Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 17.5.2024

Uuden opiskelijan opas

Onnea uudesta opiskelupaikasta ja tervetuloa opiskelemaan Turun AMK:iin!

Tältä sivulta löydät perustietoa, jota tarvitset sekä ennen opintojen alkua että myös opintojen alussa. Tarkempaa tietoa opiskelusta ja opiskelijapalveluista saat opintojesi ensimmäisinä päivinä. 

Oman koulutuksesi aloitusajan, -paikan ja yhteyshenkilön tiedot löydät Opiskelun aloitus -sivulta taulukosta. Erillisiä koulutuskohtaisia aloitusohjeita ei lähetetä.

Turun ammattikorkeakoulu on yli 13 000 osaajan innostava yhteisö. Yhteisömme koostuu noin 13 000 opiskelijasta ja 700 henkilöstön jäsenestä. Olemme monialainen korkeakoulu: tarjoamme koulutusta tekniikan, liiketalouden, kulttuuri- ja sosiaali- ja terveysalalla, yli 70 eri koulutuksessa. Meiltä valmistuu joka vuosi yli 2000 osaajaa vahvistamaan Varsinais-Suomen elinkeino- ja kulttuurielämää. Kampuksia meillä on kolme: Kupittaan kampus ja Linnankadun taidekampus Turussa sekä Salo IoT Campus Salossa.

Tervetuloa mukaan yhteisöömme! 

Usein kysyttyä

Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen

Lue ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen, läsnä-/poissaoloilmoittautumiseen ja todistuskopioiden toimittamiseen täältä.

Opintojen alkaminen

Opiskelun aloituspäivän, tietoa kampuksista ja käyttäjätunnusten aktivoinnista sekä oman tietokoneen käytöstä löydät täältä.

Todistus opiskelupaikasta

Voit todistaa opiskelupaikkasi yhteishaun sähköisellä tuloskirjeellä ja myöhemmin saat ladattua itse opiskelutodistuksen. Ohje opiskelun aloitus -sivulla

Turun AMK ei lähetä erillistä hyväksymiskirjettä yhteishaussa hyväksytyille.

Opintojen hyväksilukeminen

Saat tarkempia lisätietoja ja ohjeita aiempien opintojen hyväksilukemista ensimmäisinä opiskelupäivinä. Joissain koulutuksissa hyväksiluettavat opinnot on pyydetty toimittamaan ennen opintojen alkamista. Nämä poikkeustapaukset on mainittu lisätiedoissa opiskelujen aloitus kohdan taulukossa.

Halutessasi voit jo ennen ensimmäisiä opiskelupäiviä tutustua Turun AMK:n hyväksilukusivuun.

YTHS terveydenhoitomaksu

Vuodesta 2021 alkaen ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat olleet oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. Kaikkien läsnäolevaksi ilmoittautuneiden tutkinto-opiskelijoiden tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle lukukausittain. Maksusta ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

Lue lisää YTHS terveydenhoitomaksusta.

Opiskelijakunta, opiskelijakortti ja opiskelija-alennukset

Opiskelijakunta TUO

 Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - TUO on olemassa jokaista Turun AMK:n opiskelijaa varten. TUO on opiskelijoiden lakisääteinen edunvalvoja ja se on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton sekä ammattiyhdistyksistä riippumaton.

Opiskelijakunta TUO on kaikkien Turun AMK:n opiskelijoiden yhteisö: TUO valvoo opiskelijoiden etua, tuo opiskelijoiden äänen kuuluviin päätöksenteossa sekä järjesteää tapahtumia ympäri vuoden ja rikastuttaa omalta osaltaan opiskelijakulttuuria. TUo-aktiivina pääset myös itse vaikuttamaan sekä osallistumaan tapahtumien ja toiminnan tekemiseen.

Tutustu Opiskelijakunta TUOn opiskelijan oppaaseen!

Lue lisää TUOn toiminnasta opiskelijakunnan kotisivuilta.

Opiskelijakunta TUO 2023

 

Opiskelija-alennukset

Opiskelijoille on tarjolla erilaisia alennuksia, joiden käyttämiseen tarvitaan useimmiten opiskelijakorttia. Opiskelijakortteja on erilaisia. 

Opiskelijahintainen lounas

Opiskelijahintaisen lounaan voit ostaa opiskelijaravintoloissa esittämällä Kelan ateriatukikortin. Ateriatukikortin saat käyttöösi

  • opiskelijoiden Tuudo-mobiilisovelluksen sähköisellä opiskelijakortilla tai 
  • Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn käyttämällä Pivo-mobiilisovelluksella.

Mikäli tarvitset Kelan paperisen ateriatukikortin, voit hakea sen opintotoimiston palvelupisteeltä henkilöllisyystodistusta vastaan. 

Huom! Salon IoT campuksen opiskelijaravintolassa tarvitset Ceepos Mobiilimaksu -sovelluksen maksamiseen. Käteistä tai korttimaksuja ei hyväksytä.

Alennukset joukkoliikenteestä

Saat opiskelija-alennuksen esimerkiksi Matkahuollon, VR:n ja Fölin matkalipuista

  • opiskelijoiden Tuudo-mobiilisovelluksen sähköisellä opiskelijakortilla tai 
  • opiskelijakunta TUOn jäsenien opiskelijakortilla Pivo- tai Slice-sovelluksessa.

Fölin opiskelija-alennushakemuksia saat tarvittaessa myös opintotoimistosta, mutta aikaisintaan opintojen ensimmäisenä päivänä. Lue myös Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin tiedote opiskelijoille.

​Muut opiskelija-alennukset

Opiskelijakortilla voit saada myös monia muita alennuksia tai opiskelijaetuja. Opiskelijakunta TUOn jäsenien saamiin opiskelija-alennuksiin voit tutustua tarkemmin opiskelijakunnan nettisivuilla.  

Opiskelijakaupungit

Opiskelijakaupunki Turku

Turun kaupungin opiskelijasivuille on koottu kattavasti tietoa mm. opiskelijoiden asumiseen, vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyen.

Lukuvuoden alussa Opiskelijakaupunki Turku järjestää erityisesti opintonsa aloittaville ja Turkuun muuttaville opiskelijoille  Study in Turku -messut.

 

 

Opiskelijana Salossa

Turun ammattikorkeakoulun Salon kampus sijaitsee Salo IoT Campuksella. Salon kaupungin verkkosivuilta löydät tietoa asumiseen ja vapaa-aikaan liittyen. 

Opiskelu ja opiskelijan palvelut

CampusSport-liikuntapalvelut

Liikunta on tärkeä osa hyvinvointia ja jaksamista opiskelussa. CampusSport tarjoaa edullisia ja monipuolisia liikuntapalveluita turkulaisten korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilöstölle. 

CampusSportin liikuntamaksulla saat käyttöösi seuraavat palvelut:

  • Viisi kuntosalia, joista löytyy voimailuun, toiminnalliseen harjoitteluun sekä yleiseen lihaskuntoharjoitteluun sopivat tilat.
  • Lähes 100 tuntia ohjattua liikuntaa viikossa kymmenien eri lajien parissa.
  • Palloiluvuoroja niin aloittelijoille kuin edistyneemmille pelaajille.

Tutustu CampusSportiin ja osta liikuntakäyttöoikeus verkkokaupasta (vaatii kirjautumisen Turun AMK:n käyttäjätunnuksilla).

IT-palvelut

Opintoihin tarvitset oman kannettavan tietokoneen. Kampusalueilla on kattava ilmainen langaton eduroam-verkkoyhteys. Lue lisätiedot ja ohjeet IT-palveluiden sivulta.

Turun AMK tarjoaa sinulle opintojen ajaksi tärkeimmät opintoihin tarvittavat perusohjelmistot veloituksetta, esimerkiksi Microsoft Office -sovellukset. Joissain koulutuksissa voit joutua hankkimaan lisäohjelmistoja omalla kustannuksellasi. Usein saat opiskelija-alennusta ohjelmiston hankintahinnasta. Mahdollisten lisäohjelmistojen tarpeesta kerrotaan opintojen alkaessa.

Opiskeluun liittyvissä IT-ongelmissa ja -kysymyksissä saa neuvoa Service Deskistä sähköpostitse (servicedesk@turkuamk.fi) sekä EduCityn palvelupisteeltä.

Kirjasto- ja tietopalvelut

Kirjastosta saat käyttöösi opiskelussa tarvittavan aineiston. Kirjastosta on myös mahdollista saada ohjausta tiedonhankintaan. Lue lisää kirjaston palveluista kirjaston nettisivuilta ja Tervetuloa kirjastoon -artikkelista.

Messi - opiskelijoiden tiedonlähde

Turun AMK:n intranetia kutsutaan Messiksi. Messistä löydät kaiken tärkeän tiedon sekä ohjeet opiskeluun liittyen. Messiin voit kirjautua Turun AMK:n käyttäjätunnuksilla sen jälkeen, kun olet aktivoinut Turun AMK:n käyttäjätunnukset. Sinun tulee seurata Messin uutisia säännöllisesti vähintään viikoittain, koska kaikki tärkeät tiedotteet opiskelijoille julkaistaan siellä.

Messistä löydät tietoa mm. seuraavista asioista:

 

Opinto-opas ja opintojen suunnittelu

Opintoihisi kuuluu paljon pakolli­sia opintoja. Henkilökohtaiseen oppimissuunnitelmaan eli HOPSiin voit valita pakollisten opintojen lisäksi vapaasti valittavia opintoja oman kiinnostuksesi mukaan. Opinto-oppaan ja koulutushaun kautta löydät helposti koko ammattikorkeakoulun opetustarjonnan sekä oman koulutuksesi oppimissuunnitelman ja opintojaksojen toteutussuunnitelmat.

Turun ammattikorkeakoulussa HOPS tehdään Peppi-opintotietojärjestelmässä. Opettajatuutorit perehdyttävät opiskelijat Pepin käyttöön ja auttavat opintojen suunnittelussa ja HOPSin teossa.

Lähiopetuksen ajankohta määräytyy lukujärjestysten mukaan. Varsinaisia kaikille koulutuksille yhteisiä loma-aikoja ei ole ennalta määritelty vaan opetukseton aika vaihtelee eri koulutuksissa. Lukujärjestyksiin voi myös tulla muutoksia, joten niitä tulee seurata jatkuvasti.

Opiskelijan ohjaus- ja neuvontapalvelut

Opettajatuutori auttaa sinua HOPSin teossa, perehdyttää sinut opiskeluun sekä opiskelu­ympäristöön ja tukee opintojesi ajan. Opettajatuutorilta saat tietoa opintojen suunnittelusta, ajankohtaisista asioista ja opiskelun tukitoimista.

Vertaistuutori on aiemmin opiskelunsa aloittanut opiskelija, joka auttaa sinua ensimmäisenä vuotenasi. Vertaistuutorit tuntevat paikkakunnan sekä AMK:n tavat ja tietävät mistä asi­oista saa lisää tietoa. Lisäksi useimmista aloittavista opiskelijaryhmistä valitaan vuoden toiminta-ajaksi yksi tai kaksi VIP-opiskelijaa (VIP = välittävän ilmapiirin opiskelijatoiminta). VIP-toiminnan tavoitteena on se, että kukaan ei jää ryhmän ulkopuolelle ja että ryhmässä syntyy yhteisöllisyyttä.

Opinto-ohjaajan kanssa voit keskustella opintojen sujumises­ta ja niiden mahdollisista solmukohdista. Oman opinto-ohjaajasi tiedot löydät koulutuksen opinto-ohjaajien sivulta.

Opintotoimistosta saat neuvontaa esim. opiskeluoikeuteen, läsnä- ja poissaoloilmoittautumiseen ja valmistumiseen liittyen sekä tarvittaessa opiskeluun liittyviä dokumentteja.