Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 23.2.2021
Mielen hyvinvoinnin lähettiläät kotoutumisen tukena – menetelmäopas YOUME-toimintaan

Mielen hyvinvoinnin lähettiläät kotoutumisen tukena – menetelmäopas YOUME-toimintaan

Tekijä(t): Noora Gustafsson, Laura Happonen, Elina Kaitala, Antti Klemettilä, Katri Manelius-Eriksson, Riikka Siira, Terhi Toppala & Ville Vainio

ISBN: 978-952-216-775-0 (painettu)

ISBN: 978-952-216-776-7 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 136

65 s., 2021

Tutkimusten mukaan maahanmuuttajien mielenterveyttä tuetaan parhaiten huomioimalla heidän kielelliset, kulttuuriset ja uskonnolliset yhteisönsä. YOUME-toimintamalli ottaa lähiyhteisöt mukaan mielen hyvinvoinnin edistämiseen. Mallissa valmennetaan lähettiläitä, jotka jakavat tietoa mielen hyvinvoinnista omissa verkostoissaan. Tarkoituksena on edistää maahanmuuttajien kotoutumista tukemalla mielen hyvinvointia.

Menetelmäopas kuvaa, miten YOUME-toiminta aloitetaan ja mitä se vaatii. Toimintamalli on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, nuoriso-ohjaajille, yhteisöpedagogeille ja muille, joilla on ammatillista osaamista mielenterveysteemoista.

Malli on kehitetty Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa YOUME – Mielenterveyden lähettiläät kotoutumisen voimavarana -hankkeessa, jossa olivat mukana Turun kriisikeskus, Yhdessä-yhdistys, Sateenkaari Koto ry ja Turun yliopistollisen keskussairaalan psykiatrian toimiala.