Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.1.2022
Moottori- ja voimalinjalaboratorio

Moottori- ja voimalinjalaboratorio

Uudessa moottori- ja voimalinjalaboratoriossamme tarjoamme ajoneuvojen ja työkoneiden, moottoreiden ja sähköisten voimalinjojen suorituskyvyn ja energiatehokkuuden tutkimukseen liittyviä palveluja, kuten 

  • pakokaasupäästömittauksia, 
  • polttoainetutkimuksia, 
  • energiatehokkuus- ja häviömittauksia, 
  • rasitusajotyyppisiä mittauksia. 
     

Tutkimuslaitteistot

Laboratoriossa keskeisimmät laitteet ovat neljä tutkimuspaikkaa, joista yhdessä on sähköinen dynamometri. Tämä mahdollistaa hybridi- ja sähköisten voimalinjojen tutkimuksen. Laitteistolla voidaan mitata tehoa, vääntömomenttia pyörintänopeutta sekä energiankulutusta.

Tutkimuslaitteen rinnalle voidaan kytkeä myös enimmillään 180 kW tasajännite, joka mahdollistaa sähkömoottoreiden tutkimisen.

Sähköisellä dynamometrillä voidaan pyörittää moottoreita ja voimalinjan komponentteja, jotta voidaan tutkia laitteiston kitkaa, häviöitä sekä voiteluaineiden vaikutusta. Laboratoriossa voidaan myös tutkia perinteisiä polttomoottoreita, niiden tehoa ja pakokaasupäästöjä. Lisäksi voidaan tutkia pakokaasujen jälkikäsittelylaitteita, mm. hiukkassuodattimia ja typenoksidipoistolaitteita.
 

Monipolttoainekattila

Monipolttoainekattilalla voidaan polttaa kiinteitä, nestemäisiä ja kaasumaisia polttoaineita sekä tutkia niiden hyötysuhdetta ja emissiota. Kattilalla voidaan myös tutkia eri suuttimien toimintaa ja niiden vaikutusta polttoaineen palamiseen ja päästöihin.

Palvelun sisältö räätälöidään aina asiakkaan kanssa tarpeeseen sopivaksi.

Ota reippaasti yhteyttä ja keskustellaan lisää!

Mika Laurén
Tutkimusvastaava, Lehtori
+358 44 907 2058
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
Krister Ekman
Projektipäällikkö
+358 50 598 5706
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
jan.ekman@turkuamk.fi
Raimo Lehto
Erityisasiantuntija
+358 40 355 0368
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi