Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.9.2021
Utopiaako? – Nuoret vaihtoehtoisia tulevaisuuksia tekemässä

Utopiaako? – Nuoret vaihtoehtoisia tulevaisuuksia tekemässä

Tekijä(t): Johanna Ailio, Anne Nieminen, Sari Torvinen (toim.)

ISBN: 978-952-216-792-7 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun raportteja 278

90 s., 2021

Maailma on uhkaava nuoren silmin: vihapuhe ja kiusaaminen, ilmastonmuutos ja luonnonvarojen kulutus, valeuutiset ja misinformaatio pelottavat. Utopiaako? tarjoaa ratkaisuksi taidelähtöisiä työpajoja. Varsinaissuomalaisille toisella asteella opiskeleville nuorille suunnatut työpajat tavoittivat 618 nuorta, jotka paneutuivat yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen faktatiedon ja taiteellisten menetelmien avulla. Monitieteellisissä pajoissa käsiteltiin mm. vihapuhetta, kiusaamista, kestävää kehitystä ja vaikuttamisen eri muotoja. Työpajojen lisäksi opiskelijat lähestyivät aihetta taidenäyttelyn ja dokumenttivideon keinoin.

Tämä julkaisu antaa työpajamalleja opettajille ja nuorten kanssa työskenteleville. Näitä malleja voi hyödyntää täysimittaisina tai niistä voi halutessaan poimia parhaat ideat ja yhdistellä niistä omanlaisensa sekoituksen.

Uhkaava todellisuus tuli lähemmäksi kuin kukaan hankkeessa mukana olevista olisi osannut kuvitella. Pandemia sotki suunnitelmat useaan kertaan. Muutoksista selvittiin. Tämä julkaisu kertoo, miten. Se myös esittelee taideteoksia ja pohtii taidelähtöisten menetelmien oikeutusta. Julkaisun kuvat näyttävät lopussa pidetyn taidenäyttelyn teoksia ja poimivat hetkiä työpajojen toteutuksista. Mukana on myös linkki dokumentaariseen videoon.

Utopiaako? – Nuoret vaihtoehtoisia tulevaisuuksia tekemässä antaa puheenvuoron myös työpajoihin osallistuneelle nuorelle ja kerää kommentteja osallistujilta. Tulevaisuus itsessään on myös pohdinnassa: sen todennäköisyydet, mahdollisuudet ja tunteet, joita se herättää.

Tämä julkaisu on tarkoitettu nuorten kanssa työskenteleville ja taidelähtöisistä menetelmistä kiinnostuneille. Se jakaa käytännön toteutuksia liitteenä olevien työpajamallien avulla.

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston rahoittama suurhanke toteutui vuosina
2019 ̶ 2021.

(pdf-tiedosto, julkaisu 8,70 Mt)
(pdf-tiedosto, lisämateriaali: pajamallit 38,20 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.