Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.10.2023
Insinööri (AMK), konetekniikka

Insinööri (AMK), konetekniikka

Konetekniikan insinöörikoulutus antaa sinulle vahvan teknisen perusosaamisen, jota tarvitaan monissa työtehtävissä teknologiateollisuudessa. Opinnoissasi painottuvat itsenäinen ote ja monipuolisuus. Pääpaino on käytännönläheisessä opetuksessa, johon liittyvät monipuoliset laboratoriotyöt ja projektit nykyaikaisissa laboratorioissamme.

Konetekniikan insinöörit ovat erittäin haluttuja työmarkkinoilla. Varsinais-Suomen meri- ja metalliteollisuuden hyvät tulevaisuuden näkymät houkuttelevat nuoria opiskelemaan konetekniikkaa Turun ammattikorkeakouluun, koska insinööriosaamiselle on kysyntää ja uramahdollisuudet ovat erinomaiset. Valmistumisesi jälkeen tyypillisiä toimenkuvia sinulla on mm. asiantuntija-, suunnittelu-, kehitys-, tuotanto-, käyttö-, myynti-, koulutus-, laadunvarmistus-, tutkimus- ja johtotehtävät teknologiateollisuudessa. Valmistuttuasi omaat valmiudet myös oman yrityksen perustamiseen.

Koulutus tarjoaa perustutkinnon lisäksi muun muassa seuraavia pätevyyksiä, joita työnantajat arvostavat: sähkötyöturvallisuus-, työturvallisuus- ja tulityökortit sekä 3D-suunnittelijan sertifikaatti (CSWA).

Millaista konetekniikan opiskelu on?

Konetekniikan insinööriopintojen laajuus on 240 opintopistettä ja suunniteltu kesto 4 vuotta. Opinnot sisältävät yhteisiä ammattiopintoja, syventäviä ja vapaasti valittavia opintoja, harjoittelua sekä opinnäytetyön. 

Opinnoissa painotetaan käytännönläheisyyttä, teoriaosaamista unohtamatta. Yhteisissä ammattiopinnoissa saat koneinsinöörin ammatissa tarvittavan matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen, koneteknisen perusosaamisen sekä kieli-, talous- ja vuorovaikutustaidot. Syventävissä opinnoissa perehdyt valitsemasi erikoistumisalan tekniikkaan ja toimintaympäristöön tarkemmin.

Koneteknikkaa opiskellaan Kupittaan kampuksella, moderneissa tiloissa ja monipuolisissa oppimisympäristöissä. Yksi konetekniikan koulutuksen oppimisympäristöistä on Digitaalinen tehdas, jonka toimintaan voit tutustua videolla.

Mihin konetekniikan insinööriopinnoissa voi suuntautua?

Erikoistumisala eli syventävät opinnot valitaan ensimmäisen vuoden lopulla ja syventävät opinnot alkavat toisena vuotena. Konetekniikan insinööriopinnoissa voit suuntautua: koneautomaatitekniikkaan, meritekniikkaan, moottori- ja energiateknologiaan, muotoiluun, tuotantotekniikkaan tai tuotekehitykseen. 

  • Koneautomaatiotekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa automaation ohjausjärjestelmät, teollisuusrobotiikka, konenäkö- ja sensoritekniikka sekä kenttäväylät. Opiskelijoiden labrafiiliksiä voit seurata Instagramissa tunnisteella #roboturku. Koneautomaation opinnot antavat sinulle hyvät eväät automaatiolaitteiden suunnitteluun ja ohjelmointiin sekä kokonaisymmärryksen automaatiosta osana tuotantoa.
     
  • Meritekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa laivanrakennus, offshore ja telakkatekniikka. Meritekniikan opinnoissa perehdyt meriteollisuuden eri toimijoihin ja toimintoihin, kuten telakka- ja veneteollisuuteen. Pääset jo opiskeluaikana kontaktiin kansainvälisen teollisuudenalan verkostojen kanssa, sekä tutustut suurten projektien toteuttamiseen ja hallintaan.
     
  • Moottori- ja energiateknologiassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa työkoneiden voimalinjat, diesel- ja kaasumoottorit, voimalaitos- ja virtaustekniikka sekä kunnossapito- ja kylmätekniikka. Opinnoissa hyödynnetään tietokoneohjelmia, joilla mallinnetaan virtausta, lämmönsiirtoa, voimalaitosprosesseja ja mäntämoottoreita, sekä tehdään monipuolisia laboratorioharjoituksia.
     
  • Tuotantotekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa CNC-koneet, lasertekniikka, lean, levytyö, liitostekniikat ja koneistustekniikka sekä ainetta lisäävä valmistus (3D-tulostus), tuotantoautomaatio ja teollisuusrobotiikka. Tuotantotekniikan opinnoissa perehdyt paitsi valmistusmenetelmiin syvällisemmällä tasolla, myös valmistuksen tietojärjestelmiin, työvälinesuunnitteluun, laatuun sekä tuotannon suunnitteluun ja johtamiseen.
     
  • Tuotekehitystekniikassa käsiteltäviä aihealueita ovat muun muassa virtuaalisuunnittelu, 3D-suunnittelu, simulointi, mallinnus ja tuotetiedon hallinta (PDM/PLM).

Tutkinnon jälkeen

Konetekniikan insinöörit ovat haluttuja työmarkkinoilla ja uramahdollisuudet on hyvät. Koulutuksen vahvat perusopinnot ja monipuoliset suuntautumispolut mahdollistavat sijoittautumisen erilaisiin yrityksiin ja työtehtäviin. Tyypilliset tehtävät löytyvät suunnittelutoimistoista, teollisuusyrityksistä, energialaitoksista sekä tuotannon ja teknisen kaupan tehtävistä. Kokemuksen myötä uramahdollisuudet monipuolistuvat vaativiin asiantuntijatehtäviin sekä esimies- ja johtotehtäviin.

Insinööritutkinto avaa myös monia mahdollisuuksia jatko-opintoihin suomalaisten ja ulkomaisten yliopistojen DI- ja maisteriohjelmissa. Kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voi hakeutua opiskelemaan myös ammattikorkeakoulujen Master-koulutukseen, joka on 60 opintopisteen laajuinen käytännönläheinen jatko-opintokokonaisuus. 

Sinulla on myös mahdollisuus halutessasi hakeutua diplomi-insinööriopintoihin heti insinööri (AMK) -tutkinnon suoritettuasi. Hyvin suorat polut diplomi-insinöörin tutkintoon löytyvät Turun yliopiston koulutuksiin  sekä Åbo Akademin englanninkielisiin koulutuksiin. Lisäksi Turun ammattikorkeakoulun konetekniikan opiskelijoilla on mahdollisuus jatkaa opintoja Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston sekä Strathclyden yliopiston (Skotlanti) konetekniikan DI-koulutuksissa.

Tutustu alumnitarinoihin:

Taitteessa -sarjassa seurataan opiskelijoiden arkea

Sarjassa opiskelijaelämästään kertoo mm. Ilona, konetekniikan 1. vuoden opiskelija. Seuraa Ilonan ja muiden opiskelijoidemme arkea YouTube-kanavallamme:

 

Hae yhteishaussa

Voit hakea koulutukseen korkeakoulujen yhteishaussa. Seuraava yhteishaku koulutukseen on:

  • kevään yhteishaku 13.–27.3.2024 klo 15.00

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta sekä hakulomakkeen.

Yhteishaussa opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Opiskelijavalinnat -sivulta löydät lisätietoa valintatavoista. 

Koulutus oli mukana syksyn 2023 yhteishaussa: syksyn 2023 yhteishaun tiedot Opintopolussa.

Hae polkuopintoihin

Voit hakeutua opiskelemaan myös avoimen AMK:n väylän kautta suorittamalla ensin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Avoimen AMK:n polkuopinnoissa opiskelet ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa. Kun olet suorittanut riittävän määrän opintopisteitä polkuopinnoissa, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylähaussa ja jatkaa opintojasi keskeytyksettä saman ryhmän kanssa. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.

Seuraava haku koulutuksen polkuopintoihin on 

  • kesän polkuopintojen haku heinä-elokuussa 2024

Polkuopintoihin haetaan Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. lisätietoa polkuopintojen sisällöstä sekä hakulomakkeen. 

Suomenkielisten polkuopintojen hakijoilta, joiden koulusivistyskieli on muu kuin suomi, edellytetään todistusta kielitaidosta. Katso tarkemmat ohjeet kielitaidon todistamisesta polkuopintohaussa.