INCLUDES – tasa-arvoisten ja inklusiivisten liikenteen politiikkatoimien kehittäminen Euroopassa

Projektin kesto
Rahoituslähde
Interreg Europe
Kokonaisrahoitus
1 710 084 €
Haavoittuvien väestöryhmien, kuten ikääntyneiden, fyysisesti tai aisteiltaan rajoittuneiden, raskaana olevien naisten tai lasten erityistarpeita ei aina oteta riittävästi huomioon eurooppalaisissa liikennejärjestelmissä. Politiikkatoimia on parannettava, jotta liikennejärjestelmät ja liikkumisen palvelut olisivat paitsi kestäviä myös oikeudenmukaisia, edullisia, turvallisia ja saavutettavia kaikille. INCLUDES-hanke kokoaa yhteen seitsemän kumppania kuudesta Euroopan maasta, joiden yhteisenä tavoitteena on parantaa julkisten palveluiden toimeenpanoa ja tukea alueiden siirtymää kohti vähähiilistä, kestävää ja inklusiivista liikennettä. Hanke vahvistaa viranomaisten kykyä suunnitella inklusiivisempia liikennejärjestelmiä jakamalla tietoa ja käytännön esimerkkejä oikeudenmukaisesta liikennesuunnittelusta, joka huomioi erilaisten ryhmien tarpeet.
Paikalliset, alueelliset ja kansalliset strategiat ja suunnitelmat ovat keskeisiä liikenteen ja liikkumisen suunnittelussa, sääntelyssä sekä investointien ja hankintojen valmistelussa ja toimeenpanossa. Oikeudenmukaisuuden ja inkluusion varmistamiseksi INCLUDES-hankkeella on kolme päätavoitetta:
- Inkluusion nykytilan arvioiminen liikenteen ja liikkumisen suunnittelussa, strategioissa ja suunnitelmissa kumppanialueilla.
- Inkluusion temaattisiin kokonaisuuksiin syventyminen oppimisen eri tasoilla.
- Strategioiden ja suunnitelmien parantaminen tarvekartoitusten ja alueellisten sekä alueiden välisten oppimisprosessien aikana kertyneen tiedon perusteella.
Arviointikehikko tukemaan politiikkatoimia
Tämän prosessin tukemiseksi hankkeessa kehitetään politiikkatoimille arviointikehikko, joka perustuu liikenteen inkluusiota edistävien tai estävien tekijöiden ja muiden olosuhteiden tunnistamiseen. Hankeessa käytetään temaattista lähestymistapaa, jossa on viisi keskeistä osa-aluetta: kolme temaattista näkökulmaa (fyysisen ympäristön esteettömyys, digitaalinen ja taloudellinen saavutettavuus) ja kaksi metodologista näkökulmaa (data hallintatyökaluna ja osallistavat menetelmät).
Kohti inklusiivisempaa, oikeudenmukaisempaa ja vähähiilisempää liikennejärjestelmää.
Hankkeen tavoitteena on parantaa sekä yksilöiden että organisaatioiden kykyä kehittää strategioita ja suunnitelmia kohti inklusiivisempaa, oikeudenmukaisempaa ja vähähiilisempää liikennejärjestelmää. Alueiden paikallisten sidosryhmien osallisuus on keskeistä tässä prosessissa, sillä ne tarjoavat näkemyksiä paikallisista olosuhteista ja mahdollistavat tiedonvaihdon eri toimijoiden välillä.
Sidosryhmien osallisuus keskiössä
Haavoittuvassa asemassa olevien osallisuus strategioiden ja suunnitelmien kehittämisessä varmistaa, että heidän todelliset tarpeensa huomioidaan. Eri sidosryhmät, mukaan lukien haavoittuvassa asemassa olevia käyttäjiä edustavat yhdistykset, ovat hankkeessa mukana alusta alkaen osana alueellista sidosryhmätyötä. Hyvien käytäntöjen tarkastelu ja analysointi näiden erityisryhmien toimesta tuo oleellista tietoa hankkeessa tehtävään politiikkatoimien kehittämistyöhön.

Ota yhteyttä
Kumppanit
- Varsinais-Suomen liitto, Suomi
- Centre for Budapest Transport (BKK), Unkari
- Municipality of Heraklion, Kreikka
- SRM Networks and Mobility , Italia
- Transport Research Centre (CDV), Tšekki
- County of Seine-Saint-Denis, Ranska
Tutustu tutkimusryhmään
-
Tutkimusryhmät
Uusi energia – New Energy
Katso kaikki projektimme
Toteutamme vuosittain lähes 200 TKI-projektia yhdessä työelämän ja kansainvälisten kumppaniverkostojen kanssa.