Tutkimusryhmä
SIVISOTE
– Lapsi- ja perhepalveluiden kehittäminen ja
johtaminen
Edistämme lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia sekä tuemme vanhemmuutta ja sujuvaa arkea. Parannamme lapsi- ja perhepalveluiden saatavuutta digitaalisilla ratkaisuilla.
Toteutamme sosiaali- ja terveysuudistuksen velvoitteita digitaalisten ratkaisuiden avulla. Kehitämme sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan integratiivisia palvelurakenteita ja -konsepteja sekä tulevaisuuden johtamismalleja.
Tutkimusryhmämme toiminta kohdentuu sivistystoimen, varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveysalan organisaatioiden raja- ja yhteispinnoilla tapahtuvaan lapsi- ja perhepalveluiden yhteiskehittämiseen, palvelujen integraatioon sekä yhteensovittavaan johtamiseen. Erityisenä yhteiskunnallisena tehtävänämme on suojella lapsia tarjoamalla parasta mahdollista arjen tukea ja tarpeenmukaisia palveluja haavoittuvassa asemassa oleville perheille.
Näitä tutkimme ja kehitämme
- Edistämme lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja osallisuutta, hyvää vanhemmuutta ja arjen sujuvuutta.
- Kiinnitämme huomiota lasten kaltoinkohtelun tunnistamiseen ja erityiseen lastensuojelun tarpeeseen.
- Kehitämme uusia palvelurakenteita ja -konsepteja, jotka tukevat lapsi- ja perhepalveluiden integraatiota ja monitoimijaista saumatonta yhteistyötä.
- Parannamme lapsi- ja perhepalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta kehittämällä innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja.
- Keskitymme käytännön toimenpiteisiin ja ratkaisuihin, jotka ovat konkreettisesti toteutettavissa ja joilla on merkittävä vaikutus sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetuspalveluiden kehittämisessä.
Toimimme yhteistyössä sivistystoimen, varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja organisaatioiden kanssa. Luomme ja kehitämme tulevaisuuden palvelukonsepteja ja vaikutamme esimerkiksi uusien hyvinvointialueiden johtamismalleista käytävään keskusteluun.
Eeva Timonen-Kallio, yliopettaja, tutkimusryhmän vetäjä
Julkaisut
Thapa A, Lahti T, Maukonen M & Partonen T. Consumption of fruits and vegetables and its association with sleep duration among Finnish adult population: a nationwide cross-sectional study. Front Nutr. 2024 May 16:11:1319821. doi: 10.3389/fnut.2024.1319821. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38818133/
Tran Minh, M., Airaksinen, M., & Lahti, T. (2024). Potilasjärjestöjen lausunnot lääkkeiden hintalautakunnalle ja terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvostolle: järjestöjen ja viranomaisten kokemuksia. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 61(4). https://doi.org/10.23990/sa.128071
Reponen, N. (2024). Kirjoituksia VAASI-hankkeen yhteistyökumppaneilta: Kuka lohduttaisi Nyytiä? VAASI-hankkeen blogi. Turun ammattikorkeakoulu. https://vaasihanke.turkuamk.fi/blogit/kirjoituksia-vaasi-hankkeen-yhteistyokumppaneilta-kuka-lohduttaisi-nyytia/
Reponen N. (2024). Yhteinen päämäärä. Merikratoksen blogi. https://merikratos.fi/blogi-yhteinenpaamaara/ Salakari M., Vaskelainen J., Holmberg J., Kuusisto H. (2023). Jalkautuvalla ja osallistuvalla terveydenedistämistyöllä on vaikutusta nuorten elintapavalintoihin. Pro terveys -lehti, 4–5/2023.
Salakari, M., Lindegren, J., & Vaihekoski, A. (2023). Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien nuorten terveys ja terveyttä uhkaavat tekijät: systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 60(1). https://doi.org/10.23990/sa.98601
Timonen-Kallio, E. (2023) Residential Care for Children and Youth in Finland. In Whittaker, J., Holmes, L., Valle, J.C.F. and James, S. 2023. Revitalizing Residential Care for Children and Youth. Cross-national trends and challenges. New York: Oxford University Press Academic US.
Turja, M; Halonen, H; Uusitalo I. (2023) Toimiva palveluohjaus hyödyttää asiakasta ja hyvinvointialuetta. Turun Sanomat, Puheenvuoro 6.7.2023. https://www.ts.fi/puheenvuorot/6041366
Timonen-Kallio, E. Pelander, T., Koskela M., Helenius K., Heiskanen K. (2022). Lastenkodeissa on pula osaavasta henkilöstöstä. Talk-verkkolehti, Turun ammattikorkeakoulu, https://talk.turkuamk.fi/hyve/lastenkodeissa-on-pula-osaavasta-henkilostosta/
James, S., Wilczek, L., Kilian, J., Timonen-Kallio, E., Bravo, A., del Valle, J.F., Formenti, L., Petrauskiene, A., Pivoriene, J., & Rigamonti, A. (2021). A comparative analysis of residential care – a 5-country multiple case-design study. Child & Youth Care Forum, TBA, DOI 10.1007/s10566-021-09666-6
Timonen-Kallio, E. (2020). Osallisuuden edistäminen ammatillisena toimintana. Teoksessa P. Myllymäki, E., Timonen-Kallio & S., Kinos (toim.). Osallisuuden edistäminen eri toimintaympäristöissä – asennetta ja menetelmiä. Turun ammattikorkeakoulun julkaisuja.
Timonen-Kallio, E.; Yliruka, L.; Närhi, P. (2017) Lastensuojelun terapeuttisen laitoskasvatuksen mallinnus. https://www.julkari.fi/handle/10024/132319
Koulutukset
Tutkimusryhmä tavoittelee yhteiskunnallista vaikuttavuutta
SIVISOTE-tutkimusryhmän yhteisenä päämääränä on ratkaista lasten ja perheiden hyvinvoinnin haasteita. Sen monialaisissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa keskitytään muun muassa varhaisen tuen perhekeskuspalveluihin, oppilaitoshyvinvointiin, lastensuojelupalveluihin ja yhteisölliseen oppilashuoltoon.
Myönteinen tunnistaminen auttaa kohtaamaan nuoria yksilöllisesti
Kun työskentelyn lähtökohtana ovat nuoren omat kokemukset ja voimavarat, nuori kokee tulevansa ymmärretyksi häntä aidosti luonnehtivien omaisuuksiensa kautta. Mitä jälkihuollon ammattilaisen tulee muistaa, jos hän haluaa varmistaa myönteisen tunnistamisen hyödyt asiakastyössä? Tätä pohdittiin Hyvää jälkeä -projektissa.
Yhteishanke kehittää vaativan sijaishuollon osaamista
Viisi suomalaista korkeakoulua sekä niiden vaikutuspiirissä olevat hyvinvointialueet ja sijaishuollon toimijat yhdistävät voimansa VAASI-projektissa. Hankkeessa rakennetaan digitaalisia oppimiskokonaisuuksia, joiden avulla kaikilla lastensuojelualan toimijoilla on mahdollisuus uudistaa osaamistaan.
Asiantuntijamme
SIVISOTE-tutkimusryhmän muodostaa monialainen ja monitieteinen asiantuntijatiimi, jossa työskentelee opettaja-asiantuntijoita, tutkijoita, opiskelija-assistentteja, tutkimusryhmäopiskelijoita, AMK- ja YAMK-opiskelijoita sekä työelämäkumppaneita.
Asiantuntijatiimin missiona on olla keskeinen vaikuttaja alueellisessa, kansallisessa ja kansainvälisessä innovaatiotoiminnassa.
Monipuolinen yhteistyökumppani
Kansallinen verkosto:
- Sosiaali- ja terveysministeriö
- Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL)
- Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha)
- Vasso – Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
- Tulevaisuuden tutkimuksen ja osaamisen neuvottelukunta
- Opetushallitus
- Ammattikorkeakoulu- ja yliopistoverkostot
- Ensi- ja turvakotien liitto
- Seurakunnat
Kansainvälinen verkosto:
- MRU-Romanis Mykolos University
- University of Oviedo’
- University of Kassel
Kansainväliset sosiaali- ja terveydenhuoltoalan toimijat:
- EUSARF – European Scientific Association On Residential And Family Care For Children And Adolescents
- FESET – European Association of Training Centres for Socio-Educational Care Work
- TRC – Therapeutic Residential Care Experts Network
Vahvaa projektiosaamista
Turun AMK:n projektitoimisto tarjoaa tukea ja ohjausta koko TKI-projektin elinkaaren ajalle. Hankeasiantuntijoillamme on vuosien kokemus ja vahva osaaminen kansallisista ja kansainvälisistä rahoitusohjelmista. Meillä on vuosittain käynnissä yli 200 hanketta, ja TKI-toimintamme sai ulkoista rahoitusta yli 10 miljoonaa euroa.