Sivu päivitetty 3.5.2016
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus

Koulutus valmistaa monipuoliseksi sirkustaiteilijaksi, jolla on taidot ja tiedot toimia erilaisissa ympäristöissä: hankkeissa ja projekteissa, esitystoiminnassa, ohjaus- ja opetustyössä, ohjelmantuotantotehtävissä, omassa yritystoiminnassa ja soveltavan esittävän taiteen parissa.

Taideakatemiasta valmistuneet ovat sijoittuneet työelämässä sirkusalan opetus-, esitys- ja ohjelmantuotantotehtäviin, perustaneet omia yrityksiä ja osa heistä työskentelee soveltavan esittävän taiteen parissa. Lisäksi osa valmistuneista on täydentänyt tutkintoaan Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan laitoksella maisteriksi. Osa valmistuneista on jatkanut sirkusopintojaan ulkomaisissa oppilaitoksissa mm. CNAC, ESAC, LIDO, DOCH, Moskovan sirkus- ja varieteekoulu, Kiovan varietee- ja sirkusakatemia. Valmistuneet ovat työllistyneet opetustyötehtävissä lähinnä kotimaahan, esitys- ja ohjaustehtäviin myös ulkomaille.

Valmistuneita työskentelee mm. seuraavissa sirkusryhmissä SirkusUnioni, Race Horse Company, Les Colporteurs, Zero Gravity Company, Agit-Cirk, Sirkus Supiainen, Clunker Circus, Monitaideyhdistys Piste. Lisäksi valmistuneita on opetustyössä mm. seuraavissa sirkuskouluissa: Circus Helsinki, Espoon esittävän taiteen koulu, Taidekoulu Estradi, Koulutuskeskus Salpaus, Sorin sirkus, Pukinmäen sirkuskoulu, Kuopion sirkus, Sirkus Taika-aika.

Sirkuksen opetussuunnitelma korostaa sirkustaiteen monialaisuutta ja muita taiteenaloja poikkileikkaavaa luonnetta. Opinnoissa keskeistä ovat sirkustekniikan opinnot, taiteellisen työn projektit ja sirkuksen opettamisen opinnot. Koulutuksen päämääränä on kouluttaa itsenäisiä ja näkemyksellisiä sirkustaiteilijoita, jotka pystyvät edistämään sirkusta osana esittävää taidetta ja soveltamaan tietämystään myös muilla aloilla.

Lisätietoa koulutuksesta Opintopolussa

Opintopolusta löydät mm.

 • koulutuksen valintaperusteet
 • tarkemman kuvauksen koulutuksesta
 • hakulomakkeen

Siirry Opintopolkuun tästä

Ennakkotehtävä ja valintakoe

Sirkuksen valintakokeeseen liittyvät ennakkotehtävät, jotka julkaistaan tällä sivulla 16.3.2016. Tehtävissä arvioidaan hakijan valmiuksia ja motivaatiota korkeakouluopintoihin, fysiologisia edellytyksiä alalle, sirkusteknisiä taitoja ja itsetuntemusta. Tehtävien tekeminen vaatii hakijalta suunnitelmallisuutta ja fyysisiä taitoja. Niihin on hyvä tutustua heti hakuajan alkaessa. Tehtävät palautetaan Taideakatemian opintotoimistoon 6.4.2016 klo 16.00 mennessä:

Turun AMK:n Taideakatemia 
Opintotoimisto
Linnankatu 54
20100 Turku
Kuoreen merkintä: Sirkus

Ennakkotehtävien perusteella hakijat kutsutaan valintakokeeseen. Valintakokeet ovat kolmipäiväiset ke-pe 1.-3.6.2016. Kokeet pidetään sirkuskoulutuksen harjoitustiloissa, os. Sepänkatu 1, 20700 Turku. 

Ennakkotehtävä 2016

Sirkuksen ennakkotehtävät palautetaan kirjallisena paperiversiona ja DVD- tallenteena. Muokkaa jokaisesta kolmesta ennakkotehtävästä oma tiedostonsa DVD:lle. Kopioi videotiedostot DVD -levylle ja palauta se Taideakatemian opintotoimistoon kirjallisten ennakkotehtävien kanssa hakuajan päättymiseen 6.4. klo 16.00 mennessä.

Kirjoita DVD- tallenteeseen sekä sen koteloon nimesi ja valintanumerosi sekä SIRKUS 2016 valinta. Lisää mukaan myös oman sirkuksen opettajasi laatima kirjallinen suositus, jossa opettajasi perustelee miksi juuri sinä sovellut sirkustaiteen ammattilaiseksi.

Asuna ennakkotehtävien DVD-tallenteessa tulee olla ruumiinmyötäinen yksivärinen treeniasu.

Kirjalliset ennakkotehtävät: 

1. CV / Ansioluettelo 

 • nimi
 • syntymäaika
 • yhteystietosi
 • aiempi koulutuksesi
 • tiedot työkokemuksestasi
 • harrastuksesi
 • kielitaitosi
 • erityistaidot
 • kokemuksesi esiintyjänä ja ryhmänohjaajana

2. Motivaatiokirje

3. Lääkärintodistus yleisestä terveydentilastasi 

DVD-tallenne -ennakkotehtävät: 

Tiedosto 1: Kaksi valokuvaa itsestäsi: 

 • Kasvokuva 
 • Kokovartalokuva, jossa myös persoonallisuutesi tulee esille 

Tiedosto 2: Itsesi esittely. Kerro nimesi ja taustastasi, sirkustaidoistasi, vahvuuksistasi sekä kokemuksistasi sirkuksen tekijänä. Kerro myös miksi olet hakemassa juuri Turun AMK:n Taideakatemian koulutukseen. Kerro myös mikä olisi sirkustekninen päälajisi koulutuksessa. Kesto: 2 minuuttia.

Tiedosto 3: Demoa videolla sirkusteknisiä taitojasi akrobatiassa, jongleerauksessa, ilma-akrobatiassa ja tasapainoilussa. Kesto: 2min/ laji (kesto yhteensä max 8min).

Tiedosto 4: Demoa videolla sirkusteknisiä taitojasi omassa sirkusteknisessä päälajissa. Kesto: 2min

 

Kysely kevään 2016 yhteishaussa opiskelemaan hakeneille

Kevään 2016 yhteishaun hakija! Auta meitä kehittämään markkinointiamme vastaamalla lyhyeen kyselyyn: https://www.webropolsurveys.com/S/69C414739F810F40.par

Kysely on tarkoitettu kevään 2016 yhteishaussa Turun AMK:iin hakeneille ja siihen vastaaminen kestää n. 5-10 min. Kyselyyn vastataan anonyymisti. Vastaukset eivät vaikuta yhteishaun valintoihin.

Kiitos vastauksista ja onnea valintoihin!