Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.8.2021
Älykkäät koneet - Smart Machines

Älykkäät koneet - Smart Machines

Älykkäät Koneet –tutkimusryhmä keskittyy tulevaisuuden älykkäiden koneiden tutkimukseen. Ryhmän painopisteinä ovat maa- ja meriliikenteen kulkuneuvojen konetekniset kysymykset sekä metalliteollisuuden valmistustekniikat. Ryhmä toimii läheisessä yhteistyössä muiden AMK:n tutkimusryhmien ja ulkoisten tahojen kanssa ja pystyy tarjoamaan näin hyvin laajan osaamiskentän koneteknisiin tutkimushaasteisiin.

Tutkimuskysymykset voivat liittyä laivojen tai työkoneiden koneistoon, kuten

  • moottoreihin,
  • kattiloihin,
  • lämmönvaihtimiin,
  • pakokaasujen jälkikäsittelylaitteisiin,
  • diesel-, dieselhybridi- tai sähköisiin voimalinjoihin,
  • hitsaukseen ja hitsaussolujen automaatioon ja
  • automatisoituun kappaleen käsittelyyn liittyviin kysymyksiin. 

Myös laajat itsekulkeviin aluksiin ja kattavat liikenteen energiakysymyksien optimointi- ja skenaariolaskelmat ovat aluettamme. Työkalupakissamme ovat monipuoliset kokeellisen tutkimuksen ympäristöt #Tehdas moottori- ja voimansiirtolaboratorioden muodossa, unohtamatta Froude-tutkimusvenettä ja eRallycross-tutkimusautoympäristöä. Näissä voimme tutkia mm. moottoreiden päästöjä, ajoneuvojen suorituskykyä, energiankulutusta tai valmistustekniikan alustoja. 

Toisaalta voimme tarjota liikkuvia laboratoriota esimerkiksi tietoverkkojen tutkimukseen. Käytössämme on myös kattavat virtuaaliset suunnitteluympäristöt (Siemens), simulointi- ja mallinnusohjelmat (Matlab/Simulink, ANSYS, GT-Suite), joilla voimme tehdä esimerkiksi optimointia hybridijärjestelmien energiankäytöstä tai tutkia älykkäitä mallipohjaisia säätö- ja ohjausjärjestelmiä sekä koneoppimispohjaista ennakoivaa huoltoa. 

Tutkimusryhmän jäsenet