Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.7.2020
furniture-ensemble.jpg

Turun ammattikorkeakoulu oli kehittämässä kansainvälistä standardia ISO 23351-1 kalustekokonaisuuksien ja suljettujen työtilojen äänenvaimennuksen mittaamiseksi.

Muiden työntekijöiden puhemelu ja puheyksityisyyden puute ovat erittäin yleisiä ongelmia toimistoissa. 

Ongelmia voidaan vähentää merkittävästi ääntä vaimentavilla kalusteilla, kuten 

•    Siirrettävillä puhelinkopeilla,
•    Siirrettävillä työ- tai neuvotteluhuoneilla, ja
•    Ääntä vaimentavilla työpisteillä. 

Ennen kesäkuuta 2020 ei ollut olemassa standardisoitua menetelmää tällaisten kalusteiden äänenvaimennuksen mittaamiseen ja ilmoittamiseen. 

ISO  aloitti 10.4.2018 uuden projektiryhmän työryhmän ISO TC 43/SC 2 /WG 35 alaisuudessa. Projektiryhmän tehtävänä oli kehittää standardiehdotus  siitä, miten em. kalusteiden äänenvaimennus mitataan laboratoriossa. Projektiryhmää veti Valtteri Hongisto Turun ammattikorkeakoulusta.

ISO-standardin luominen vaatii 3 kansainvälistä äänestyskierrosta: CD, DIS ja FDIS äänestykset. CD-versio hyväksyttiin syksyllä 2018, DIS versio syyskuussa 2019 ja FDIS versio 8.6.2020. 

Standardi on myynnissä täällä (1.7.2020 alkaen).

Standardissa on myös esitetty vapaaehtoinen luokitustapa. Luokat A+, A, B, C ja D saavuttaa puheäänenvaimennusluvun (DS,A) arvoilla 33, 30, 25, 20 ja 15 dB.

Standardin menetelmä perustuu kansainvälisiin tieteellisiin artikkeleihin ( täällä ja täällä ). Tiivistelmä niistä on saatavilla myös suomeksi

Turun ammattikorkeakoulu on toteuttanut puheäänenvaimennuksen mittauspalveluja ISO 23351-1 mukaan jo 5 vuotta. Lisätietoja palvelusta löydät täältä . Muista akustiikkapalveluista on sivulla  akustiikka.turkuamk.fi.