Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.9.2018
VaCoSBE

VaCoSBE

E-urheilu eli tietokoneiden välityksellä tapahtuva kilpapelaaminen on nopeimmin kasvava urheilun harrastamisen ja seuraamisen muoto. Maailmanlaajuisesti yli puoli miljardia ihmistä tavoittava e-urheilu synnyttää ympärilleen monikerroksellisen ekosysteemin, jossa avautuu lukuisia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille kasvuhakuisille yrityksille. Kuten usein, myös tässä ekosysteemissä nopeimmat ja ketterimmät yritykset löytävät houkuttelevimmat lokerot.

Ekosysteemi tarjoaa alustan radikaalien innovaatioiden kehittämiselle. Lisäksi sitä voidaan hyödyntää liiketoiminnan laajentamisessa uusille markkinoille, esimerkiksi Aasiaan, jossa e-urheilu on erityisen suosittua. Urheilevan maailman mielenkiinto kohdistuu lähivuosina Aasiaan Tokion kesäolympialaisten (2020) ja Pekingin talviolympialaisten (2022) takia. E-urheilun volyymi ja Aasian kuluttajamarkkinoiden koko huomioiden on realistista odottaa, että e-urheiluun liittyvä potentiaali suomalaisille yrityksille lasketaan miljardeissa euroissa.

Digitalisaatio muokkaa uusiksi myös perinteistä urheilua. Kehitys tuottaa hybridisyyttä eli monenlaisia kahden tai useamman erilaisen asian yhdistelmiä. VaCoSBE-hankeaihio on rakennettu tämän hybridisyyden ymmärtämiseksi sekä siihen kytkeytyvän potentiaalin muuttamiseksi uudeksi liiketoiminnaksi. Hankkeessa tuotettu ymmärrys läikkyy laajalle yhteiskuntaan ja mahdollistaa aivan uusien e-urheilua hyödyntävien konseptien luomisen.

Hankeaihio on työstetty yhteistyössä Turun AMK:n, Työterveyslaitoksen, VTT:n sekä Turun ja Itä-Suomen yliopistojen kanssa.

Tutkimushankkeessa etsitään vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Millaisen ympäristön e-urheilu tarjoaa yritysten kasvulle ja markkinoita muuttaville innovaatioille?
  • Millaisia hybridisyydestä (e-urheilu + urheilu) nousevia skaalautuvia arvonluonnin muotoja ekosysteemissä avautuu e-urheilua sisällöllisesti ja/tai välineellisesti hyödyntäville yrityksille?
  • Millaisia uusia teknologioita hyödyntäviä (IoT, AI, VR, AR & some) arvonluonnin mahdollisuuksia ekosysteemi avaa?