Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.5.2019
VirPA – Virtuaalitodellisuus turvallisuusviestinnän välineenä paloturvallisuudessa

VirPA – Virtuaalitodellisuus turvallisuusviestinnän välineenä paloturvallisuudessa

Hankkeen tuloksena saadaan ymmärrys siitä, millaisia ominaisuuksia pelastustoimen turvallisuusviestinnän kannalta tulisi virtuaalitodellisuuteen perustuvissa tuotteissa olla. Projektissa luodaan yleisempi kehitys- ja toimintamalli paloturvallisuuden VR/AR-sovelluksiin ja koulutuksiin.

Hankkeen käytettävyystutkimuksessa tarkastellaan virtuaalitodellisuuden käyttömahdollisuuksia, käyttäjäkokemuksia (UX) ja vaikuttavuutta erilaisissa työympäristöissä esimerkiksi teollisuudessa. Useiden yksittäisten käytettävyys- ja vaikuttavuustestien tulokset kootaan yhdeksi julkaisuksi (tutkimusraportti), joka toimii pohjana ja ohjeena tuleville paloturvallisuuteen liittyville VR/AR-kehityshankkeille.

Tavoitteena on tehostaa ja kehittää turvallisuusviestinnän menetelmä, joka motivoi käyttäjää uudella tavalla, uudenaikaisen virtuaaliteknologian avulla. Tuloksena saadaan tietoa virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista, eduista ja heikkouksista paloturvallisuusviestinnässä.

Tavoitteena on myös, että pelastustoimen turvallisuusviestintähenkilöt saavat kokemuksen virtuaaliympäristöissä toimimisesta. Valmista pelillistä VR/AR-tuotetta voidaan hankkeen jälkeen hyödyntää turvallisuusviestinnässä ja yhteistyö Turun AMK:n kanssa mahdollistaa tuotteen myöhemmät jatkokehityshankkeet.

Laajempana tavoitteena on, että myös Suomen pelastustoimi pysyy virtuaaliympäristöjen kehitystyössä muiden Länsi-Euroopan maiden tasoilla (esim. Viro, Hollanti, Ruotsi).

Linkki VirPA-projektin tiivistelmään

Linkki käytettävyysraporttiin

Linkki loppuraporttiin

Linkki tutkimusartikkeliin: Virtual reality as a communication tool for fire safety – Experiences from the VirPa project

Linkki Lassi Niinikorven opinnäytetyöhön: Savun simulointi virtuaalitodellisuus-sovelluksessa - Case VirPA

Lataa tästä koneellesi VirPA ohjelmisto.