Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.8.2019

dECOnhealth

EU on asettanut tavoitteeksi jäsenmaille 20 % energiansäästön vuoteen 2020 mennessä. Koska noin 40 % energiankulutuksesta tapahtuu rakennuksissa, niiden merkitys säästötavoitteen saavuttamisessa on erittäin suuri. Toistaiseksi energiankulutusta on vähennetty erityisesti asuinrakennuksissa, mutta vaatimukset ovat kiristyneet myös muussa rakennuskannassa. 

Sairaalat ovat merkittävä energiankuluttaja ja niiden energiansäästömahdollisuuksien ja -ratkaisujen kehittämiseen on huomattava tarve. Sairaalaympäristössä säästöt täytyy toteuttaa harkiten, jotta ne eivät vaaranna potilaiden, henkilökunnan ja vierailijoiden turvallisuutta. Esimerkiksi, vaarallisten ilmavälitteisten infektioiden leviäminen eristystiloista on estettävä kaikissa olosuhteissa. 

Projektissa kehitetään tarpeenmukaisen ilmanvaihdon hyödyntämismahdollisuuksia sairaalaympäristössä ja tutkitaan sen avulla saavutettavissa olevaa energiansäästöpotentiaalia. Tavoitteena ovat sairaaloihin soveltuvat ja varmatoimiset uudet ja kehittyneet ohjausjärjestelmät sekä energian kulutuksen vähentäminen.

Projekti toteutetaan yhteistyönä Turun AMK:n ja saksalaisen Aachenin teknillisen yliopiston (RWTH Aachen) kesken. Projekti toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.