Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.11.2022
TYÖMAAVESIEN LAADUNHALLINTA HALTUUN – Opas kaupungeille ja kunnille

TYÖMAAVESIEN LAADUNHALLINTA HALTUUN – Opas kaupungeille ja kunnille

Tekijä(t): Heidi Vilminko, Janne Auranen, Piia Leskinen, Niina Honkala, Johanna Simi-Virahsawmy, Hannamaria Yliruusi, Anne Nenonen, Miitta Rantakari, Anni Korhonen ja Saija Rautakorpi

ISBN: 978-952-216-824-5 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 148

32 S., 2022

Rakennustyömaat ovat yksi suurimmista hulevesien haitta-ainekuormituksen lähteistä kaupungeissa ja tyypillisesti rakennustyömaalta tuleva kuormitus on moninkertaista verrattuna valmiiseen kaupunkialueeseen. Vaikka yksittäinen rakennustyömaa on kestoltaan rajallinen, rakennustyömaiden aiheuttama vesistökuormitus on käytännössä jatkuvaa, sillä kaupunkiympäristössä on kaiken aikaa meneillään lukuisia rakennushankkeita.

TYÖMAAVESIEN LAADUNHALLINTA HALTUUN -opas esittelee työmaavesien toimintamallin, joka tarjoaa kuntatoimijoille käytännönläheisiä ohjeita, kuinka työmaavesien hallinta tulisi huomioida rakennushankkeen eri vaiheissa. Oppaan tarkoituksena on helpottaa ja sujuvoittaa työmaavesien hallintaa kunnissa sekä parantaa työmaavesiin liittyvien vastuiden jakamista.

Työmaavesien hallinnan toimintamalli sisältää rakennuttajapalveluille, rakennusvalvonnalle ja ympäristöpalveluille räätälöidyt ohjeet. Niitä täydentävät käytännön työkalut, jotka auttavat työmaavesien aiheuttamien riskien arvioinnissa, niiden huomioimisessa kilpailutuksessa sekä opastavat erilaisten hallintaratkaisujen valinnassa ja rakennusyrittäjien työmaavesien omavalvonnassa.

Oppaan materiaalit on tuotettu osana ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman rahoittamaa Työkaluja työmaavesien laadunhallintaan -hanketta.

(pdf-tiedosto, 8,17 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.