Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 25.10.2023
Ensihoitaja (AMK)

Ensihoitaja (AMK)

Ensihoitajana toimit itsenäisesti ensihoitotyön asiantuntijana, mutta samalla osana ensihoitoketjua, tiiviissä yhteistyössä muun muassa hätäkeskuksen, pelastuslaitoksen ja poliisin kanssa. Voit työllistyä ensihoitajaksi pelastuslaitoksen, sairaanhoitopiirin tai yksityisen yrityksen ambulanssiin, kenttäjohtoyksikköön tai lääkäri- ja pelastushelikoptereihin.

Ensihoitajakoulutus sisältää sairaanhoitajakoulutuksen eli koulutuksen aikana suoritat sekä ensihoitajan että sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnot (ns. kaksoistutkinto).  Ensihoidon ja sairaanhoidon opinnot etenevät koko opiskeluajan rinnakkain. Sairaanhoitajana voit työskennellä esimerkiksi päivystyspoliklinikoilla, leikkaus- ja teho-osastoilla.

Ensihoitajan / sairaanhoitajan ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi voit hakea ammattioikeuksia Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. 

Millaista on opiskella ensihoitajaksi?

Ensihoitaja (AMK) -koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja suunniteltu kesto 4 vuotta. Opinnot sisältävät perus-, ammatti- ja vapaasti valittavia opintoja, harjoittelua sekä opinnäytetyön. 

Opiskelu ensihoitajaksi on käytännönläheistä ja monipuolista. Opinnoissa hyödynnetään laajasti eri opetus- ja oppimismenetelmiä, digitaalisia oppimisympäristöjä ja sovelluksia. Opiskelu tapahtuu sekä itsenäisesti että ryhmissä, luennoilla, verkkotehtävien ja tallenteiden avulla. Kyseessä on toiminnallinen ammatti, joten työpaja- ja simulaatioharjoituksia on runsaasti.

Osan opinnoista voi suorittaa erilaissa projekteissa, opiskelijavaihdossa ulkomailla ja/tai kesäopintoina. Yli kolmasosa opinnoista on käytännön harjoittelua ambulanssissa, päivystyksessä, leikkaus- ja teho-osastolla, sekä muissa terveydenhuollon toimintayksiköissä eri puolilla Suomea.

Opiskelu ensihoitajahoitajakoulutuksessa tapahtuu sekä korkeakoulussa että erilaisissa terveydenhuollon yksiköissä. Teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa.

Hae polkuopintoihin

Voit hakeutua opiskelemaan myös avoimen AMK:n väylän kautta suorittamalla ensin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Avoimen AMK:n polkuopinnoissa opiskelet ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa. Kun olet suorittanut riittävän määrän opintopisteitä polkuopinnoissa, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylähaussa ja jatkaa opintojasi keskeytyksettä saman ryhmän kanssa. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.

Seuraava haku koulutuksen polkuopintoihin on:

  • syksyn polkuopintohaku 23.11.-7.12.2023

Polkuopintoihin haetaan Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. lisätietoa polkuopintojen sisällöstä sekä hakulomakkeen.

Suomenkielisten polkuopintojen hakijoilta, joiden koulusivistyskieli on muu kuin suomi, edellytetään todistusta kielitaidosta. Katso tarkemmat ohjeet kielitaidon todistamisesta polkuopintohaussa.
Voit osoittaa kielitaitosi osallistumalla Suomen kielen näyttökokeita järjestetään keväisin ja syksyisin, löydät tarkemmat aikataulut edellä olevasta linkistä. Näyttökokeet järjestetään Turun AMK:n Kupittaan kampuksella.

Hae yhteishaussa

Voit hakea koulutukseen korkeakoulujen yhteishaussa. Seuraava yhteishaku koulutukseen on:

  • Syksyn yhteishaku 4. – 14.9.2023 klo 15.00.

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta sekä hakulomakkeen.

Yhteishaussa opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Opiskelijavalinnat -sivulta löydät lisätietoa valintatavoista. 

Koulutus oli mukana kevään 2023 yhteishaussa: kevään 2023 yhteishaun tiedot Opintopolussa