Kalanjalostuksen AMK-koulutuksen vetovoima ja verkostot – Kalaverkko AMK

Uudistamme kalatalousalaa ja koulutamme osaajia kalanjalostukseen

Kalatalousalan uudistaminen ja uusien osaajien kouluttaminen kalanjalostukseen on tärkeä askel kohti kestävää ja kilpailukykyistä elintarvikealaa. AMK-tasoisen koulutuksen puuttuminen on ollut yksi merkittävä este alan kehitykselle.

Projektissa käynnistämme Turun ammattikorkeakoulussa kalan jalostusketjuun ja elintarvikekäyttöön keskittyvän uuden koulutuspolun sekä kehitämme kalatalousalan ja -koulutuksen vetovoimaa. Lisäksi tuemme Suomen kalatalousalan innovaatioita ja kansainvälistymistä sekä lisäämme alan vuoropuhelua, tiedonvaihtoa ja yhteistyötä eri toimijoiden kuten koulutuksenjärjestäjien, yritysten ja sidosryhmien kanssa.

Tavoitteet

Projektin tavoitteena on tuoda ratkaisuja suomalaisen kalatalousalan keskeisiin haasteisiin. Kestävästi kasvava ja kilpailukykyinen kotimainen kalatalous edellyttää

  • uutta ammattimaista ja osaavaa työvoimaa,
  • parempaa julkisuuskuvaa ja
  • kalanjalostuksen tuotekehitystä ja innovaatioita.

Tätä tavoitetta ratkaisemme kolmella kärjellä

1

Koulutus – Käynnistämme kalanjalostuksen elintarvikeosaamiseen keskittyvän uuden AMK-tasoisen koulutuspolun osana Turun ammattikorkeakoulun bio- ja kemiantekniikan insinöörien koulutusta. Lisäksi tarjoamme kalanjalostuksen elintarvikeosaamisen täydennyskoulutusta avoimina korkeakouluopintoina.

2

Julkisuuskuva ja tunnettuus – Kohennamme kalatalousalan julkisuuskuvaa ja koulutuksen houkuttelevuutta luomalla alalle modernia, positiivista imagoa markkinointi- ja viestintäkampanjoiden avulla. Kampanjoissa tuomme tietoperusteisesti esille uudistuvaa kalatalousalaa sekä alan koulutus- ja uramahdollisuuksia. Kalatalousalan tunnettuus lisääntyy myös projektissa syntyvän tiedon laajemman jakamisen kautta.

3

Yhteistyö – Osaamisen kehittäminen edellyttää yhteistyötä alan toimijoiden kesken. Vahvistamme koulutuksen vaikuttavuutta ja laatua muun muassa luomalla alan koulutuksenjärjestäjien osaamisfoorumin sekä lisäämällä verkostoitumista alan yritysten ja sidosryhmien kanssa. Yhteistyötä ja verkostoitumista voimme lisätä myös yhteisten TKI-projektien kautta, joihin kytketään sekä opetus että yritysten kehittämistarpeet. Turun AMK:lla on ennestään hyvät yhteydet elintarviketeollisuuteen ja alan yrityksiin.

Osaamisen kehittäminen

Kehittämiskokonaisuudesta on hyötyä erityisesti kalatalousalalle pyrkiville opiskelijoille sekä alalla jo toimiville ammattilaisille ja alalle siirtymistä harkitseville.

Kaikille avointen opintojen kautta voi esimerkiksi tutustua alaan ja alalla jo toimivat ammattilaiset voivat joustavasti täydentää osaamistaan erityisesti elintarvikeosaamisen, laadunhallinnan ja kestävän kehityksen näkökulmasta.

Kalanjalostusyritykset saavat nopeasti käyttöönsä uutta osaamista ja innovointikykyä esimerkiksi käynnistyvien koulutusten sisältämän käytännön työn ja TKI-projektien kautta.

Tutustu myös

Ota yhteyttä

  • Jaakko Korpela

    Projektisuunnittelija
    +358 50 471 3517
    jaakko.korpela@turkuamk.fi

Tutustu tutkimusryhmään