Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 13.5.2022
Tällä sivulla on tietoja siitä, miten uuden opiskelijan tulee toimia ennen opintojen aloitusta.

Tervetuloa opiskelijaksi Turun ammattikorkeakouluun!

Tämän sivun ohjeet on tarkoitettu yhteishaussa ja erillishaussa hyväksytyille. Lue huolellisesti tämän sivun yleiset ohjeet ja toimi niiden mukaisesti.

Opiskelun alkamisajan ja -paikan löydät tältä sivulta alempaa taulukosta. Erillisiä aloitusohjeita ei lähetetä kirjeellä tai sähköpostilla.
 

Ennen opintojen alkua

Aktivoi käyttäjätunnukset

Aktivoi Turun AMK:n käyttäjätunnukset ennen opintojen alkua osoitteessa https://id.turkuamk.fi > Rekisteröidy. Aktivointi on mahdollista kaikille uusille opiskelijoille viimeistään 14.8.2022.

 • Palvelu vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Katso ohjevideo palvelun toiminnasta.
 • Jos sinut on hyväksytty varasijalta, voit aktivoida käyttäjätunnukset noin viikon kuluttua siitä, kun olet ottanut paikan vastaan ja ilmoittautunut läsnäolevaksi lukuvuodelle.
 • Jos aktivointi ei onnistu, yritä myöhemmin uudelleen. Tunnusten aktivointi pitäisi onnistua kaikilla uusilla opiskelijoilla viimeistään 14.8.2022. Jos et saa tunnuksia aktivoitua, ota yhteyttä servicedesk@turkuamk.fi.
 • Käyttäjätunnuksesi, opiskelijanumerosi ja sähköpostiosoitteesi näkyvät aktivoinnin lopuksi ja ne kannattaa ottaa talteen opintoja varten.

Turun ammattikorkeakoulun käyttäjätunnukset vaativat monivaiheisen tunnistautumisen (MFA). Muista käydä aktivoimassa MFA Turun AMK:n käyttäjätunnuksen rekisteröinnin jälkeen. Lue ohjeet osoitteessa www.turkuamk.fi/mfa.

Hanki oma tietokone opiskelua varten

Turun ammattikorkeakoulussa siirrytään yhä enemmän opiskelijoiden omien tietokoneiden hyödyntämiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä sinulla tulee olla käytettävissäsi oma kannettava tietokone koulupäivien aikana.

Tutustu tarkemmin ohjeeseen oman tietokoneen hankkimiseksi: Oma tietokone opiskelussa (pdf).  

Tee DigiStartti -kurssi ja tutustu Turun AMK:iin

Aloita opiskelusi suorittamalla ensimmäinen osaamismerkkisi Turun AMK:n opiskelijana. DigiStartti-kurssin avulla perehdyt opiskeluun Turun AMK:ssa jo ennen opintojen alkua. Tutustut siihen, miten meillä opiskellaan, millaisia välineitä opiskelussa hyödynnetään ja mistä saat tukea.

 • Kirjaudu itslearning-oppimisympäristöön osoitteessa https://turkuamk.itslearning.com.
 • Valitse ’Kirjaudu HAKA-tunnuksella’ ja käytä rekisteröitymisen yhteydessä saamiasi Turun AMK:n käyttäjätunnuksia.
 • Valitse aloitusnäkymästä ’Kurssit’ ja sen jälkeen ’DigiStartti, S2022’. Etene kurssilla ohjeiden mukaan.

DigiStartti-kurssi avautuu käyttäjätunnuksesi aktivoinnin jälkeen. Kurssi kannattaa aloittaa heti: kun tunnet yhteiset toimintatavat ja osaat toimia eri ympäristöissä, olet valmis aloittamaan varsinaiset opinnot!

DigiStartti-kurssi on olemassa suomeksi ja englanniksi. Suorituskieli määräytyy koulutuksen mukaan.

Jos et näe DigiStartti-kurssia itslearningissä, voit liittyä kurssille myös itse. Valitse itslearningissä Kurssit > Kaikki kurssit > Etsi lisää kursseja > Toimipaikan kurssiluettelo ja liity DigiStartti-kurssille.

Jos tarvitset apua DigiStarttiin liittyvissä asioissa, ota yhteyttä digistartti@turkuamk.fi.

Lataa Tuudo - Opiskelijan oma sovellus

Tuudo on opiskelijoiden arkea helpottava appi, joka kokoaa yhteen opiskelijoille tärkeät tiedot ja palvelut eri kanavista. Myös uuden opiskelijan ohjeet on koottu Tuudoon omaksi paketikseen. Lisäksi näet Tuudosta heti myös esim. kampuskartat ja ajankohtaiset uutiset opiskelijoille.

Lataa maksuton Tuudo-mobiilisovellus heti, kun olet saanut tiedon opiskelupaikasta Turun AMK:ssa. Tuudo on saatavissa Android- ja iOS -käyttöjärjestelmiin. Valitse Tuudon valikosta Turun ammattikorkeakoulu ja paina Uusi opiskelija -painiketta, jolloin pääset sisään ilman kirjautumista.

Myöhemmin, kun olet aktivoinut käyttäjätunnukset, voit kirjautua Tuudoon Turun AMK:n käyttäjätunnuksilla. Tällöin näet Tuudosta helposti henkilökohtaisen lukujärjestyksesi ja suoritetut opinnot. Voit myös varata Tuudon kautta ryhmätyötiloja opiskelua varten.

Tuudosta löytyy myös ilmainen opiskelijakortti, jolla saat Kelan ateriatuen sekä mm. VR:n, Matkahuollon ja Fölin opiskelija-alennukset ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen. Opiskelijakortti löytyy sovelluksessa vasemmasta sivuvalikosta yläreunasta, Turun AMK:n logon alta. 

Tarvittaessa: vahvista matematiikan taitojasi jo ennen opintojen alkua

Sinulla on mahdollisuus vahvistaa matemaattisia perustaitojasi jo ennen varsinaisten opintojen alkua Turun AMK:n matematiikan opettajien laatiman verkkomateriaalin avulla. Itsenäisesti suoritettava verkkokurssi antaa sinulle riittävät perusvalmiudet ammattikorkeakoulun matematiikan opintojaksoille.

Kurssi on tarkoitettu tekniikan ja liiketalouden sekä terveysalan opiskelijoille.

Pääset ilmoittautumaan verkkokurssin opiskelijaksi käyttäjätunnuksesi aktivoinnin jälkeen seuraavasti:

 • Kirjaudu itslearning-oppimisympäristöön osoitteessa https://turkuamk.itslearning.com.
 • Valitse ’Kirjaudu HAKA-tunnuksella’ ja käytä rekisteröitymisen yhteydessä saamiasi Turun AMK:n käyttäjätunnuksia.
 • Valitse aloitusnäkymästä Kurssit > Kaikki kurssit > Toimipaikan kurssiluettelo (sivun oikeassa ylänurkassa) > Johdatus AMK-matematiikkaan (LV 2022-2023) > Ilmoittaudu kurssille.

Kurssi näkyy nyt (ja jatkossa) omalla itslearningin aloitussivullasi.

Kun koulusivistyskielesi on ruotsi

Jos koulusivistyskielesi on ruotsi, tulee sinun ilmoittaa siitä itse opintojen alussa opintotoimistoon. Koulusivistyskielellä tarkoitetaan yleissivistävän koulutuksen kieltä, eli peruskoulun ja/tai lukion koulutuksen kieltä. Koulusivistyskieltä ei määritellä ammatillisesta tutkinnosta. Kun olet opiskellut peruskoulun ja/tai lukion äidinkielen oppimäärän ruotsiksi, kirjataan opintotoimistossa tietoihisi koulusivistyskieleksi ruotsi.

Opintojen aloittaminen

Opiskelun alkamisajat ja paikat

Koulutuskohtainen aloituspaikka ja -aika julkaistaan alla ensimmäisen yhteishaun osalta 6.5.2022 ja toisen yhteishaun osalta 31.5.2022. Uusien opiskelijoiden opinnot alkavat yleensä vuosittain elokuun lopussa ja tammikuun alussa. Alkamispäivä vaihtelee koulutuksittain.

On tärkeää osallistua aloituspäivään. Ensimmäisten opiskelupäivien aikana saat tärkeää tietoa opinnoista ja käytännön asioista sekä tutustut muihin opiskelijoihin, opettajiin, ohjaajiin ja opiskeluympäristöön. Ota opintojen aloituspäivänä mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. 

Löydät kampuskohtaiset kartat Tuudo appista. Tarkista siis aloituspaikan tarkka sijainti Tuudosta. Valitse ensin oikea kampus ja etsi luokan tai tilan nimen perusteella.

Huomioithan, että muutokset aloitusohjeisiin ovat mahdollisia, joten seuraa tätä sivua muutosten varalta. Tietoja koronaohjeistuksen vaikutuksesta opetukseen antaa alla olevassa taulukossa mainittu koulutuksen yhteyshenkilö. Lue päivittyvä ohje Turun AMK:n varautumisesta koronavirukseen

Englanninkieliset koulutukset | AMK-tutkinnot ja Master School

Englanninkielisten koulutusten aloitusohjeet löydät englanninkielisiltä nettisivuiltamme . Syksyllä 2022 alkavat englanninkieliset koulutukset:

 • Bachelor of Engineering, Information and Communications Technology
 • Bachelor of Social Services, Early Childhood Education
 • Master of Business Administration, Service Design
 • Master of Culture and Arts, Creative Design Management
 • Master of Engineering, Industrial Quality Management

Kun olet ollut ensimmäisen vuoden poissa olevana ja aloitat nyt opinnot

Jos olet ollut ensimmäisen lukuvuoden poissa olevana ja haluat nyt tietää aloitusryhmäsi ja aloittaa opinnot, löytyy ohjeet läsnä olevaksi ilmoittautumiseen nykyisten ja entisten opiskelijoiden sivulta.

Lukujärjestys ja kampukset

Lukujärjestykset - Tutustu tarkemmin syksyn ohjelmaan

Syyslukukauden 2022 ensimmäisten viikkojen alustavat lukujärjestykset julkaistaan 17.6.2022 mennessä osoitteessa lukkari.turkuamk.fi

Löydät oman lukujärjestyksesi valitsemalla "Hae ryhmiä" ja syöttämällä kenttään oman ryhmätunnuksesi (esim. PKÄTIS22). Oman ryhmätunnuksesi löydät yläpuolelta taulukosta. 

Lukujärjestyksestä näet alkuun ensimmäisten opiskeluviikkojen aikataulun, ja myöhemmin koko lukukauden kontaktiopetuksen aikataulut. Mahdollisten muutosten vuoksi lukujärjestys kannattaa tarkistaa aina ennen opetusta.

Kampukset ja kulkuyhteydet

Opintojen aloitustaulukossa on kerrottu, millä kampuksella tai missä rakennuksessa opintosi alkavat. Turun AMK:lla on kolme kampusta:

 • Kupittaan kampus, Turku (sis. rakennukset: ICT-City, EduCity, Lemppari, #Tehdas ja Medisiina-D)
 • Linnankadun taidekampus, Turku
 • Salo IoT Campus, Salo

Kampusten esittelysivuilta löydät kampuksien tarkemmat osoitteet sekä tietoa mm. kulkuyhteyksistä, pysäköinnistä ja kampusten aukioloajoista.

Luentosalien ja luokkahuoneiden sijainnin kampuksella löydät helpoiten Tuudo-sovelluksen kampuskartoista. 

Opiskelijan tuet, maksut ja todistus opiskelupaikasta

Todistus opiskelupaikasta

Yhteishaun tuloskirje on virallinen hyväksymiskirje, jonka saat viimeistään ensimmäisen yhteishaun osalta 4.6.2022 ja toisen yhteishaun osalta 9.7.2022  Oma Opintopolku -palvelusta. Tätä ennen voit todistaa virallisesti opiskelupaikan liittämällä esimerkiksi opiskelija-asuntohakemukseen joko
1) Opintopolusta saamasi sähköposti-ilmoituksen, jossa kerrotaan, että opiskelupaikka on vastaanotettavissa tai
2) ottamalla kuvakaappauksen Opintopolun näkymästä, jossa näkyy, että olet ottanut paikan vastaan.
Myös varasijalta hyväksytyt voivat käyttää todistuksena Opintopolun sähköposti-ilmoitusta opiskelupaikasta.

Turun AMK ei lähetä erillistä hyväksymiskirjettä yhteishaussa hyväksytyille.

Voit 14.8.2022 jälkeen ladata virallisen opiskelutodistuksen ja opintosuoritusotteen itse Peppi-järjestelmästä. Dokumentit löytyvät Pepistä ylävalikon oikeasta reunasta kohdasta Tilaukset.

 1. Paina dokumenttia, jonka haluat tilata.
 2. Valitse kieli ja paina Tilaa.
 3. Siirry Dokumentit –välilehdelle, jossa näet tilaamasi dokumentin.

Mikäli et jostain syystä saa opiskelutodistusta itsepalveluna Pepistä, voit tilata opiskelutodistuksen sähköpostitse myös opintotoimistosta sen jälkeen, kun opintosi ovat alkaneet. HUOM! Joukkoliikenteen opiskelija-alennustodistuksia voi saada vasta opiskelun aloituspäivästä lähtien, koska opiskeluoikeutesi alkaa vasta silloin.

Jos tarvitset oppilaitoksen vahvistuksen esim. TE-toimiston lomakkeeseen, täytä ensin sähköiseen lomakkeeseen omat tietosi ja toimita lomake sen jälkeen opintotoimistoon sähköpostilla. Ilmoita sähköpostissa, että olet uusi opiskelija sekä tieto siitä, mihin koulutukseen sinut on hyväksytty. Opintotoimisto täyttää oppilaitoksen osuuden ja lähettää sähköisesti allekirjoitetun lomakkeen sinulle takaisin sähköpostilla.

Opintotuki, aikuiskoulutustuki ja muut opiskelijan tuet

Voit hakea opintotukea Kelan sähköisessä asiointipalvelussa, kun sinut on hyväksytty opiskelijaksi ja olet ottanut paikan sitovasti vastaan. Lisäksi voit hakea yleistä asumistukea heti, kun olet tehnyt vuokrasopimuksen.  Lue lisää opintoetuuksista Kelan verkkosivuilta.

Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa.  Lue lisää aikuiskoulutustuesta Työllisyysrahaston verkkosivuilta.

YTHS terveydenhoitomaksu

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut ammattikorkeakouluopiskelijat maksavat tammikuusta 2021 alkaen lukukausikohtaisen terveydenhoitomaksun Kelalle. YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä olevaksi ja suorittavat alempaa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

Sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu aina, jos olet oikeutettu YTHS:n palveluihin. Et voi saada maksusta vapautusta esimerkiksi siksi, että käytät YTHS:n palvelujen sijaan työterveyshuollon palveluja, tai siksi, että et saa opintotukea.

Terveydenhoitomaksusta ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa OmaKelassa oma-aloitteisesti lukukausittain.
Lue ohje, miten maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi. Kelan ohje maksun eräpäivistä:

 • Syyslukukauden eräpäivä on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.12.
 • Kevätlukukauden eräpäivä on 31.1., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnä olevaksi. Jos ilmoittaudut kevätlukukaudelle 1.2. tai sen jälkeen, eräpäivä on 31.7.

Katso tästä YTHS:n video uusille opiskelijoille.

 

Tutustu myös: Uuden opiskelijan opas

Uuden opiskelijan oppaasta löydät lisätietoa opiskelusta Turun AMK:ssa sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.