Turun filharmonisen orkesterin ja Turun AMK:n yhteistyö laajenee puhallinsoitinten kisällitoimintaan

AMK:n puhallinsoitinopiskelijoille tarjotaan jatkossa mahdollisuutta osallistua Turun filharmonisen orkesterin konserttiperiodiin osana opintoihin kuuluvaa harjoittelua. TFO:n ja AMK:n monipuolinen opiskelijayhteistyö on jo aiemmin mahdollistanut jousisoitinopiskelijoiden harjoittelujaksoja.

Taideakatemian ja TFOn yhteistyö, puhallinsoittajakisällit

Puhallinsoittajien kisälliopiskelijat odottavat innokkaasti orkesterikauden alkua syksyllä 2025. Vasemmalta Pinja Jokinen, Fiia Känsälä ja Aino Parikka. Kuva: Emilia Rautio.

UutinenYhteistyö

Kisällitoiminta tarjoaa opiskelijoille hyvät valmiudet työelämään ja katsauksen orkesteriarkeen. Puhallinsoitinten kisällitoiminta alkaa syksyllä 2026.

Kisällitoiminta tarkoittaa käytännössä sitä, että koesoitosta valitut Taideakatemian opiskelijat pääsevät työskentelemään TFO:n riveihin pariksi viikoksi seuraavan lukuvuoden aikana. Syksyllä toimintaan on valittu opiskelijat Aino Parikka, klarinetti, Pinja Jokinen, klarinetti sekä Fiia Känsälä, käyrätorvi.

Opiskelijat osallistuvat ammattiorkesterin normaaliin työviikkoon kuten muutkin muusikot. Tulevat kollegat TFO:sta valitsevat juuri heille sopivat työviikot, joissa he työskentelevät ammattilaisten rinnalla. TFO:n kollegat ohjaavat ja ohjeistavat kisälliä viikon aikana. Syksyn vastavalitut kisällit odottavat jo innoissaan uutta kokemusta.

On jännittävää ja mahtavaa päästä hetkeksi osaksi tätä orkesteria. Uskon, että tiedossa on opintojeni kohokohtia, iloitsee tuleva klarinetistikisälli Pinja Jokinen.

– Kisällitoiminta on todella iso ja tärkeä juttu uran alussa oleville nuorille muusikoille. Olen niin innoissani siitä, että vihdoin myös meille puhallinsoittajille tarjoutuu tämä mahdollisuus, sanoo Aino Parikka.

TFO:n käyrätorven varaäänenjohtaja Tanja Nisonen, joka on vienyt puhallinsoittajien kisällitoimintaa eteenpäin, kokee toiminnan hyvin tarpeellisena linkkinä ammattiopiskelijoiden ja ammatissa jo toimivien muusikoiden välillä.

– Nuori muusikko voi näyttää osaamistaan, ja parhaimmassa tapauksessa nuorta voidaan käyttää avustajana muulloinkin kuin kisälliviikoilla. Vastaavaa toimintaa on ollut Suomessa jo vuosia niin pääkaupungin orkestereissa kuin Tampereellakin, Tanja Nisonen kertoo.

Muusikko voi työllistyä orkesterimuusikon työhön vain koesoittojen kautta. TFO:n koesoitot ovat hyvin kansainvälisiä ja hakijoita on kymmeniä, joissain soittimissa jopa yli sata. Alkukarsinnan jälkeen jo pelkkään koesoittoon pääseminen on voitto sinänsä. Siksi opiskelijat tarvitsevat koesoittokokemusta, palautetta koesoitosta ja kokemusta orkesterityöstä.

TFO ja AMK solmivat vuonna 2023 pitkään jatkuneen yhteistyön vahvistamiseksi kumppanuussopimuksen. Kisällitoiminta on yksi muoto pitkän aikavälin tavoitteellista yhteistyötä, jonka tarkoituksena on yhdessä kehittää sekä TFO:n että AMK:n toimintaa.

Nuorten solistien konsertissa seitsemän tulevaisuuden tähteä

Yksi yhteistyön pitkään jatkuneista muodoista on Nuorten solistien konsertti, joka on järjestetty vuosittain vuodesta 1969 asti, ja on vanhin nuorten solistien konserttien perinne Suomessa. Konsertissa Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun lahjakkaat musiikin koulutuksen opiskelijat pääsevät esiintymään Turun filharmonisen orkesterin solisteina.

Tänä vuonna esiintymässä on seitsemän tulevaisuuden tähteä. Nuorten solistien konsertin keskiviikkona 28.5. klo 19 Sigyn-salissa johtaa kapellimestari Elisar Riddelin.

Julia Elomaa, piano, aloittaa konsertin soittamalla 1. osan Sergei Prokofjevin konsertosta pianolle ja orkesterille nro 2. Venla Suni, viulu, jatkaa esittämällä Wilhelm Stenhammarin Romanssin nro 2. Urho Soininen, harmonikka, tulkitsee Ole Schmidtin teoksen Sinfoninen Fantasia ja Allegro ja Anastasia Iazlovetskaia, viulu, soittaa Pablo de Sarasaten teoksen Zigeunerweisen viululle ja orkesterille.

Väliajan jälkeen Sini Rajalehto, piano, esittää Sergei Prokofjevin konserton pianolle ja orkesterille nro 1. Anastasiia Alekseeva, huilu, tulkitsee Charles Tomlinson Griffesin teoksen Poem huilulle ja orkesterille. Konsertin lopuksi Alexandrina Croitor, viulu, soittaa 1. osan Pjotr Tšaikovskin konsertosta viululle ja orkesterille D-duuri.

Nuorten solistien konsertti ke 28.5. klo 19 Sigyn-salissa.

Lue seuraavaksi

  • Uutinen
    opiskelijoita kuvattuna ylhäältäpäin tekemässä lattialla yhteistä teosta

    20 metriä pitkä teos ei jää näkemättä

    Vino-galleria on konserttitalon ala-aulasta ylälämpiöön johtavan liuskan seinämä. Se on yksi Turun suurimpia galleriatiloja. Turun ammattikorkeakoulun ja Vino-gallerian yhteistyö näkyy hyvin konserttitalolla vierailevalle yleisölle. Yleisö kulkee gallerian kautta…

  • OpiskelijaYhteistyö
    etualalla mainostaulu, jossa Fölin Mindfölness-kampanjan mainos. Taustalla tie ja keltainen puutalo.

    Mindfölness kannustaa hengähdyshetkeen 

    Toisen vuosikurssin mainonnan suunnittelun opiskelijat tekivät yhteistyöprojektin Turun seudun joukkoliikenne Fölin ja mainostoimisto Hansdotterin kanssa osana kampanjasuunnittelun opintojaksoa.  Hansdotterilla on vuosittain mainonnan suunnittelun opiskelijoita harjoittelijoina, ja toimisto on…

  • Uutinen
    Neljä henkilöä seisoo hymyillen ryhmäkuvassa.

    Turun AMK ja Atea Finland aloittavat yhteistyön

    Turun AMK on sopinut yhteistyöstä Pohjois-Euroopan johtavan IT-palveluyrityksen, Atean kanssa. Yhteistyö sisältää opiskelijoille muun muassa harjoittelu- ja opinnäytetyömahdollisuuksia. Kuvassa (vas.) Turun AMK:n lehtori ja koulutusvastaava Mauri Suhonen, KT-päällikkö…