VOIMAKAS – Vesienhoitoresurssien optimoinnin innovatiivisesti muokkautuva alueellisen kehittämisen alusta saaristoseuduille

Tuotamme käytännön vesienhoitoon tarvittavaa tietoa
1 henkilö merellä ajamassa veneellä

Vaikuttavaan vesienhoitoon tarvitaan tutkittua tietoa ja toimeenpaneva elin. VOIMAKAS tarjoaa aiempaa huomattavasti paikallisempaa, ajankohtaisempaa, täsmällisempää ja luotettavampaa tietoa vesienhoidollisten toimenpiteiden kohdentamiseen ja niiden vaikuttavuuden seurantaan. Avoimena konsortiona VOIMAKAS kokoaa yhteen laajan toimijajoukon rannikko- ja valuma-aluekuntia, tutkimusorganisaatioita, kansalaisjärjestöjä ja yrityksiä.

Vaikuttavaan vesienhoitoon tarvitaan tutkittua tietoa ja toimeenpaneva elin

Rannikkovesien tilaa ylläpitävien ja kohentavien sekä sen heikkenemistä ehkäisevien toimenpiteiden suunnittelu, toteutus ja vaikuttavuusarviointi on pääosin kuntien sekä muiden alueellisia ja valtiollisia toimijoita pienempien tahojen vastuulla. Rannikkovesien laadusta sekä niiden tilasta ja toiminnasta ei juurikaan ole tarjolla tutkittua tietoa käytännön ympäristönhallintotyön edellyttämällä tasolla eikä siinä sovellettavassa muodossa. Koska julkishallinnon tuottama seurantatieto ei vastaa rannikkovesien alueellisen ja ajallisen ympäristövaihtelun todellisia mittakaavoja, myös kokonaiskuvan muodostaminen rannikkovesien tilasta ja toiminnasta, rannikkovesiin kohdistuvista paineista sekä vesienhoitotoimenpiteiden vaikutuksista on huomattavan haastavaa.

VOIMAKAS on vesienhoidon resurssien optimaaliseen hyödyntämiseen tähtäävä kehitys- ja innovaatioalusta, joka vastaa paikallistason vesienhoidon systemaattisen toimeenpanon ja sen edellyttämän tietopohjan puutteeseen koordinoimalla vesienhoitoa kustannustehokkaasti, harmonisoidusti ja tutkittuun tietoon perustuen.

Laaja yhteistyö mahdollistaa vesienhoidon resurssien optimaalisen hyödyntämisen

VOIMAKAS toimii avoimena konsortiona, joka kokoaa yhteen Saaristomeren ja läntisen Suomenlahden rannikkokunnat, muita valuma-alueiden kuntia, keskeisiä rannikkovesitutkimuksen asiantuntijaorganisaatioita sekä merkittäviä kansalaisjärjestöjä ja yrityksiä. Kaikki osapuolet voivat toimia sekä rahoittajina että hyödynsaajina. Toiminnassa hyödynnetään Turun AMK:n Vesien- ja ympäristönsuojelun tutkimusryhmän Coastrider-toimintamallia, jonka avulla rannikkovesien laadun ja kasvihuonekaasupitoisuuksien vaihtelusta voidaan tuottaa tarkkaa ja kattavaa, käytännön vesienhoidon tietotarpeisiin suoraan vastaavaa mittaustietoa täysin räätälöidysti ja erittäin kustannustehokkaasti. Toiminta tarjoaa kunnille, yrityksille ja kansalaisjärjestöille aiempaa huomattavasti paikallisempaa, ajankohtaisempaa, täsmällisempää ja luotettavampaa tietoa erityisesti vesienhoidollisten toimenpiteiden kohdentamiseen ja niiden vaikuttavuuden seurantaan. Lisäksi konsortio mahdollistaa osatoimijoiden vesienhoidollisten resurssien ja niiden vaikuttavuuden moninkertaistamisen. Laajan yhteistyökokonaisuuden puitteissa rannikkovesien laadun vaihtelusta saadaan ennennäkemättömän kattavaa ja edustavaa tietoa, jonka avulla toimintaan osallistuvat tutkimusyhteisöt voivat muodostaa aiempaa oleellisesti luotettavamman ja todenmukaisemman kokonaiskuvan rannikkovesien tilasta ja toiminnasta, rannikkovesiin vaikuttavista paineista sekä toteutettujen vesienhoitotoimenpiteiden tosiasiallisista vaikutuksista. Tieteellisen ymmärtämyksen lisääntyminen edistää suoraan käytännön vesienhoidon vaikuttavuutta ja sen todentamista. Todennettavasti vaikuttava vesienhoito on keskeisen tärkeä väline ylläpitää ja kasvattaa rannikkovesien tuottamien aineellisten ja aineettomien ekosysteemipalveluiden arvoa.

Vaikuttava vesienhoito edistää ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää kehitystä

Toiminnan tarkoituksena on tuottaa tutkittua tietoa edistämään erityisesti rannikkoympäristöjen kestävää kehittämistä niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Tutkimusyhteisöjen ja viranomaisten lisäksi tuotettavat tiedot on tarkoitettu yleishyödylliseen käyttöön eli niin kansalaisjärjestöille ja yrityksille kuin yksittäisille kansalaisillekin. Kaikki toiminnassa tuotettu tieto on julkista ja vapaasti saatavilla. Käytännön toiminta painottuu rannikkovesien merkittävimpiin ympäristöongelmiin eli rehevöitymiseen rinnakkaisilmiöineen (kuten tummuminen, happamoituminen ja liettyminen) sekä niiden ilmastovaikutuksiin. Toiminnan keskeisimpänä, konkreettisena pyrkimyksenä on vähentää vesistöihin ja sitä kautta ilmastoon kohdistuvaa kuormitusta ratkaisuin, jotka samanaikaisesti edistävät ympäristön hyvinvointia sekä sen käyttöä arvokkaana luonnonresurssina.

Ota yhteyttä

  • Matias Scheinin

    Erityisasiantuntija
    +358 50 476 2391
    matias.scheinin@turkuamk.fi

Kumppanit

  • Hangon kaupunki
  • Inkoon kunta
  • Kaarinan kaupunki
  • Kemiönsaaren kunta
  • Kirkkonummen kunta
  • Maailman Luonnon Säätiö – World Wide Fund For Nature
  • Maskun kunta
  • Mynämäen kunta
  • Naantalin kaupunki
  • Paimion kaupunki
  • Paraisten kaupunki
  • Raaseporin kaupunki
  • Raision kaupunki
  • Salon kaupunki
  • Sauvon kunta
  • Siuntion kunta
  • Turun kaupunki
  • Åbo Akademi

Tutustu tutkimusryhmään