Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 18.6.2024
Taloyhtiöiden kestävät energiaratkaisut

Taloyhtiöiden kestävät energiaratkaisut

Energiatoimiala on ollut erittäin suuressa murroksessa Suomessa viime vuosien aikana. Suomen ilmastolaissa on vaatimus hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä, ja se kirittää myös energiatoimialaa. Sen lisäksi Suomeen on laadittu pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategia, minkä mukaan olemassa oleva rakennuskanta muutetaan erittäin energiatehokkaaksi ja vähähiiliseksi vuoteen 2050 mennessä. Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa uudessa koulutuksessa lisäosaamista alan ammattilaisille. Koulutus on maksuton ja toteutetaan kokonaan verkossa, joten osallistuminen on mahdollista mistä päin Suomea tahansa.

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu ensisijaisesti työssäkäyville tai työvoiman ulkopuolella oleville (henkilöt, jotka eivät ole työttömiä vaan ovat esim. perhevapaalla), jotka työskentelevät lvisa-alalla ja ovat kiinnostuneet uusiutuvan energian mahdollistamista energiaratkaisuista.

Osallistuminen edellyttää, että osallistujalla on käytössä oma tietokone ja verkkoyhteys.
Opinnot ovat alemman ammattikorkeakoulututkinnon tasoisia. Opinnoissa pärjätäkseen hakijalla on hyvä olla vähintään 2. asteen tutkinto suoritettuna.

Tavoitteet

Tavoitteena on lisätä alalla työskentelevien osaamista kestävistä energiaratkaisuista, nopeuttaa siirtymää taloyhtiöiden kestäviin energiaratkaisuihin, luoda uusia liiketoimintamalleja kestävien energiaratkaisujen suunnittelu-, asennus- ja huoltopalveluihin liittyen sekä lisätä osaamista ja tietämystä uudistuvan energian rakentamislakiin ja muun alan sääntelyn vaikutuksista. 

Toteutus

Koulutuksen toteuttaa Turun ammattikorkeakoulu. 

Kokonaislaajuus on 10 opintopistettä, joka koostuu yhdestä kuuden opintopisteen jaksosta ja yhdestä neljän opintopisteen jaksosta. Suoritetut opintopisteet on hyväksiluettavissa soveltuvin osin ammattikorkeakoulututkintoon.

Opetus toteutetaan reaaliaikaisena etäopetuksena ja/tai ohjattuina verkko-opintojaksoina. Yhtä opintopistettä kohden on 4 verkossa toteutettavaa oppituntia. Opintojen pääpaino on työelämälähtöisissä soveltavissa tehtävissä ja itseopiskelumateriaaleissa. 

Opiskelijoille tarjotaan opintojen aikana ura- ja opinto-ohjauspalveluja sekä tukea opintojen suorittamiseen.

Koulutuksen opetuskieli on suomi. Kirjallinen materiaali voi sisältää englanninkielisiä osioita.

Koulutuksen sisältö

Opintojaksot ovat laajuudeltaan 6 ja 4 op.
Osallistujat voivat osallistua yhteen opintojaksoon tai suorittaa halutessaan koko opintokokonaisuuden.

1. Taloyhtiön älykkäät energiaratkaisut (6 op)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija pystyy analysoimaan taloyhtiöiden energiankäyttöä sekä tunnistamaan ja suunnittelemaan kestäviä ratkaisuja energiatehokkuuden ja energiankäytön parantamiseksi. Energiaratkaisujen osalta tavoitteena on ymmärtää erilaisten teknologioiden mahdollisuudet ja rajoitukset sekä älykkäiden ratkaisujen tuoma potentiaali teknologioiden täysimittaiselle hyödyntämiselle. Opintojakson toteutuksessa keskeistä on käytännön harjoitustyön tekeminen. Toteutuksella käsitellään energiankulutuksen analysointimenetelmiä, keskeisiä energiaratkaisuja, energiajärjestelmien ohjausta ja kiinteistöautomaatiojärjestelmiä sekä taloyhtiön energiaratkaisujen kokonaisvaltaista suunnittelua. Lisäksi kurssilla laaditaan harjoitustehtävänä laskennallinen energiamääritys.  

Koulutus toteutetaan verkossa torstaisin 12.9.-5.12. klo 16.30-18

2. Energiaratkaisuihin liittyvä päätöksenteko ja hallinta taloyhtiöissä (4 op)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää taloyhtiöiden päätöksentekoprosessin ja pystyy tukemaan sitä asiantuntijan roolissa tarjoamalla esimerkiksi tietoa energiaratkaisuihin liittyvästä sääntelystä ja kannattavuuden arvioinnista. Toteutuksella painotetaan myös uusien ratkaisujen käyttöönoton merkitystä ja niihin liittyviä erityispiirteitä, esim. aurinkoenergiajärjestelmien käyttöönotossa ja ylläpidossa huomioitavat seikat. 

Koulutus toteutetaan verkossa tiistaisin 22.10.-10.12. klo 16.30-18.00.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Hakeminen ja opintojen aikataulu

Koulutukseen haet  Opintopolussa. Voit osallistua yhteen opintojaksoon tai suorittaa koko opintokokonaisuuden.

Hakuaika syksyn 2024 toteutukseen on 1.8.–21.8.2024. Haku päättyy 21.8. klo 15.

Järjestämme verkko-opetuksen pääsääntöisesti tiistaisin ja torstaisin 12.09.–12.12.2024 klo 16.30–18.00.

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Logo Turkuamk_jotpa.png