Sivu päivitetty 20.11.2018
Tanssinopettaja (AMK)

Tanssinopettaja (AMK)

Tanssinopettajakoulutus antaa opiskelijalle valmiuden oman taiteenalansa asiantuntijatehtäviin. Valmistuttuaan opiskelija pystyy työllistämään itseään monipuolisesti tanssialan ammateissa opettajana ja esiintyjänä sekä pystyy suunnittelemaan ja toteuttamaan esityksellisiä ja kasvatuksellisia kokonaisuuksia. Hän voi työllistyä myös yrittäjänä.

Tanssinopettaja (AMK) -tutkinto pätevöittää toimimaan taideopettajana tanssitaiteen perusopetusta antavissa oppilaitoksissa, ammatillisella toisella asteella (tanssijan perustutkinto) ja yleissivistävässä aikuiskoulutuksessa. Tutkinnon lisäksi siihen sisältyvät 60 opintopisteen laajuiset pedagogiset opinnot antavat kelpoisuuden tanssioppilaitosten lehtoreiden virkoihin.

Tanssinopettajakoulutuksen pääsisältö koostuu länsimaisen taidetanssin tietojen ja taitojen sekä pedagogiikan opiskelusta. Pedagogisissa opinnoissa ja niihin liittyvässä harjoittelussa perehdytään taidetanssin eri osa-alueiden opettamiseen ja ne kytkeytyvät yleispedagogisiin opintoihin. Osa opinnoista toteutetaan projektimuotoisina, esimerkiksi tutkimus- ja kehittämishankkeina sekä taiteellisina projekteina. Taideakatemian monitaiteinen ympäristö antaa opiskelijoille ainutlaatuiset mahdollisuudet osallistua erilaisiin yhteisproduktioihin.

Monipuolisia työmahdollisuuksia ja kansainvälisiä opintoja

Turun tanssinopettajakoulutuksesta on tähän mennessä valmistunut yli 150 tanssinopettajaa. Heitä pn työskennellyt opettajina mm. Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa, Savonia AMK:ssa, Turun AMK:ssa, Tampereen konservatoriossa, tanssilukioissa sekä lukuisissa tanssitaiteen perusopetusta antavissa tanssioppilaitoksissa eri puolilla Suomea. 

”Taideakatemian tanssinopettajakoulutuksessa olen saanut mahdollisuuden rakentaa tanssista ammattia itselleni. Olen pystynyt laajentamaan ja tutkiskelemaan käsityksiäni sekä tanssista että pedagogiikasta”
Niko, keväällä 2015 valmistunut tanssinopettaja (AMK)

Tanssinopettajat ovat työllistyneet myös tanssitaiteen organisointitehtäviin sekä soveltaviin tehtäviin esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla. Lisäksi valmistuneet ovat toimineet tanssijoina mm. Aurinkobaletissa, Erissä, Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä, Tanssiteatteri MD:ssä sekä muissa kotimaisissa ja ulkomaisissa esitysryhmissä.

Tanssinopettajakoulutus toimii aktiivisesti kansainvälisissä korkeakoulutuksen verkostoissa, joten opiskeluun sisältyvä kansainvälinen toiminta on luontainen osa opiskelua.

”Koen, että menneen neljän vuoden aikana olen kasvanut ja kerännyt itsevarmuutta tanssintäyteistä tulevaisuuttani varten. Siitä haluan kiittää vuosikurssiani ja opettajia. Opiskeluaikani kohokohtiin ovat kuuluneet vaihto-oppilasjakso Barcelonan Institut del Teatressa sekä ihanat työharjoittelukuukaudet Islannissa Isafjordurin oppilaiden ja kollegoiden parissa. Ammattikentälle lähden rohkeana ja innokkain mielin, uusien oppien, haasteiden ja kokemusten perässä.”
Amanda, keväällä 2015 valmistunut tanssinopettaja (AMK)

 

Miten koulutukseen haetaan?

Koulutukseen haetaan yhteishaussa määrättyinä yhteishakuaikoina. Hakeminen tapahtuu Opintopolku-palvelussa.

Seuraava yhteishaku on kevään yhteishaku 20.3. - 3.4.2019.

 

Lisätietoja koulutuksesta Opintopolussa

Opintopolusta löydät mm.

 • koulutuksen valintaperusteet
 • tarkemman kuvauksen koulutuksesta
 • hakulomakkeen

Siirry Opintopolkuun tästä
 

Ennakkotehtävä ja valintakoe

Ennakkotehtävä

Tanssinopettajan valintakokeeseen liittyvät ennakkotehtävät, jotka julkaistaan tällä sivulla 6.3.2019. Niihin on hyvä tutustua heti. Tehtävät ovat luonteeltaan pääosin liikkeellisiä. Hakijan tulee esittää pyydettyä liikemateriaalia ja/tai liikesarjoja, jotka hakija on itse laatinut annettujen ohjeiden mukaan.

Ennakkotehtävät palautetaan videotiedostona joko muistitikulla tai DVD:nä. Tarkemmat palautusohjeet julkaistaan tällä sivulla ennakkotehtävien yhteydessä. Tehtävät tulee palauttaa yhteishaun hakuajan päättymiseen 3.4.2019 klo 15.00 mennessä. 
 

Lataa ennakkotehtävän materiaalit tästä:

Ennakkotehtävä 2019

Valintakoe

Hakijat kutsutaan valintakokeisiin ennakkotehtävien perusteella. Kolmipäiväiset valintakokeet järjestetään 5. - 7.6.2019. Valintakoe sisältää välikarsintoja.

 

Vuoden 2019 valintakokeiden kulku:

Valintakokeet ovat kaksivaiheiset. Ensimmäisen vaiheen jälkeen suoritetaan välikarsinta.

Arviointisisällöt: 

Tanssitekniikat

 • Nykytanssi
  • arviointikriteerit: tanssitekninen ja somaattinen kyvykkyys, taiteellinen ja ilmaisullinen kyvykkyys, musikaalisuus, asenteellinen kyvykkyys, työskentelytaidot, motivaatio.
 • Jazztanssi
  • arviointikriteerit: tanssitekninen ja somaattinen kyvykkyys, taiteellinen ja ilmaisullinen kyvykkyys, rytmitaju ja musikaalisuus, asenteellinen kyvykkyys, työskentelytaidot, motivaatio.
 • Baletti
  • arviointikriteerit: tanssitekninen ja somaattinen kyvykkyys, taiteellinen ja ilmaisullinen kyvykkyys, musikaalisuus, asenteellinen kyvykkyys, työskentelytaidot, motivaatio.

Musiikki

 • arviointikriteerit: rytmin tuottamis- ja toistamiskyky

Yksilötehtävät

 • arviointikriteerit: vuorovaikutustaidot, itsereflektio- ja analyysitaidot, heittäytyminen ja motivaatio

Pienryhmätehtävät

 • arviointikriteerit: pedagogiset valmiudet, työskentelytaidot, motivaatio, ryhmätyö- ja vuorovaikutustaidot

 

Kuvia Tanssinopettaja (AMK) -koulutuksesta

Tutustu: I welcome judgement -tanssielokuva

I welcome jugment -tanssielokuva on tehty Turun AMK:n Taideakatemian tanssinopettajaopiskelijoiden voimin. Katso elokuvan traileri: