Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 7.9.2021
Opas akuutisti sairastuneen geriatrisen potilaan arviointiin

Opas akuutisti sairastuneen geriatrisen potilaan arviointiin

Tekijä(t): Jonna Laine & Laura Viikari

ISBN: 978-952-216-790-3 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 141

32 s. & 24 liites., 2021

Tämä opas on tarkoitettu päivystyspoliklinikalla työskentelevien työn tueksi. Oppaan avulla voidaan arvioida toimintakyvyn muutosta sekä hoidon tarvetta iäkkään potilaan sairastuttua akuutisti tai kroonisen sairauden pahenemisen yhteydessä.

Noin 20 % päivystyspoliklinikalle hakeutuvista potilaista on yli 75- vuotiaita. Heistä osa on monisairaita ja hauraita, ja he pärjäävät kotona vain ulkopuolisen avun turvin. Kun monisairas iäkäs hakeutuu päivystyspoliklinikalle, hänellä ei välttämättä ole selvää johto-oiretta, vaan tulosyy voi olla epämääräinen ”yleistilan lasku” tai ”kotona pärjäämättömyys”. Nämä tulkitaan usein ns. sosiaalisiksi syiksi, jotka eivät kuulu päivystyspoliklinikan hoidettavaksi. Epämääräisten syiden taustalta voi kuitenkin löytyä hoitoa vaativa akuutti lääketieteellinen vaiva, kuten sydäninfarkti.

Monisairaan ja hauraan iäkkään tilanteen arviointi vaatii geriatrista osaamista sekä kokonaisvaltaista tai kohdennettua, moniammatillista arviointia ja oikea-aikaista puuttumista. Tutkimusten mukaan kohdennettu arviointi iäkkään toimintakyvystä päivystyspoliklinikalla tukee iäkkään kotona selviytymistä ja ennaltaehkäisee iäkkään hakeutumista uudelleen päivystyspoliklinikalle sekä vähentää sairaalajaksoja.