Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 4.4.2024
EMC-testaus ja -mittauspalvelut

EMC-testaus ja -mittauspalvelut

Turun AMK:n tuotekehityslaboratorio EMC Lab tarjoaa yrityksille palvelua tuotteiden EMC-ominaisuuksien kehittämisessä ja testaamisessa. Tuotteiden markkinointi kansainvälisillä markkinoilla vaatii standardien mukaisten raja-arvojen täyttämistä ja yritykseltä ilmoitusta (Declaration of Confirmity) vaatimusten täyttämisestä. EU:ssa näitä ovat EMC-direktiivi ja CE-merkki.

EMC-laboratoriossa on tehty tuotekehitysvaiheen testauksia yhteistyössä yritysten kanssa jo 30 vuoden ajan. Osa yrityksistä on ollut mukana kehittämässä laboratoriota alusta lähtien ja ovat aktiivisesti mukana edelleen. Yritykset edustavat teknologiateollisuuden eri aloja kuten tietoliikenne, elektroniikka, sähkövoimatekniikka, automaatio, lääketieteelliset ja laboratoriolaitteet, mittauslaitteet, valaistustekniikka. 

Kansainvälisiä EMC-standardeja on suuri määrä. Tuoteperhe- tai kohtaisten standardien lisäksi löytyy yleisiä spesifikaatioita testaukseen. Vaikka tuotteiden vaatimuksiin liittyviä standardeja on runsaasti, käytetään niissä kuitenkin usein samoja tai saman tyyppisiä testausjärjestelyjä ja mittauslaitteita. EMC-laboratoriossa on käytettävissä yleisimpien testausten vaatimat laitteistot.

 

Palvelut

Laboratoriossa on häiriösuojatun huoneen ja standardien mukaisten testauslaitteistojen lisäksi käytössä elektroniikan ja RF-tekniikan mittauslaitteita sekä EMC-suunnittelun toteutuksissa tarvittavia komponentteja ja suojausmateriaaleja. Testattaviin laitteisiin voidaan tehdä muutoksia ja korjauksia nopeasti kokeneen henkilökunnan avustamana ja suorittaa uusintatestejä nopeutetulla aikataululla.

Palveluna tarjotaan seuraavia sähkömagneettisten häiriöiden päästön ja siedon testauksia, joita voidaan soveltaa useimpien toimisto- ja asunto- sekä teollisuusympäristöihin tarkoitettujen tuotteiden testaamiseen:

EMC-emissio (esimerkiksi EN 55011, EN 55032, EN 55022, EN 55015):

 • johtuvat häiriöt 9 kHz - 30 MHz
 • säteilevät häiriöt 30 MHz - 3 GHz

EMC-immuniteetti:

 • RF-kentän sieto 80 MHz – 3 GHz (IEC 61000-4-3)
 • johtuvan RF-kentän sieto 0,15 - 100 MHz (IEC 61000-4-6)
 • staattisten purkauksien sieto (ESD, IEC 61000-4-2)
 • nopeat transientit (EFT, IEC 61000-4-4)
 • syöksyaalto (Surge, IEC 61000-4-5)
 • käyttöjännitteen alenemat ja lyhyet katkokset (IEC 61000-4-11)
 • magneettikentän sieto (IEC 61000-4-8)

Häiriösuojattu ja vaimennettu huone radioteknisiin mittauksiin

 • huoneen suojausvaimennus on 100 dB ja imuaineiden heijastusvaimennus > 20dB taajuusalueella 30 MHz-18 GHz
 • huoneessa voidaan tehdä radiolaitteiden radiorajapinnan ja antennien mittauksia
 • häiriösuojattuun huoneeseen (6,7 x 4 x 3,3m) tuotavissa olevan EUT:n maksimi mitat ovat noin 220 x 97 x 180cm (p x l x k) ja pyörityspöydän kantavuus on 400kg. Korkeudessa rajoittavana on oviaukon korkeus eli jos laite voidaan tuoda sisään vaaka-asennossa ja nostaa pystyyn sisällä, voi korkeutta olla hieman yli 2m.

Valaisinlaitteiden altistumismittaukset 20kHz – 10MHz (IEC 62493) 
 

Laitteisto

Laboratoriossa on häiriösuojatun huoneen ja standardien mukaisten testauslaitteistojen lisäksi käytössä elektroniikan ja RF-tekniikan mittauslaitteita sekä EMC-suunnittelun toteutuksissa tarvittavia komponentteja ja suojausmateriaaleja.