Sivu päivitetty 17.12.2019
Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa.

Jos sinut on hyväksytty tutkinto-opiskelijaksi:

Uusi opiskelija (yhteishaussa hyväksytty), toimi näin:

1. Ota opiskelupaikka vastaan 9.12.2019 klo 15 mennessä (tai 10 vuorokauden kuluessa, jos sinut hyväksytään opiskelijaksi 29.11. jälkeen) Oma Opintopolku -palvelussa.

 • Opiskelupaikka perutaan, jos et ota sitä vastaan määräaikaan mennessä. Jos otat paikan ehdollisesti vastaan ja jonotat ylempään hakutoiveeseen, katso lisätietoja Usein kysyttyä -sivulta.
 • Lue lisää paikan vastaanottamisesta Opintopolku.fi-palvelussa.

2. Ilmoittaudu läsnäolevaksi Opintopolussa paikan vastaanottamisen yhteydessä viimeistään 9.12.2019 kello 15.00 (tai 10 vuorokauden kuluessa, jos sinut hyväksytään opiskelijaksi 29.11. jälkeen).

 • Lue rajoitetusta poissaolo-oikeudesta alempaa. 
 • Jos otat opiskelupaikan ehdollisesti vastaan, pystyt tekemään ilmoittautumisen läsnä- tai poissaolevaksi vasta 17.12. tai sen jälkeen, kun varasijoilta ei hyväksytä enää uusia opiskelijoita.

3. Liitä kopiot haussa ilmoittamistasi tutkintotodistuksista (ja työtodistuksista, jos työkokemus on ilmoitettu hakulomakkeella) Opintopolun hakulomakkeeseen 9.12.2019 klo 15 mennessä (tai 10 vuorokauden kuluessa, jos sinut hyväksytään opiskelijaksi 29.11. jälkeen). 

 • Haussa ilmoittamasi tutkinto- ja työtodistuskopiot tarvitaan, jotta hakulomakkeella antamasi tiedot voidaan tarkistaa.
 • Suomalaisen ylioppilastutkinnon tai lukion päättötodistuksen kopiota ei tarvitse toimittaa (Kaikkiin AMK-tutkintoihin riittää ylioppilastutkinto; Ylempi AMK -tutkinnoissa on rajatumpi pohjakoulutusvaatimus). Jos et kuitenkaan ole suorittanut ylioppilastutkintoa ja haet ainoastaan lukion päättötodistuksella, tulee lukion päättötodistus toimittaa.
 • Jos et toimita vaadittuja todistuksia määräaikaan mennessä tai olet ilmoittanut hakulomakkeella virheellistä tietoa, tarjottu opiskelupaikka voidaan peruuttaa.
 • Jos et ole toimittanut liitteitä hakulomakkeen kautta tai onnistu niitä sinne lisäämään, voit käyttää sähköistä lomaketta.  

Todistusvalinnassa hyväksytyt

Tradenomi-, insinööri- sekä sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa osa hakijoista valitaan opiskelemaan koulumenestyksen eli ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Suomalaisella ylioppilastutkinnolla todistusvalinnassa opiskelijaksi hyväksyttyjen ei tarvitse toimittaa todistuskopioita eikä osallistua valintakokeeseen. Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla (IB/EB/RP) todistusvalinnassa hyväksyttyjen valinta on ehdollinen, kunnes kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta on toimitettu ja arvosanat tarkistettu.

Jos tulet hyväksytyksi 29.11.2019 jälkeen

Jos sinut hyväksytään opiskelijaksi varasijalta 29.11.2019 jälkeen, sinulla on 10 vuorokautta hyväksymispäivämäärästä aikaa ottaa opiskelupaikka vastaan ja ilmoittautua läsnäolevaksi Opintopolussa sekä toimittaa todistuskopiot. 

Liitä kopiot haussa ilmoittamistasi tutkintotodistuksista (ja työtodistuksista, jos työkokemus on ilmoitettu hakulomakkeessa) Opintopolun hakulomakkeeseen.

Varasijoilta hyväksytyt saavat ilmoituksen opiskelupaikastaan ja linkin ohjeistukseen Opintopolun automaattisen sähköpostiviestin kautta.

Poissaolo-oikeus

Ensimmäisen vuoden opiskelija voi siirtää opintojen aloitusta vain lakisääteisen syyn takia. Lakisääteiset hyväksyttävät syyt ovat:

 • asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukainen palvelu
 • äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa
 • oma sairaus tai vamma, joka estää opintojen aloituksen

Toimita poissaolo-oikeuden todistava liite sähköisen lomakkeen kautta.
Toimita poissaolon syystäsi joko palvelukseenastumismääräyksen kopio, päätös äitiys-, isyys- tai vanhempainrahasta tai kopio neuvolakortista tai lääkärintodistus, jossa määrätty sairausloma näkyy. Mikäli et toimita vaadittua dokumenttia, poissaolo-ilmoittautuminen muutetaan läsnäolo-ilmoittautumiseksi.

Ohjeet opiskelun aloitukseen

Lue Opiskelun aloitus -sivulta, missä ja milloin opinnot alkavat sekä muut tärkeät ohjeet opiskelun aloitusta varten.