ja urakoitsijoiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella tietoa ja osaamista tarvitaan työmailla vielä paljon, eikä olemassa olevia oppaita ja ohjeita tunnettu työmailla. Työmailta tuli myös selkeä viesti siitä, että tilaajien suunnalta ei ole vaatimuksia työmaavesien hallinnalle. 

Hankkeen tavoite on lisätä työmaavesien hallinnan tietoisuutta ja osaamista luomalla verkkopohjainen pätevyyskoulutus rankennusliikkeille ja urakoitsijoille, sekä lisäämään tilaajien ja rakennuttajien tietoisuutta työmaavesien hallinnan tarpeesta.

Verkkokoulutus sisältää seuraavat osiot:

  • Yleistä tietoa työmaavesistä ja niiden haitoista
  • Menetelmiä työmaavesien ennaltaehkäisyyn ja hallintaan
  • Työmaavesisuunnitelman laatiminen
  • Työmaavesisuunnitelman seuranta työmaalla

Osana hanketta verkkokoulutuksesta ja työmaavesien hallinnasta tiedotetaan aktiivisesti rakennusliikkeitä ja urakoitsijoita. Hankkeessa lisätään myös tietoisuutta tilaajien ja rakennuttajien parissa, jotta ne osaavat vaatia ja arvioida työmaavesisuunnitelmia, sekä huomioida työmaavesien hallinta jo hankintavaiheessa. Arvioinnin tueksi kehitetään myös ohje, jota tilaaja voi hyödyntää.  

Tietoisuuden ja osaamisen lisääminen työmaavesien haitoista, niiden ennaltaehkäisystä ja hallinnasta on tärkeä työmaavesien laadun parantamiseksi. Parantamalla tilaajien tietoisuutta työmaavesien haitoista ja saamalla heidät huomioimaan työmaavesien hallinta jo tilausvaiheessa, saadaan rakennusalaa sitoutettua mukaan työmaavesien hallinnan parantamiseen.