Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 28.12.2020
Suojaava ilmanjako sairaaloiden eristystiloissa

Suojaava ilmanjako sairaaloiden eristystiloissa

Tekijä(t): Petri Kalliomäki & Hannu Koskela

ISBN: 9789522166708 (painettu)

ISBN: 9789522166715 (pdf)

Turun ammattikorkeakoulun raportteja 244

66 s., 2018

Ilmavälitteisesti tarttuvien sairauksien merkitys on viimeaikaisten pandemioiden myötä korostunut kaikkialla maailmassa. Sairaaloihin on tämän seurauksena rakennettu lisääntyvässä määrin eristystiloja, joihin näitä tauteja sairastavat potilaat sijoitetaan. Tässä raportissa kuvataan ilmanvaihdon ja tuloilman jaon merkitystä eristystiloissa työskentelevän sairaalahenkilökunnan suojautumisen kannalta.

Eristystiloissa työskentelevät hoitajat suojautuvat tartunnalta henkilösuojaimin. Ne eivät kuitenkaan takaa täydellistä suojaa infektioita vastaan, vaan tarvitaan myös muita menetelmiä varmistamaan toiminnan turvallisuutta.

Parantamalla ilmanjaon toimivuutta ilmaeristytiloissa voidaan vähentää henkilökunnan altistumista potilaasta peräisin oleville ilmavälitteisille taudinaiheuttajille ja siten luoda paremmat ja turvallisemmat työskentelyolosuhteet. Toistaiseksi Suomessa ei kuitenkaan ole ohjeita eristystilojen ilmanvaihdon toteuttamisesta.

Tässä hankkeessa tutkittiin eri ilmanjakotapojen vaikutusta ilmavälitteisten epäpuhtauksien leviämiseen ja niille altistumiseen laboratorioon rakennetussa eristystilamallissa. Tutkimus antaa tietoa eristystilojen ilmanvaihdon, tuloilmanjaon ja sisäilmaston suunnittelua varten. Tietoja voivat käyttää hyväkseen sairaaloiden infektioiden torjunnasta vastaava henkilökunta, ilmanvaihdon suunnittelijat sekä ilmanvaihtoratkaisujen ja -tuotteiden kehittäjät.

(pdf-tiedosto, 6, 26 Mt)

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.