Lyhytvaihto tarjoaa nopean sukelluksen kansainvälisyyteen

Kansainvälistymistä ei tarvitse aina hakea useiden kuukausien kestoisista vaihto-opiskeluista. Tuotantotalouden opiskelijat Topi Turpeinen ja Atte Niskakoski innostuivat viikon mittaisesta lyhytvaihdosta.

Topi Turpeinen ja Atte Niskakoski

Topi Turpeinen ja Atte Niskakoski kokivat erityisen antoisana tutustua kaikkiin eri maista tuleviin opiskelijoihin. Turpeinen kävi lyhytvaihdossa sekä Saksassa että Espanjassa. Niskakoski puolestaan osallistui Saksan lyhytvaihtoon ja opiskeli vuoden Japanissa.

Opiskelija

Teksti ja kuva: Mari Loikkanen

Edullisuus, helppous ja hauskuus olivat tekijöitä, jotka saivat Topi Turpeisen ja Atte Niskakosken lähtemään lyhytvaihtoon.

Turun AMK:n tuotantotalouden opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua viikon mittaiseen lyhytvaihtoon, joka järjestetään kerran puolessa vuodessa eri kohdemaissa. Kun Topi Turpeinen lähti lyhytvaihtoon Espanjaan, se oli hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa kauemmas kuin Suomen naapurimaihin. Lisäksi se oli hänelle ensimmäinen lentomatka.

− Koin, että lyhytvaihto oli minulle juuri sopiva tapa kokeilla matkustamista ja oppia kansainvälisyyttä. Sen jälkeen rohkaistuin ja innostuin niin kovasti, että hain heti uudelleen lyhytvaihtoon, jonka kohteena oli Saksa, Turpeinen kertoo.

Atte Niskakoski oli puolestaan juuri palannut Japanista vuoden pituisesta vaihdosta, kun kuuli mahdollisuudesta lyhytvaihtoon.

− Totta kai päätin heti hakea sinnekin. Japanin kokemuksen jälkeen koin, että halusin oppia myös eri Euroopan maiden kulttuureista. Lyhytvaihto kuulosti hauskalta, Niskakoski kertoo.

Lyhytvaihdon tavoitteena on kansainvälistyminen sekä tiimityöskentelytaitojen, kielitaidon ja vastuunoton kehittäminen.

Viikon teemana tulevaisuuden taidot

Turpeinen ja Niskakoski olivat mukana kuuden opiskelijan porukassa, jotka lähtivät Turun AMK:sta Saksan Aschaffenburgiin, joka sijaitsee Franfurtin kupeessa.

− Ennen matkaa meidän piti tehdä ennakkotehtäviä ja tutustuimme virtuaalisesti muihin vaihtoon lähtijöihin. Viikkoa pohjustettiin hyvin jo etukäteen, he kertovat.

Saksassa viikon teemana olivat tulevaisuuden taidot kansainvälisessä ympäristössä: esimerkiksi vuorovaikutusosaaminen, empatiakyky ja resilienssi eli selviytymis- ja palautumiskyky. Teemaa sivuttiin eri tavoin viikon aikana ja tehtiin ryhmätehtäviä.

Lyhytvaihtoon saapuu opiskelijoita eri Euroopan maista ja tuleviin opiskelukavereihin tutustutaan etukäteen jo etänä. Paikan päällä sitten tavataan oikeasti ja jakaudutaan ryhmiin sekoittamalla eri kansallisuuksia niin, että jokainen pääsee tutustumaan mahdollisimman laajasti eri maiden edustajiin.

− Lyhytvaihto on hyvin intensiivinen kokonaisuus. Päivät ovat pitkiä ja sen lisäksi on vielä ilta-aktiviteetteja, Niskakoski kertoo.

Tuotantotalouden opiskelijat Atte Niskakoski, Väinö Ollila ja Topi Turpeinen viettivät intensiivisen vaihtoviikon Saksassa. Kuva: Topi Turpeinen

Päivän ohjelma koostui esimerkiksi luennoista, erilaisista tehtävistä ja vierailuista. Turpeinen ja Niskakoski kuvailevat, että kaiken kaikkiaan yhteen päivään mahtui aina noin 12 tuntia toimintaa sisältäen myös järjestetyn iltaohjelman luentojen jälkeen.

− Yhtenä iltana meille oli varattu esimerkiksi rallisimulaattori ja parina iltana meillä oli ravintolavaraus.

Erityisen kiinnostavaa oli tutustua tiimeissä kaikkiin eri maista tuleviin opiskelijoihin.

− Joka tiimissä oli yksi paikallinen opiskelija ja muutoin kaikki muut tulivat muualta. Samalla sai vähän perspektiiviä, minkälaisia ovat vaikka ranskalaiset tai saksalaiset, Turpeinen kuvailee.

Oppia Euroopan erilaisista kulttuureista

Vaihtoon sisältyi myös tutustumiskierroksia erilaisiin yrityksiin. Yritysvierailulla päästiin tiimeittäin ratkaisemaan erilaisia skenaarioita, joita yrityksessä voisi tapahtua. Saksalaisessa lemmikkieläinten ruokayrityksessä ryhmien oli esimerkiksi mietittävä ratkaisu, mitä tehdä, jos raaka-aine on yhtäkkiä loppunut tehtaalta.

Vaihtoviikko päättyi tiimien pitämiin esitelmiin. Sekä Turpeinen että Niskakoski kokivat, että lyhytvaihdossa pääsi helposti oppimaan eurooppalaisista kulttuureista, koulutuksista ja siitä, miten erilaiset ihmiset toimivat.

− On kiinnostava nähdä, miten eri kulttuureissa tehdään asioita. Suomalaiset käyvät heti hommiin, kun taas toisaalla jutellaan enemmän. Me suomalaiset erotuimme siinä, että olimme tottuneempia ryhmätehtäviin, Niskakoski kertoo.

Molemmat suosittelevat lyhytvaihtoa erityisesti niille, joiden elämäntilanteeseen pidemmät vaihdot eivät sovi.

− Jos on yhtään kiinnostusta kansainvälisyyteen, kannattaa lähteä. Ja kannattaa olla ylpeä englannin kielen taidosta! Alinkin taso on riittävä. Meillä suomalaisilla on sen verran hyvä perustaso englannissa, että ihan varmasti pärjää, he kannustavat.

Lue seuraavaksi

  • Opiskelija
    Kuvassa miespuolinen opiskelia, kädet ristisssä rinnalla. Taustalla opiskelijoita ja Turun AMK:n EduCityn ympäristöä.

    Joustavuus ja inhimillisyys opinnoissa mahdollistavat paljon 

    Valtteri Piittala opiskelee ajoneuvo- ja kuljetustekniikkaa. ADHD, pikkulapsiperhearki ja oma yritys tuovat oman lisänsä opintoihin, mutta mielenkiintoiset opinnot jaksavat motivoida. Valtteri Piittala opiskelee ajoneuvo- ja kuljetustekniikkaa Turun AMK:ssa.…

  • Opiskelija

    Opiskelu tutkimusryhmässä rikastutti vaihtokokemusta

    Turun ammattikorkeakoulu on tehnyt yhteistyötä alankomaalaisen Zuyd Hogeschoolin kanssa, ja mahdollistanut opiskelijavaihtoja Suomeen. Opiskelijoiden kokemus Suomesta ja Turusta on ollut positiivinen. Julkaistu: Muokattu: Teksti ja kuva: Siiri Welling…

  • Opiskelija
    Ville Myllymäki

    Kesäharjoittelusta suoraan työelämään ─ Ville Myllymäki pokkasi työpaikan Valmetilta

    Työelämään voi löytyä yllättävän nopea reitti kesäharjoitteluiden kautta. Ville Myllymäki työllistyi Valmetille näytettyään taitonsa harjoittelussa. – Olen itsekin vähän yllättynyt siitä. Valmet tuli tutuksi toisen opintovuoden tuotekehityksen kurssilla,…