Sivu päivitetty 10.4.2019
ohjeitapolkuun.jpg

Ovatko polkuopinnot minua varten?

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? Menikö yhteishaku ohi? Polkuopinnot ovat reitti tutkintoon. Polkuopinnoissa suoritat tutkinnon ensimmäisen vuoden opinnot. Opintomenestyksellä ja suoritusten määrän perusteella voit hakea avoimen väylähaussa tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintojasi saumattomasti valmistumiseen asti. Polkuopiskelijana olet osa AMK:n opiskelijayhteisöä ja pääset osaksi opiskelijaelämää.

Ennen hakemista kannattaa pohtia seuraavia asioita:

  • Miten rahoitan opintoni?
  • Miten yhdistän mahdollisen työssäkäynnin kokopäiväiseen opiskeluun?
  • Riittävätkö opiskeluvalmiuteni korkeakouluopinnoissa menestymiseen?

Pohjakoulutusvaatimukset

AMK-hakukohteissa ei ole pohjakoulutusvaatimuksia, vaan ne ovat avoimia kaikille. Hakukohteissa voi olla suosituksena aiempaa osaamista, kuten matemaattisia tai kielellisiä taitoja. Mikäli olet epävarma aiemmasta osaamisestasi, voit suorittaa esimerkiksi iltalukiossa suositeltuja kursseja.

Master School -hakukohteissa hakijalla tulee olla suoritettuna alempi soveltuva korkeakoulututkinto. Työkokemus tulee olla suoritettuna vasta, kun opiskelija hakee tutkinto-opiskeluoikeutta Master School -koulutukseen avoimen väylän tai yhteishaun kautta.

Opintojen toteutus: päivätoteutus, monimuoto ja verkkototeutus

Polkuopinnot voivat olla joko päivä-, monimuoto- tai verkkototeutuksia. Näet Opintopolusta hakukohteen tiedoista, miten opetus toteutetaan. Lue tästä, mitä eri toteutuksilla tarkoitetaan:

  • Päivätoteutukset: Päivätoteutuksen ryhmien mukana opiskelu tapahtuu arkipäivisin klo 8-16 välillä. Osallistuminen edellyttää aktiivista osallistumista opetukseen. Suurin osa koulutuksista on päivätoteutuksia. Lähiopetusta on tyypillisesti 2-3 arkipäivänä viikossa, mutta määrä vaihtelee koulutuksittain. Opiskelu koostuu myös aikataulutetusta projekti- ja ryhmätyöstä sekä itsenäisestä opiskelusta. Opiskeluun on varattava viikossa vähintään 40 tuntia aikaa.
  • Monimuotototeutukset: Monimuotoryhmät opiskelevat joko muutamana arki-iltana viikossa tai 1-2 arkipäivänä viikossa/kuukaudessa koulutuksesta riippuen. Opiskelu sisältää myös aikataulutettua projekti- ja ryhmätyötä sekä itsenäistä opiskelua. Opiskeluun on varattava viikossa vähintään 40 tuntia aikaa.
  • Verkkototeutuksen ryhmissä: Verkkototeutuksessa opinnot toteutetaan kokonaan verkossa. Opinnot koostuvat itsenäisestä ja ohjatusta opiskelusta sekä ryhmätyöskentelystä, jotka ovat osittain aikataulutettuja. Opiskeluun on varattava viikossa vähintään 40 tuntia aikaa.

Työharjoittelu ja verkko-opinnot CampusOnlinessa

Polkuopiskelijana voit tehdä myös suorittaa työharjoittelun kaikissa koulutuksissa.

Polkuopiskelija voi suorittaa myös maksuttomasti verkkokursseja CampusOnlinessa, jonka tarjonta kattaa satoja opintojaksoja eri ammattikorkeakouluista. CampusOnlinen suorituksia on tietyin edellytyksin mahdollista sisällyttää siten väylähaun opintopistekertymään.

Opintomaksut, opiskelijaetuudet ja opiskelijaterveydenhuolto

Turun avoimessa ammattikorkeakoulussa on käytössä 200€ lukukausimaksu. Polkuopinnot kestävät kaksi lukukautta. Opinnot maksavat näin ollen 400€ vuodessa. Laskutus tapahtuu kahdessa erässä (200€ keväällä ja 200€ syksyllä).

Polkuopiskelija ei ole oikeutettu opiskelijaetuuksiin, kuten KELA:n opintotukeen tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Polkuopiskelijoille myönnetään oma ateriakortti, jolla saa alennusta seuraavista ravintoloista: Unican ja Turun alueen Sodexon opiskelijaravintolat ja Sepänkadun Amica.

Opiskelija-asunnoista vastaa Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS). Polkuopiskelijan on mahdollista hakea opiskelija-asuntoa, mutta lukuvuoden alussa elo-syyskuussa asuntoa ei ole mahdollista saada. Lisää tietoa opiskelija-asunnoista löydät www.tys.fi.

TE-toimiston vaatimat selvitykset polkuopinnoista

TE-toimisto saattaa pyytää sinulta esimerkiksi selvitystä opintojesi päätoimisuudesta tai toimittamaan todistuksen opiskeluajastasi ja/tai suorituksistasi. Saat kaikki tarvittavat todistukset ottamalla yhteyttä avoimen AMK:n toimistoon (avoinamk@turkuamk.fi). Toimitamme todistukset skannattuna sähköpostiisi. Työttömyysetuudella opiskelemiseen liittyvät kysymykset on suunnattava TE-toimistoon. Turun ammattikorkeakoululla on lain mukaan velvollisuus vastata viranomaisen tietopyyntöihin esimerkiksi opintojasi koskevista tiedoista TE-toimistoon.

Polkuopintojen lopettaminen ja opiskelupaikan peruutus

Opiskelupaikan vastaanotettuaan opiskelija sitoutuu maksamaan lukukausimaksun. Maksuton peruutus on tehtävä hylkäämällä opiskelupaikka Opintopolussa ilmoitettuun opiskelupaikan vastaanottamisen määräaikaan mennessä. Mikäli joudut perumaan paikan sen vastaan otettuasi, joudut maksamaan lukukausimaksun. Välttyäksesi seuraavalta lukukausimaksulta, tulee sinun peruuttaa paikka virallisella peruutuslomakkeella meneillään olevan lukukauden loppuun mennessä: Lomakkeen löydät täältä .Ilmoitusta opettajalle, opinto-ohjaajalle, opintotoimistoon tai mihinkään muualle kuin lomakkeen kautta ei hyväksytä

Jatko-ajan haku polkuopinnoille

Opiskelija voi hakea jatko-aikaa polkuopinnoille lähettämällä hakulomakkeen avoimeen AMK:iin sähköpostitse. Koulutuspäällikkö tekee päätöksen jatkoajan myöntämisestä. Polkuopintomaksu on suoritettava myös jatkoajalta. Tilaa lomake ottamalla yhteyttä avoinamk[at]turkuamk.fi.

Avoimen väylähaku - Mitä polkuopintojen suorittamisen jälkeen?

Avoimen väylähaku on polkuopiskelijan reitti tutkinto-opiskelijaksi. Väylähaussa opiskelijat valitaan opintomenestyksen perusteella. Väylähaussa ei siis ole pääsykokeita tai haastatteluja. Voidaksesi hakea väylähaussa tulee sinun olla suorittanut polkuopinnot nimenomaan Turun avoimessa AMK:ssa. Haku AMK-kohteisiin järjestetään kaksi kertaa vuodessa (marras- ja toukokuussa). Master School -haku sen sijaan on jatkuvaa. Mikäli tulet valituksi väylähaussa tutkinto-opiskelijaksi, olet oikeutettu opintotukeen ja muihin opiskelijaetuuksiin. 

Voit tutustua väylähakuun jo nyt Erillishaut-sivulta .

Avoimen väylähausta vastaa Avoin AMK: avoinamk[at]turkuamk.fi