BASIC: Biodiversity – Abiotic Settings Influencing Communities

Tutkimme telakkatoiminnan vaikutuksia meriluonnon monimuotoisuuteen
Moottorillinen kumivene trailerin päällä Aurajoen rannassa, taustalla Suomen Joutsen

BASIC-hankkeessa mitataan, miten valuma- ja virtausolosuhteet vaikuttavat veden ja pohjasedimenttien laadun vaihteluun ja sitä kautta meriluonnon monimuotoisuuteen monikuormitteisessa rannikkoympäristössä. Pyrkimyksenämme on selvittää, miten laivatelakkatoiminnan vaikutukset olisivat erotettavissa muista syistä johtuvasta ympäristövaihtelusta.

Luonnon monimuotoisuuteen liittyvät kysymykset ovat keskeinen osa Meyer Turun vastuullisuusstrategiaa. Telakalla on käynnistetty Biodiversity-niminen hanke, jonka tavoitteena on tunnistaa luonnon monimuotoisuuden nykytila telakan potentiaalisessa vaikutuspiirissä sekä telakkatoiminnan aiheuttamat vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle.

Telakan sijainti Raisionlahden rannalla, Itämeren ääressä tarkoittaa, että suuri osa telakan luontovaikutuksista kohdistuu meriympäristöön. Suuren telakka-alueen hulevesien ja kuivatelakka-altaan tyhjennysten vaikutukset ympäröivän merialueen hydrodynamiikkaan sekä veden ja pohjalle sedimentoituvan aineksen laatuun ovat paikallisluonnon monimuotoisuuden kannalta keskeisen merkityksellisiä.

BASIC-tutkimuksessa eli Biodiversity-hankkeen veden- ja pohjanlaatuun keskittyvässä osassa pyritään ensisijaisesti määrittämään, miten telakan lähiympäristöä ja sen tilaa tulee arvioida, jotta telakkatoiminnan vaikutukset meriluonnon monimuotoisuuteen olisivat mahdollisimman luotettavasti todennettavissa. Tutkimus koostuu kolmesta päätavoitteesta:

  1. Telakan lähivesien ympäristötyyppien yksityiskohtainen tunnistaminen ja luonnehdinta.
  2. Vesiympäristön tilassa esiintyvien poikkeamien luonteen, voimakkuuden, laajuuden ja toistuvuuden määrittäminen telakkatoiminnan välittömässä vaikutuspiirissä.
  3. Vesiympäristön tilassa havaittujen poikkeamien yhdistäminen telakkatoimintaan ja erottaminen mittausympäristön tilassa muista syistä esiintyvästä vaihtelusta.

Tavoitteiden yhteisenä päämääränä on tuottaa uudenlaista tutkittua tietoa, jonka avulla toimenpiteet telakkatoiminnan meriluontoon kohdistuvien haittavaikutusten vähentämiseksi osataan jatkossa kohdentaa oikein. Tutkimus- ja kehitysyhteistyö Turun AMK:n ja Meyer Turun välillä tuottaa empiirisiin kenttämittauksiin perustuvaa, tutkittua tietoa läheisen merialueen tilasta ja siihen vaikuttavista paineista osana laajempaa kontekstia eli koko pohjoisen Saaristomeren tilaa ja sitä sääteleviä muuttujia.

Ota yhteyttä

  • Matias Scheinin

    Erityisasiantuntija
    +358 50 476 2391
    matias.scheinin@turkuamk.fi

Kumppanit

  • Suomen ympäristökeskus

Tutustu tutkimusryhmään