Sivu päivitetty 18.2.2020
furniture-ensemble.jpg

Turku AMK kehittää uutta kansainvälistä standardia kalustekokonaisuuksien ja suljettujen työtilojen äänenvaimennuksen mittaamiseksi

Muiden työntekijöiden puhemelu ja puheyksityisyyden puute ovat erittäin yleisiä ongelmia toimistoissa.

Ongelmia voidaan vähentää merkittävästi ääntä vaimentavilla kalusteilla, kuten

  • Siirrettävillä puhelinkopeilla,
  • Siirrettävillä työ- tai neuvotteluhuoneilla, ja
  • Ääntä vaimentavilla työpisteillä.

Tällä hetkellä ei ole olemassa standardisoitua menetelmää tällaisten kalusteiden äänenvaimennuksen mittaamiseen ja ilmoittamiseen.

ISO on aloittanut 10.4.2018 uuden projektiryhmän työryhmän ISO TC 43/SC 2 /WG 35 alaisuudessa. Projektiryhmän tehtävänä on kehittää standardiehdotus siitä, miten em. kalusteiden äänenvaimennus mitataan laboratoriossa. Työryhmää vetää Valtteri Hongisto

ISO-standardin luominen vaatii vähintään 3 kansainvälistä äänestyskierrosta: CD, DIS ja FDIS äänestykset.

Ensimmäinen luonnos eli CD-versio hyväksyttiin syksyllä 2018.

Standardin toinen luonnos, ISO/DIS 23351-1 , hyväksyttiin kansainvälisessä äänestyksessä syyskuussa 2019. DIS versio on myös kaupallisesti saatavilla ja testilaboratoriot voivat alkaa soveltamaan menetelmää vapaasti.

Seuraava ja viimeinen äänestys tehdään viimeisestä versiosta ISO FDIS 23351-1, johon ei enää tehdä muutoksia, jos tulos on positiivinen. Äänestys alkaa maaliskuussa 2020.

Standardin menetelmä perustuu kansainvälisiin tieteellisiin artikkeleihin ( tällä ja täällä ), jonka tiivistelmä on saatavilla myös suomeksi .

Turku AMK tarjoaa puheäänenvaimennuksen mittauspalveluja, jotka ovat ISO DIS 23351-1 mukaisia. Lisätietoja palvelusta löydät täältä.