Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.4.2024
TurvaSiipi – Hoitajien työturvallisuus, työnhallinta ja työhyvinvointi  haastavan  potilaan  hoidossa  psykiatrisessa  hoidossa

TurvaSiipi – Hoitajien työturvallisuus, työnhallinta ja työhyvinvointi haastavan potilaan hoidossa psykiatrisessa hoidossa

TurvaSiipi -hankkeen tavoitteena on kehittää uusi toimintamalli, joka pyrkii ennaltaehkäisemään väkivaltaisten tilanteiden syntymistä psykiatrisilla osastoilla lisäten sairaalassa työskentelevien hoitajien työnhallintaa ja työhyvinvointia haastavan potilaan hoidossa. 

Psykiatrisilla osastoilla hoitajien työturvallisuus saattaa vaarantua sekä työnhallinta heikentyä potilaiden haastavan käyttäytymisen vuoksi. Psykiatristen osastojen tiloissa on havaittu puutteita turvallisuuden näkökulmasta, joista osa liittyy huone-eristystiloihin.

Turvallisuuden ja hoitajan työn hallinnan parantamiseksi haastaviin tilanteisiin on kehitetty turvatilahoitomalli, joka perustuu ennaltaehkäisyyn, tilojen suunnitteluun ja vuorovaikutuksen lisäämiseen. 

Tavoitteena on tukea työturvallisuutta, -hyvinvointia  ja  työnhallintaa

TurvaSiipi-hankkeen tavoitteena on tukea psykiatrisilla sairaalaosastoilla työskentelevien hoitajien työturvallisuutta, työnhallintaa ja työhyvinvointia haastavan potilaan hoidossa.

Haastavan potilaan hoitoa kehitetään siten, että perinteinen huone-eristys pyritään korvaamaan uudella turvatilahoidolla. Siinä hoitajan työturvallisuus ja työnhallinta eivät vähene, mutta riskinarviointi ja terapeuttinen vuorovaikutus potilaan kanssa lisääntyvät.

Lisäksi tavoitteena on luoda ohjeistus TurvaSiipi-tilan käytöstä haastavien potilaiden hoidon tueksi psykiatriassa.