Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 31.1.2024
Aistimodulaatio - aistien hyödyntäminen mielenterveystyössä

Aistimodulaatio - aistien hyödyntäminen mielenterveystyössä

Aistimodulaatio on asiakaslähtöinen menetelmä, joka perustuu aistien hyödyntämiseen asiakkaan voinnin (mm. ahdistuneisuus, aggressiivisuus, masentuneisuus, psykoottisuus, vireystila) muuttamiseksi. Menetelmän teho perustuu sopivien aistimuksien avulla keskushermostoon vaikuttamiseen ja sitä kautta olotilaan. Aistimodulaation avulla voidaan hillitä ja jopa pysäyttää elimistön stressireaktioita. Aistimodulaatio käyttö mahdollistaa itsesäätelykeinojen oppimista sekä lisää hyvinvointia ja motivaatiota.

Mielenterveyskuntoutujilla on todettu olevan usein poikkeavaa aistitiedon käsittelyä. Aistitiedon käsittelyn haasteet vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja elämänlaatuun. Kansainvälisesti aistimodulaatiota hyödynnetään mm. psykiatristen asiakkaiden ja ikääntyneiden hoidossa ja kuntoutuksessa. Aistimodulaatiota hyödynnetään mm. pakon vähentämiseksi psykiatrisissa sairaaloissa. Menetelmää voidaan hyödyntää myös asiakkaiden kanssa, joilla on esim. haasteita tunteiden säätelyssä tai sosiaalisissa suhteissa, keskittymisvaikeuksia tai kipuja. Aistimodulaatio soveltuu myös vireystilan säätelyn haasteisiin ja osaksi traumaterapiaa. (Lisätietoa menetelmästä voit lukea alempana sivulla olevasta Lue lisää -kohdasta.)

Koulutuksessa perehdytään aistimodulaatioon ja sen hyödyntämiseen mielenterveystyössä aikuisten asiakkaiden kanssa. Koulutus antaa tietoa ja konkreettisia työkaluja aistimodulaatiolähestymistavan hyödyntämiseen omassa työssä.
 

Kenelle

Koulutus on tarkoitettu aikuisten mielenterveyskuntoutujien ja neuropsykiatristen asiakkaiden kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Koulutus soveltuu myös nuorten mielenterveyskuntoutujien ja neuropsykiatristen asiakkaiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. 

Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa kouluttautumista aiheesta.

Ajankohta

28.5.2024 klo8.15-15.00 Zoom-etäyhteydellä

Sisältö ja toteutus

Koulutuksessa

  • käydään läpi perustiedot aistijärjestelmistä ja aistitiedon prosessoinnista sekä miten aistimusten avulla on mahdollista vaikuttaa olotilaan
  • opetellaan tunnistamaan aistitiedon käsittelyn häiriöitä ja tyypillisiä aistitiedon käsittelyn haasteita aikuisilla mielenterveyskuntoutujilla
  • tutustutaan erilaisiin aistimodulaatiokeinoihin (esimerkiksi aistihuone, aistilaukku)

Koulutus sisältää 1 kontaktiopetuspäivän (7h), joka toteutetaan reaaliaikaisella Zoom-etäyhteydellä.

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Aiemmista toteutuksista sanottua

"Sain paljon ajatuksia ja koulutus syvensi myös oman työskentelyn taustoja."

"Hyvät materiaalit ja konkreettiset esimerkit."

"Erittäin hyvä ja asiantunteva koulutus.Todella paljon tietoa ja uutta asiaa."

"Herätitte uusia ideoita sekä lisäsitte motivaatiota viedä aihetta omaan työyhteisöön asiakastyöhön."

Lue aiheesta

Katajisto-Korhonen I., Suominen-Romberg T., Säteri J. & Takala R. 2023. Aistimodulaatio tuo uusia asiakaslähtöisiä keinoja psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen . Talk-artikkeli. 

Seppälä 2023. Aistihoidosta apua mielelle. Tehy-lehti 12/2023, s. 52-53. Pääset lehden sähköiseen versioon tästä .

Seppälä 2023. Pesetkö kasvojasi jääkylmällä vedellä? Kyse on aistimodulaatiosta, joka yleistyy nopeasti psykiatristen potilaiden hoidossa. Tehy-lehti 29.11.2023. Pääset artikkeliin tästä

Paavola, B. & Katajisto-Korhonen I. 2023. Aistimodulaation monet mahdollisuudet. Julkaistu Mieli tutkii -sivuston blogissa (Mielenterveystyön kehittäminen ja tutkimus ry). Pääset blogiin tästä.

Kouluttajista

Irina Katajisto-Korhonen on toimintaterapeutti (Yamk), ammatillinen opettaja, kirjailija, sivutoiminen yrittäjä ja Sensory Integration practitioner (PGCert). Irina on työskennellyt pitkään mielenterveyskuntoutujien parissa sekä toimintaterapeuttina että esimiestyössä. Tällä hetkellä hän toimii toimintaterapian lehtorina Turun ammattikorkeakoulussa.

Riikka Takala on toimintaterapeutti (AMK), sivutoiminen yrittäjä, kirjailija ja Sensory Integration practitioner (PGCert). Riikka on työskennellyt mielenterveyskuntoutujien parissa sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja toimii tällä hetkellä yksikön johtajana mielenterveyskuntoutujien asumispalveluyksikössä Turussa.