Maatalouden vesistöpuisto

Projektin kesto
Rahoituslähde
Hanke on saanut rahoitusta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta.
Hanke toteuttaa vesiensuojelun tehostamisohjelman mukaisia maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen tavoitteita.
Kokonaisrahoitus
293 311 €
Kaarinan Tuorlan alueelle rakennettiin maatalouden vesienhallinnan menetelmiä esittelevä vierailukohde. Kiertämällä Myllyojan ja Piikkiönlahden läheiseen maatalousympäristöön sijoittuvaa polkua voi tutustua vesienhallinnan menetelmiin ja niiden toimintaan käytännössä. Ei kuitenkaan huolta, vaikka matka Tuorlaan olisi liian pitkä, sillä kierroksen voi tehdä myös virtuaalisella vesistöpolulla.
Puiston tavoitteena on tarjota vesistötietoutta ja konkreettisia vesienhallinnan esimerkkejä sekä tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja sen vaikutuksista ympäristöömme. Esittelyssä on toimenpiteitä, jotka ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, hyödyttävät viljelijää taloudellisesti ja luovat paremmat kasvuolosuhteet parantamalla maan kasvukuntoa ja siten sadon muodostusta.
Kenelle maatalouden vesistöpuisto on suunnattu?
Vesistöpuisto on suunnattu maaseutuyrittäjille, varhaiskasvatukselle sekä kouluille ja korkeakouluille. Hankkeessa kontaktoitiin kohdealueen ja valuma-alueen viljelijöitä kasvotusten ja innostettiin heitä kestäviin vesienhallinnan toimiin viljelytoimenpiteissään ja maankäytössään. Parantunut vesistötietous ja ymmärrys erilaisista vesienhallinnan keinoista sekä niiden vaikutuksista Saaristomeren vedenlaatuun auttavat maaseutuyrittäjiä kestävien ja ravinnevalumia vähentävien vesienhallinnan keinojen valinnassa. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa kuluttajien, varhaiskasvatusikäisten lasten, perusopetuksen oppilaiden ja korkeampien koulutusasteiden opiskelijoiden vesistö- ja luontotietoutta.
Kesällä 2025 avatulla vesistöpolulla pääsee tutustumaan peltomittakaavan esimerkkien ja piendemonstraatioiden avulla muun muassa maanparannusaineisiin, agrometsään, kosteikkoon, kaksitasouomaan ja säätösalaojitukseen.
Hanke toteutettiin Ammattiopisto Livian, Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston, Valonian ja Kaarinan kaupungin yhteistyönä.

Ota yhteyttä
Kumppanit
- Ammattiopisto Livia
- Kaarinan kaupunki
- Turun yliopisto
- Valonia
Tutustu tutkimusryhmään
-
Tutkimusryhmät
Vesien- ja ympäristönsuojelu
Katso kaikki projektimme
Toteutamme vuosittain lähes 200 TKI-projektia yhdessä työelämän ja kansainvälisten kumppaniverkostojen kanssa.