Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 12.8.2022
opiskelija_kirjastossa_vaakakuva.jpg

Avoimen AMK:n polkuopintojen hakuohjeet 

Polkuopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkintoon! Polkuopinnoissa suoritat AMK- tai YAMK-koulutuksen ensimmäisen vuoden opinnot avoimen AMK:n opiskelijana samassa ryhmässä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Polkuopintojen jälkeen voit hakea tutkinto-opiskeluoikeutta avoimen väylän haussa suorittamiesi avoimen AMK:n opintojen perusteella. Tältä sivulta löydät ohjeet polkuopintoihin hakeutumiseen – tervetuloa mukaan!

1. Tutustu polkuopintotarjontaamme

 • Etsi koulutuksia tutkintohaulla esimerkiksi alan, paikkakunnan tai koulutuksen kielen perusteella. 
 • Tutustu polkuopintoihin tarkemmin avoimen AMK:n verkkosivuilla: Polkuopinnot
 • Huomaathan, että opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.  
 • Tutustu jo polkuopintoihin hakiessasi myös avoimen väylän hakuihin, joissa voit polkuopinnot suoritettuasi hakeutua tutkinto-opiskelijaksi: Erillishaut.

2. Kuka voi hakea polkuopintoihin? 

 • AMK-polkuopintoihin voi hakea kuka tahansa. AMK-polkuopintoihin ei ole pohjakoulutusvaatimuksia – polkuopintoihin hakevalta ei vaadita siis myöskään toisen asteen tutkintoa. 
   
 • Master Schoolin polkuopintoihin (ylempi AMK) vaaditaan sama soveltuva pohjakoulutus, kuin vastaavaan koulutukseen vaaditaan yhteishaussa. Löydät tarkemmat tiedot kuhunkin koulutukseen sopivasta pohjakoulutuksesta Opintopolusta hakukohteen tiedoista. Yhteishaussa vaadittu vähintään kahden vuoden soveltuva työkokemus vaaditaan vasta, kun haet polkuopinnot suoritettuasi tutkinto-opiskeluoikeutta avoimen väylän erillishaussa.
   
 • Jos hakeudut suomenkielisiin polkuopintoihin ja koulusivistyskielesi on muu kuin suomi, sinulta edellytetään todistus kielitaidostasi. Katso tarkemmat ohjeet kielitaidon todistamisesta polkuopintohaussa.
   
 • Tarkat tiedot kunkin hakukohteen hakukelpoisuusvaatimuksista löydät Opintopolku.fi-palvelusta. Suora linkki Opintopolkuun löytyy koulutuksen esittelysivulta.

3. Miten polkuopiskelijat valitaan?

 • Polkuopintohaussa käytetään hakukohteesta riippuen valintatapana joko arvontaa tai motivaatiolomaketta.
  • Arvonta: jos hakukohteella on valintatapana arvonta, polkuopiskelijat valitaan hakuajan päätyttyä arpomalla hakukelpoisista hakijoista. 
  • Motivaatiolomake: jos hakukohteella on valintatapana motivaatiolomake, polkuopiskelijat valitaan motivaatiolomakkeen vastauksista annettujen pisteiden perusteella. Motivaatiolomakkeen arviointikriteerit löytyvät hakukohteen tiedoista Opintopolusta. Motivaatiolomakkeen kysymyksiin vastaat Opintopolun hakulomakkeella hakuaikana.
 • Hakukohdekohtaiset valintaperusteet löydät Opintopolku.fi-palvelusta. Suora linkki Opintopolkuun löytyy koulutuksen esittelysivulta.

4. Miten polkuopintoihin haetaan?

 • Polkuopintoihin voit hakea kaksi kertaa vuodessa Opintopolku.fi-palvelun kautta. Polkuopintohaut järjestetään kesällä heinä-elokuussa, jolloin valittujen opinnot alkavat syyslukukaudella, ja syksyllä marras-joulukuussa, jolloin valittujen opinnot alkavat kevätlukukaudella.
 • Tälle sivulle on koottu polkuopintohakuun liittyviä ohjeita. Tutustu huolellisesti sivun sisältöön ennen hakemista.
 • Oma Opintopolku -palvelussa voit esimerkiksi muokata hakulomaketta, seurata valinnan tilannetta, ottaa paikan vastaan ja ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi.
 • Mahdolliset lisätietopyynnöt lähetetään hakulomakkeella ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Seuraa sähköpostiasi koko hakuprosessin ajan ja tarkista säännöllisesti myös roskaposti- ja muut vastaavat kansiot.

 

Kesän 2022 polkuopintohaun aikataulu

Kesän 2022 polkuopintohaku järjestettiin 25.7.–5.8.2022. Hakuaika päättyi 5.8.2022 kello 15.00.
Suora linkki polkuopintohakukohteille Opintopolkuun löytyy polkuopintohaussa mukana olevien koulutusten kuvauksista.

Valintojen tulokset julkaistaan seuraavasti:

 • AMK-hakukohteet, joissa valintatapana arvonta: tulokset julkaistiin 10.8.2022.
 • AMK-hakukohteet, joissa valintatapana motivaatiolomake: aikaisintaan 12.8., viimeistään 17.8.2022.
 • YAMK-hakukohteet: aikaisintaan 12.8., viimeistään 19.8.2022.

Saat tiedon valintojen tuloksesta sähköpostiisi siihen osoitteeseen, jonka täytit hakulomakkeellesi. Näet tulokset ja pääset seuraamaan mahdollista varasijasijoitustasi Oma Opintopolku -palvelussa.

Varasijatäyttö kesän 2022 polkuopintohaussa päättyy viimeistään 7.9.2022.

Turun ammattikorkeakoulun avoin AMK ei lähetä polkuopintohaussa hyväksytyille erikseen sähköpostia, vaan linkki uusien opiskelijoiden ohjeseen löytyy hakulomakkeen jätettyäsi saamastasi Opintopolun automaattiviestistä. Voit tutustua ohjeisiin jo etukäteen täällä: Uudelle avoimen AMK:n opiskelijalle.

 

Tärkeää tietoa polkuopintohaussa hakevalle

Hakukelpoisuuteen vaadittu kielitaito

Hakijoilta, joiden koulusivistyskieli on muu kuin suomi, edellytetään suomenkielisiin polkuopintoihin hakiessa todistusta kielitaidosta. Koulusivistyskieli määrittyy peruskoulun tai lukion äidinkielen oppimäärän mukaan, katso tarkemmat tiedot alta kohdasta Mikä on koulusivistyskieleni?

Huom! Todistusta kielitaidosta ei vaadita englanninkielisissä hakukohteissa.

Voit osoittaa vaaditun kielitaidon jollakin seuraavista tavoista:

 1. Suomen kielellä suoritettu perusopetus, toisen asteen tutkinto tai korkeakoulututkinto
  • Toisen asteen tutkinto voi olla suomen kielellä suoritettu lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto.
  • Jos olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon tai korkeakoulututkinnon vuoden 1990 jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa todistusta kielitaidostasi. Tarkistamme tutkintosi tiedot kansallisesta suoritusrekisteristä.
    
 2. Suoritettu kielitesti
  • YKI-kielitesti (taitotaso vähintään 3). Tarkista YKI-kielitestin koepaikat ja seuraavat koetilaisuudet YKI-kielitestin sivuilta
  • Valtiohallinnon kielitutkinto (taitotaso vähintään tyydyttävä)
  • eurooppalaisen kielitaidon viitekehyksen mukaisesti arvioitu kielitesti (taitotaso vähintään B1, arvioituna ymmärtäminen, suullinen ja kirjallinen taito) 
  • Turun ammattikorkeakoulussa suoritettu opintojakso Korkeakouluopinnot ja suomi toisena kielenä 2 (B1) tai Sosiaali- ja terveysala ja suomi toisena kielenä 2 (B1). Opintojakson tulee olla suoritettuna vähintään arvosanalla 3.
   Huom! Tarkistamme Turun AMK:n opintojakson suorituksen opintotietojärjestelmästä, todistusta tai suoritusotetta ei tarvitse toimittaa.
    
 3. Turun ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n suomen kielen näyttökoe
  • Katso lisätietoja ja ilmoittaudu näyttökokeeseen alla kohdassa Suomen kielen näyttökoe.

Liitä vaadittu todistuskopio kielitestistä tai aiemmasta, suomen kielellä suoritetusta tutkinnosta hakulomakkeelle Opintopolussa. Todistuskopion tulee olla liitettynä hakemukselle hakuajan päättymiseen mennessä. Todistusta ei tarvitse toimittaa, jos koulusivistyskielesi on suomi.


Mikä on koulusivistyskieleni?

Koulusivistyskieli määrittyy peruskoulun tai lukion äidinkielen oppimäärän mukaan.

Koulusivistyskielesi on suomi, jos sinulla on suomenkielisen peruskoulun tai lukion päättötodistus, johon sisältyy arvosana äidinkielenä opiskellusta suomen kielestä. Koulusivistyskielesi on suomi myös, jos olet suomalaisessa ylioppilastutkinnossa suorittanut hyväksytyn kokeen suomesta äidinkielenä tai saanut vähintään arvosanan magna cum laude approbatur suomi toisena kielenä -kokeesta.

Jos epäilet, että koulusivistyskielesi ei ole suomi, liitä hakemuksellesi jokin yllä mainituista todistuksista tai osallistu suomen kielen näyttökokeeseen.

Hakuaikana hakemusta on myös mahdollista täydentää. Pyydämme puutteellisen hakemuksen jättäneiltä tarvittavia tietoja hakuaikana. Hakuajan päätyttyä hakija merkitään ei-hakukelpoiseksi, jos hakemukselta puuttuu vaadittu todistus kielitaidosta.

Suomen kielen näyttökoe

Jos äidinkielesi ja koulusivistyskielesi on muu kuin suomi tai ruotsi, voit osoittaa kielitaitosi osallistumalla avoimen AMK:n suomen kielen näyttökokeeseen.

Suomen kielen näyttökokeessa osoitat hallitsevasi suomen kielen eurooppalaisen viitekehyksen taitotasolla B1. Ennen näyttökoetta pääset tutustumaan ennakkomateriaaliin. Näyttöpäivän kulusta saat lisätietoa ennakkomateriaalista. Jos suoritat näyttökokeen vähintään arvosanalla 3, olet hakukelpoinen polkuopintohaussa. Suoritus tarkistetaan polkuopintohaun hakuajan päätyttyä Turun ammattikorkeakoulun opiskelijatietojärjestelmästä.

Miten pääsen näyttökokeeseen?

Kevään 2022 suomen kielen näyttökoe järjestettiin 3.6.2022. Seuraavaa näyttökoeaikaa ei ole tiedossa.

Mitä näyttökokeessa tapahtuu?

Näyttökokeeseen sisältyy neljä tehtävää, joista kaksi suoritetaan kirjallisesti, yksi suullisena esityksenä ja yksi ryhmäkeskusteluna. Kirjalliset tehtävät suoritetaan sähköisesti itslearning-järjestelmässä.

Näyttökokeessa suoritettavat neljä tehtävää liittyvät seuraaviin aihealueisiin:

 • asiakaspalvelutilanteet
 • tilastotiedot
 • pichaus
 • innovaatiot


Tehtävien sisällöt ovat ammatillisia ja työelämälähtöisiä. Kokeeseen sisältyy myös yhteisöllistä oppimista, joka toteutuu pienryhmätyöskentelynä. Näyttökokeessa huomioidaan monipuolisesti kaikki kielitaidon eri osa-alueet.
 

Polkuopiskelijan lukukausimaksu

Turun ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opinnoista peritään 200 € lukukausimaksu. Polkuopinnot kestävät kaksi lukukautta, eli polkuopintojen kokonaishinta on 400€. Lukukausimaksu peritään lukukausittain. 

Polkuopiskelija ei ole oikeutettu useimpiin opiskelijaetuuksiin, kuten KELA:n opintotukeen, opiskelijaterveydenhuoltoon tai VR:n ja Matkahuollon opiskelijahintoihin. Pohdi siis tarkasti jo ennen hakemista, miten rahoitat polkuopintosi.

Katso lisätietoja polkuopiskelijoiden etuuksista uusien avoimen AMK:n opiskelijoiden verkkosivuilta: Polkuopiskelijan etuudet ja oikeudet.

Turun ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opinnot ovat ilmaisia työttömille ja lomautetuille syyslukukaudella 2022. Katso lisätietoa täältä: Opintojen maksuttomuus työttömille ja lomautetuille.

Polkuopinnot TE-toimiston asiakkaana

Työttömyysetuudella opiskelemiseen liittyvät kysymykset on suunnattava TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos olet TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakas, olethan yhteydessä asiaasi hoitavaan toimistoon jo ennen polkuopintoihin hakemista.

TE-toimiston TEM621 -lomakkeen voit pyytää avoimen AMK:n toimistosta suoraan. Muut täytettävät lomakkeet sinun tulee toimittaa esitäytettynä sähköpostitse avoimelle AMK:lle. Huomaathan, että TE-toimiston tai kuntakokeilun lomakkeet voidaan täyttää vasta, kun olet tullut hyväksytyksi opintoihin.

Avoimesta AMK:sta voit pyytää myös opiskelutodistuksen. Opiskelutodistus on mahdollista lähettää vasta, kun uudet opiskelijat on kirjattu opiskelijatietojärjestelmään.

Pyynnöt opiskelutodistuksesta tai TEM621 -lomakkeesta ja muut TE-toimiston tai kuntakokeilun lomakkeet lähetetään sähköpostitse osoitteeseen avoinamk@turkuamk.fi.

Huomioithan, että pyyntöjen käsittelyssä on viivettä ruuhka-aikoina elokuussa ja tammikuussa. Ethän lähetä lomaketta useampaan kertaan.

Turun ammattikorkeakoululla on lain mukaan velvollisuus vastata viranomaisen tietopyyntöihin esimerkiksi opintojasi koskien. Lomakkeet, opiskelutodistukset ja opintosuoritusotteet toimitetaan pääsääntöisesti opiskelijalle sähköisesti. 

Avoin AMK merkitsee lähtökohtaisesti polkuopintojen laajuudeksi 60 opintopistettä, ja opinnot ovat päätoimisia. Jos aiot suorittaa opintoja sivutoimisesti työnhaun ohessa, ilmoita siitä pyytäessäsi avoimelta AMK:lta selvitystä opintojesi laajuudesta. Merkitsemme lomakkeelle tällöin opintojen laajuudeksi 35 opintopistettä. Sivutoimisiksi opintonsa ilmoittanut opiskelija huolehtii itse, ettei suorita opintoja sivutoimisuuden rajaa ylittävää määrä.

Sosiaali- ja terveysalan terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyvät vaatimukset (ns. SORA)

Jos suunnittelet hakevasi sosiaali- ja terveysalan polkuopintoihin, sinun tulee hakuvaiheessa arvioida omaa soveltuvuuttasi terveytesi ja toimintakykysi perusteella. Jos opiskelet 2. asteen oppilaitoksessa, ota terveydentilaasi ja toimintakykyysi liittyvät rajoitteet puheeksi opinto-ohjaajasi kanssa, kun teet jatko-opintosuunnitelmaasi. Ota asia myös puheeksi oman hoitotahosi kanssa, sillä he ovat apunasi arvioidessasi omaa soveltuvuuttasi eri alojen opintoihin.

Perehdy alakohtaisiin terveydentilan ja toimintakyvyn vaatimuksiin ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla.

Opintopolku -palvelussa polkuopintohaun hakulomaketta täytettäessäsi sinulta kysytään seuraavia asioita:

 • Onko opiskeluoikeutesi aiemmin peruutettu terveydentilan tai muiden henkilöiden terveyden tai turvallisuuden vaarantamisen vuoksi?
 • Onko terveydentilassasi tai toimintakyvyssäsi sellaisia tekijöitä, jotka saattavat olla esteenä opinnoille hakukohteeksi / hakukohteiksi ilmoittamillasi alalla?

Mikäli vastaat hakulomakkeella ”kyllä” molempiin tai toiseen kysymykseen ja tulet hyväksytyksi koulutukseen, saat lomakkeella ohjeet Turun ammattikorkeakoulun sähköisen terveydentilaselvityslomakkeen täyttämiseen. Sähköisellä terveydentilaselvityslomakkeella toimitat vaaditun selvityksen terveydentilastasi, terveydenhuollon ammattihenkilön lausunnon sekä tarvittaessa selvityksen peruuntuneesta opiskeluoikeudesta. Sinut voidaan hyväksyä koulutukseen, jos terveydellinen este voidaan kohtuullisin toimin poistaa.

Polkuopintopaikan ehdollisuus

Polkuopintopaikka on ehdollinen siihen saakka, kunnes ammattikorkeakoulu on käsitellyt ja arvioinut opiskelijaksi pyrkivän opiskelijaksi ottamisen arvioinnin edellyttämät terveydentilaa ja toimintakykyä koskevat tiedot. 

Ammattikorkeakoulu voi perua hakijan polkuopintopaikan, 

 • jos todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa
 • jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja
 • on ilmeistä, että opiskelija ei terveydentilaltaan eikä toimintakyvyltään täytä opiskelijaksi ottamisen edellytyksiä (Ammattikorkeakoululaki 932/2014)
 • jos opiskelija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen (Ammattikorkeakoululaki 932/2014)

Aiempien polkuopintohakujen hakijamäärät

Voit ladata viime vuosien polkuopintohakujen hakijatilastot PDF-tiedostoina alla olevista linkeistä. Hakijatilastosta näet, montako hakijaa kullakin hakukohteella on ollut, ja montako aloituspaikkaa hakukohteella on ollut tarjolla.

 

Polkuopintopaikan peruuttaminen

Jos sinulle tarjotaan Opintoplolussa polkuopintopaikkaa ja otat sen vastaan, sitoudut maksamaan avoimen AMK:n lukukausimaksun. Vältyt lukukausimaksulta, kun hylkäät sinulle tarjotun opintopaikan Opintopolussa ilmoitettuun paikan vastaanottamisen määräaikaan mennessä.

Opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen maksuton peruutus on mahdollista ainoastaan avoimelle AMK:lle toimitetulla lääkärintodistuksella pitkäaikaisesta sairastumisesta. Sairastumisen tulee estää opintoihin osallistuminen merkittävästi. Jos sairastut otettuasi polkuopintopaikan vastaan, ole yhteydessä avoimeen AMK:hon, avoinamk@turkuamk.fi. 

TE-toimiston kielteinen päätös ei oikeuta maksuttomaan peruutukseen. Olethan yhteydessä TE-toimistoon ennen polkuopintoihin hakemista selvittääksesi mahdollisuutesi opiskella.

Tarkemmat ohjeet polkuopintojen lopettamiseen löydät uuden avoimen AMK:n opiskelijan ohjeista: Avoimen AMK:n opintojen lopettaminen . Linkin takaa löydät myös tarkemmat peruutusehtomme.

Avoimen väylän haut: mitä polkuopintojen suorittamisen jälkeen?

Avoimen väylän haku on polkuopiskelijan reitti tutkinto-opiskelijaksi. Haku AMK-kohteisiin järjestetään kaksi kertaa vuodessa, marraskuussa ja toukokuussa. Master School -haku on jatkuva lukuunottamatta joulukuuta ja kesä-elokuuta.

Katso lisätietoja avoimen väylän hauista täältä:

Jos haluat hakea Turun ammattikorkeakoulun avoimessa AMK:ssa suoritetuilla opinnoilla muuhun ammattikorkeakouluun avoimen väylän kautta, varmistathan hakuohjeet ja hakukelpoisuusvaatimukset kyseisestä ammattikorkeakoulusta.