Sivu päivitetty 2.12.2016
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus

Tutustu koulutuksen ennakkotehtävään ja valintakokeeseen.

Koulutus valmistaa monipuoliseksi sirkustaiteilijaksi, jolla on taidot ja tiedot toimia erilaisissa ympäristöissä: hankkeissa ja projekteissa, esitystoiminnassa, ohjaus- ja opetustyössä, ohjelmantuotantotehtävissä, omassa yritystoiminnassa ja soveltavan esittävän taiteen parissa.

Taideakatemiasta valmistuneet ovat sijoittuneet työelämässä sirkusalan opetus-, esitys- ja ohjelmantuotantotehtäviin, perustaneet omia yrityksiä ja osa heistä työskentelee soveltavan esittävän taiteen parissa. Lisäksi osa valmistuneista on täydentänyt tutkintoaan Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan laitoksella maisteriksi. Osa valmistuneista on jatkanut sirkusopintojaan ulkomaisissa oppilaitoksissa mm. CNAC, ESAC, LIDO, DOCH, Moskovan sirkus- ja varieteekoulu, Kiovan varietee- ja sirkusakatemia. Valmistuneet ovat työllistyneet opetustyötehtävissä lähinnä kotimaahan, esitys- ja ohjaustehtäviin myös ulkomaille.

Valmistuneita työskentelee mm. seuraavissa sirkusryhmissä SirkusUnioni, Race Horse Company, Les Colporteurs, Zero Gravity Company, Agit-Cirk, Sirkus Supiainen, Clunker Circus, Monitaideyhdistys Piste. Lisäksi valmistuneita on opetustyössä mm. seuraavissa sirkuskouluissa: Circus Helsinki, Espoon esittävän taiteen koulu, Taidekoulu Estradi, Koulutuskeskus Salpaus, Sorin sirkus, Pukinmäen sirkuskoulu, Kuopion sirkus, Sirkus Taika-aika.

Sirkuksen opetussuunnitelma korostaa sirkustaiteen monialaisuutta ja muita taiteenaloja poikkileikkaavaa luonnetta. Opinnoissa keskeistä ovat sirkustekniikan opinnot, taiteellisen työn projektit ja sirkuksen opettamisen opinnot. Opiskelija valitsee 1-2 sirkustekniikkaa omaksi päälajikseen. Päälajia opiskellaan 2. lukuvuodesta 4.lukuvuoteen. Tutkintoon sisältyvät 60 opintopisteen laajuiset pedagogiset opinnot antavat yleisen opettajan kelpoisuuden.

Teatteri-ilmaisun_ohjaaja_sirkus2017.jpg
Koulutuksen sisältö (klikkaa kuva suuremmaksi)

Miten koulutukseen haetaan?

Koulutukseen haetaan yhteishaussa määrättyinä yhteishakuaikoina. Hakeminen tapahtuu Opintopolku-palvelussa.

Seuraava yhteishaku on kevään yhteishaku 15.3. - 5.4.2017.

 

Lisätietoa koulutuksesta Opintopolussa

Opintopolusta löydät mm.

 • koulutuksen valintaperusteet
 • tarkemman kuvauksen koulutuksesta
 • hakulomakkeen

Siirry Opintopolkuun tästä

Ennakkotehtävä ja valintakoe

Ennakkotehtävä

Sirkuksen valintakokeeseen liittyvät ennakkotehtävät, jotka julkaistaan tällä sivulla viikkoa ennen yhteishaun alkua. Tehtävissä arvioidaan hakijan valmiuksia ja motivaatiota korkeakouluopintoihin, fysiologisia edellytyksiä alalle, sirkusteknisiä taitoja ja itsetuntemusta. Tehtävien tekeminen vaatii hakijalta suunnitelmallisuutta ja fyysisiä taitoja. Niihin on hyvä tutustua heti hakuajan alkaessa. Tehtävien viimeinen palautuspäivä on yhteishaun viimeinen päivä.

Aikataulu:
- Ennakkotehtävät julkaistaan 8.3.2017 tällä sivulla
- Tehtävät palautetaan Taideakatemian opintotoimistoon 5.4.2017 klo 15.00 mennessä:

Turun AMK:n Taideakatemia
Opintotoimisto
Linnankatu 54, 20100 Turku
Kuoreen merkintä: Sirkus

Valintakoe

Hakijat kutsutaan valintakokeeseen ennakkotehtävien perusteella. Kolmipäiväiset valintakokeet järjestetään 31.5.-2.6.2017. Valintakokeet pidetään sirkuksen harjoitustiloissa, os. Sepänkatu 1, 20700 Turku.

Ennakkotehtävän ohjeet 2017

Sirkuksen ennakkotehtävät palautetaan Taideakatemian opintotoimistoon 5.4.2017 klo 15 mennessä kirjallisena paperiversiona ja DVD- tallenteena tai muistitikulla. Muokkaa jokaisesta kolmesta ennakkotehtävästä oma tiedostonsa DVD:lle / muistitikulle. 

Kirjoita dvd- tallenteeseen / muistitikulle sekä sen koteloon nimesi ja syntymäaikasi sekä SIRKUS 2017 valinta. Lisää mukaan myös oman sirkuksen opettajasi laatima kirjallinen suositus, jossa opettajasi perustelee miksi juuri sinä sovellut sirkustaiteen ammattilaiseksi. 

Asuna ennakkotehtävien DVD-tallenteessa tulee olla ruumiinmyötäinen yksivärinen treeniasu. 

 

Kirjalliset ennakkotehtävät:

1) CV / Ansioluettelo 

 • nimi 
 • syntymäaika 
 • yhteystietosi 
 • aiempi koulutuksesi 
 • tiedot työkokemuksestasi 
 • harrastuksesi 
 • kielitaitosi 
 • erityistaidot 
 • kokemuksesi esiintyjänä ja ryhmänohjaajana 

2) Motivaatiokirje 

3) Lääkärintodistus yleisestä terveydentilastasi 

4) Kirjallinen suositus omalta opettajaltasi

 

DVD-tallenne -ennakkotehtävät:

1) Tiedosto 1: Kaksi valokuvaa itsestäsi: 

a) Kasvokuva 

b) Kokovartalokuva, jossa myös persoonallisuutesi tulee esille 

2) Tiedosto 2: Itsesi esittely. Kerro nimesi ja taustastasi, sirkustaidoistasi, vahvuuksistasi sekä kokemuksistasi sirkuksen tekijänä. Kerro myös miksi olet hakemassa juuri Turun AMK:n Taideakatemian koulutukseen. Kerro myös mikä olisi sirkustekninen päälajisi koulutuksessa. Kesto: 2 minuuttia. 

3) Tiedosto 3: Demoa videolla sirkusteknisiä taitojasi akrobatiassa, jongleerauksessa, ilma-akrobatiassa ja tasapainoilussa. Kesto: 2min/ laji (kesto yhteensä max 8min). 

4) Tiedosto 4: Demoa videolla sirkusteknisiä taitojasi omassa sirkusteknisessä päälajissa. Kesto: 2min