Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 1.11.2023
Opas liiketoiminnan kehittämiseen: Osa 1. Palvelumuotoilun ja muotoiluajattelun avulla uutta suuntaa

Opas liiketoiminnan kehittämiseen: Osa 1. Palvelumuotoilun ja muotoiluajattelun avulla uutta suuntaa

Tekijä(t): Säisä, Marika; Katajamäki, Päivi; Aramo-Immonen, Heli; Granath, Laura; Väänänen, Seija

ISBN: 978-952-216-843-6

Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 156

47 s., 2023

Tämä käsikirja on sinulle, joka haluat kehittää yrityksesi liiketoimintaa palvelumuotoilun ja muotoiluajattelun avulla. Käsikirja on suunnattu sekä yrittäjille että yrityksen strategisen kehittämisen parissa työskentelevälle henkilöstölle. Käsikirjassa esitellään palvelumuotoilun ja muotoiluajattelun työkaluja ja prosesseja liiketoiminnan kehittämisessä. Kestävän kehityksen näkökulmia avataan vastuullisen liiketoiminnan huomioon ottamiseksi. Käsikirja sisältää nykytilan kartoituksessa, kehityskohteiden määrittelyssä ja arvioinnissa sekä kehittämisessä käytettäviä työkaluja ja menetelmiä.

Viime vuodet ovat haastaneet yrityksiä monella tasolla: pandemia pysäytti monen toimialan liiketoiminnan kertaheitolla. Samaan aikaan yritysten toimintakulttuuri ja työnteon tavat ovat hakeutuneet uusiin uomiinsa etä- ja hybridityöskentelyn myötä. Kuluttajien ostokäyttäytyminen muuttuu, ja ostopäätökset ovat siirtyneet aiempaa enemmän verkkoon. Niin ikään vihreät arvot ja kestävä kehitys osana liiketoimintaa ovat entistä suuremmassa arvossa. Käsikirja tarjoaa uutta osaamista palvelumuotoilun hyödyntämiseen liiketoiminnan ja uusien palveluiden kehittämisessä.

Käsikirja on toteutettu osana VERKKO-hankkeen liiketoiminnan kehittämisen työpajasarjaa. Hankkeessa toteutettiin kaksi työpajasarjaa, joihin osallistui 33 henkilöä 20 yrityksestä. Työpajasarjojen kokemusten ja palautteen perusteella luotiin käsikirjasarja, joka koostuu kolmesta kokonaisuudesta: palvelumuotoilusta, talouden tunnusluvuista ja yrityksen sosiaalisen median viestinnästä. Jokainen osa-alue tukee yrityksen liiketoiminnan kehittämistä oman teemansa osalta. Yrityksen liiketoiminnan kokonaisvaltaisessa kehittämisessä onkin tärkeää paneutua eri teemojen pariin, mutta samalla huomioida liiketoiminta kokonaisuutena. Käsikirjasarja antaa eväitä, ideoita ja käytännön vinkkejä liiketoiminnan kehittämiseen.

(pdf-tiedosto, 4.348 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.