Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 22.12.2020
Voimaa vertaisista – Työelämävalmiuksien kehittäminen työttömien ja maahanmuuttajien ohjatussa ryhmätoiminnassa

Voimaa vertaisista – Työelämävalmiuksien kehittäminen työttömien ja maahanmuuttajien ohjatussa ryhmätoiminnassa

Tekijä(t): Jaana Tomppo, Pirita Juppi, Päivi Myllymäki & Maija-Liisa Aronpää

ISBN: 9789522166968 (painettu)

ISBN: 9789522166951 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun raportteja 250

126 s., 2018

Maahanmuuttajat ja yli 54-vuotiaat ovat usein haasteellisessa tilanteessa hakiessaan työpaikkaa. Maahanmuuttajilla erityisesti puutteellinen kielitaito ja yli 54-vuotiailla vähäiset digitaaliset valmiudet saattavat vaikeuttaa työnsaantia.

Tässä julkaisussa kuvataan osallistujalähtöisen ja vertaistoimintaa painottavan työnhakuvalmennuksen kehittämistä Digiolkkarista työelämään -hankkeessa. Valmennuksen tavoitteena oli kehittää osallistujien työllistymisvalmiuksia sekä kykyä tunnistaa osaamistaan ja vahvuuksiaan ja viestiä niistä.

Turun ammattikorkeakoulun ja Turun Seudun TST ry:n toteuttaman Turun osahankkeen kohderyhmänä olivat yli 54-vuotiaat työnhakijat. Heille järjestettiin työpajoja, joissa yhdessä vertaisten kanssa tarkasteltiin ja kehitettiin omaa osaamista. Ohjatuissa työpajoissa osallistujat saivat tukea erityisesti työnhaussa, viestintä- ja vuorovaikutustaidoissa sekä digitaidoissa. Vierailut alueen yrityksiin olivat tärkeä osa ryhmien ohjelmaa.

Diakonia-ammattikorkeakoulun toteuttaman Helsingin osahankkeen kohderyhmänä olivat työikäiset arabiankieliset maahanmuuttajat. Heidän koulutus- ja työllistymispolulla etenemistään edistettiin arabiankielisellä yksilövalmennuksella sekä vertaisryhmätoiminnalla. Huomiota kiinnitettiin etenkin suomen kielen taidon vahvistamiseen. Helsingin osahankkeessa kehitettiin myös maahanmuuttajien kanssa toimivien järjestöjen verkostoyhteistyötä.

(pdf-tiedosto, 6,16 MB)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.