Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 27.7.2021

Uuden opiskelijan opas

Onnea uudesta opiskelupaikasta ja tervetuloa opiskelemaan Turun AMK:iin!

Tältä sivulta löydät perustietoa, jota tarvitset sekä ennen opintojen alkua että myös opintojen alussa. Tarkempaa tietoa opiskelusta ja opiskelijapalveluista saat opintojesi ensimmäisinä päivinä. 

Muista myös lukea oman koulutuksesi aloitusohjeet, joista löydät mm. opintojen alkamisajankohdan ja -paikan. Oman koulutuksesi aloitusohjeet löydät Opiskelun aloitus -sivulta. 

Turun ammattikorkeakoulu on yli 10 000 osaajan innostava yhteisö. Yhteisömme koostuu noin 10 000 opiskelijasta ja 700 henkilöstön jäsenestä. Olemme monialainen korkeakoulu: tarjoamme koulutusta tekniikan, liiketalouden, kulttuuri- ja sosiaali- ja terveysalalla, yli 70 eri koulutuksessa. Meiltä valmistuu joka vuosi yli 2000 osaajaa vahvistamaan Varsinais-Suomen elinkeino- ja kulttuurielämää. Kampuksia meillä on kolme: Kupittaan kampus ja Linnankadun taidekampus Turussa sekä Salo IoT Campus Salossa. Tervetuloa mukaan yhteisöömme! 

Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen

Lue ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen, läsnä-/poissaoloilmoittautumiseen ja todistuskopioiden toimittamiseen täältä .

Opiskelun aloituspäivän, tietoa kampuksista ja käyttäjätunnusten aktivoinnista sekä oman tietokoneen käytöstä löydät täältä .

Todistus opiskelupaikasta

Yhteishaun tuloskirje on virallinen hyväksymiskirje, jonka saat viimeistään 9.7.2021  Oma Opintopolku -palvelusta. Sitä ennen esimerkiksi opiskelija-asuntohakemukseen voit liittää Opintopolusta saamasi sähköposti-ilmoituksen, jossa kerrotaan, että opiskelupaikka on vastaanotettavissa. Myös varasijalta hyväksytyt voivat käyttää todistuksena Opintopolun sähköposti-ilmoitusta opiskelupaikasta. Turun AMK ei lähetä erillistä hyväksymiskirjettä yhteishaussa hyväksytyille.

1.8. jälkeen voit tilata opiskelutodistuksen tarvittaessa sähköpostitse opintotoimistosta. HUOM! Joukkoliikenteen opiskelija-alennustodistuksia voi saada vasta opiskelun aloituspäivästä lähtien, koska opiskeluoikeutesi alkaa vasta silloin.

Jos tarvitset oppilaitoksen vahvistuksen esim. TE-toimiston lomakkeeseen niin täytä siihen ensin omat tietosi ja toimita lomake opintotoimistoon (esim. skannattuna sähköpostilla).  Ilmoita sähköpostissa, että olet uusi opiskelija ja mihin koulutukseen sinut on hyväksytty.

Kun opinnot ovat alkaneet, voit ladata virallisen opiskelutodistuksen ja opintosuoritusotteen itse Peppi-järjestelmästä. Dokumentit löytyvät Pepistä ylävalikon oikeasta reunasta kohdasta Tilaukset.

  1. Paina dokumenttia, jonka haluat tilata.
  2. Valitse kieli ja paina Tilaa.
  3. Siirry Dokumentit –välilehdelle, jossa näet tilaamasi dokumentin.

YTHS terveydenhoitomaksu

Vuodesta 2021 alkaen ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. Kaikkien läsnäolevaksi ilmoittautuneiden tutkinto-opiskelijoiden tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle lukukausittain. Maksusta ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun. 

Lue lisää YTHS:n palveluista.

Opiskelijakunta TUO

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn tarkoitus on valvoa opiskelijoiden etua ja tuoda opiskelijoiden ääni kuuluviin ammattikorkeakoulussa ja kaupunkien päätöksenteossa.

Opiskelijakunnan toimijat auttavat sinua kaikissa opiskeluun liittyvissä ongelmissa. TUO järjestää ympäri vuoden erilaisia tapahtumia, mm. uusien opiskelijoiden Keltanokkabileet. Opiskelijakunnalla on mm. Beer pong -kerho sekä TUO-tiimi, jotka ovat kaikille avointa toimintaa.

TUOn jäsenyyden tunnisteena toimii opiskelijakortti, jolla saat paikallisia ja valtakunnallisia etuja yhteistyökumppaneilta sekä esimerkiksi tapahtumien pääsyliput edullisemmin. TUO on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton sekä ammattiyhdistyksistä riippumaton.

Lue lisää opiskelijakunnan toiminnasta uusien opiskelijoiden esitteestä!

Lisätietoja: www.opiskelijakunta.net

 

TUO_uuden_opiskelijan_opas.jpg

 

 

CampusSport

Liikunta on tärkeä osa hyvinvointia ja jaksamista opiskelussa. CampusSport tarjoaa edullisia ja monipuolisia liikuntapalveluita turkulaisten korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilöstölle. 

CampusSportin liikuntamaksulla saat käyttöösi seuraavat palvelut:

  • Viisi kuntosalia, joista löytyy voimailuun, toiminnalliseen harjoitteluun sekä yleiseen lihaskuntoharjoitteluun sopivat tilat.
  • Lähes 100 tuntia ohjattua liikuntaa viikossa kymmenien eri lajien parissa.
  • Yli 30 tuntia avoimia palloiluvuoroja, joille ovat tervetulleita kaikki taitotasosta riippumatta.
  • Lisäksi tarjolla erillismaksullisia kursseja ja kilpailuja.

Liikuntapalveluiden käyttöoikeuden voi lunastaa joko lukuvuodeksi, lukukaudeksi tai kesäksi. Liikuntamaksun hintaan sisältyy kaikki muut liikuntapalvelut paitsi erillismaksulliset kurssit ja kilpailut.

Liikuntamaksut

  • Lukuvuosi: opiskelijat 73 euroa, henkilökunta 97 euroa
  • Lukukausi (syksy tai kevät): opiskelijat 48 euroa, henkilökunta 61 euroa

Huom! Koronapandemiasta johtuen liikuntamaksuun sisältyvät palvelut ja niiden sisällöt voivat vaihdella. Katso ajantasaiset tiedot palveluista CampusSportin nettisivujen Ajankohtaista-osiosta.

Tutustu CampusSportiin ja osta liikuntakäyttöoikeus verkkokaupasta!  (kirjautuminen AMK:n käyttäjätunnuksilla vaaditaan)!

Opiskelija-alennukset

Opiskelijahintaisen lounaan voit ostaa opiskelijaravintoloissa esittämällä Kelan ateriatukikortin, jonka saat opiskelun alussa. Voit ladata ateriatukikortin/opiskelijakortin myös Tuudo- tai Pivo-mobiilisovelluksissa.

Julkisen liikenteen opiskelija-alennushakemuksia saat tarvittaessa opintotoimistosta, mutta aikaisintaan ensimmäisenä opiskelupäivänä. Myös ilmaisella Tuudon opiskelijakortilla saat opiskelija-alennuksen esimerkiksi Matkahuollon, VR:n ja Fölin matkalipuista.

Opiskelijakaupunki Turku

Turun kaupungin opiskelijasivuille on koottu kattavasti tietoa mm. opiskelijoiden asumiseen, vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyen.

Lukuvuoden alussa Opiskelijakaupunki Turku järjestää erityisesti opintonsa aloittaville ja Turkuun muuttaville opiskelijoille  Study in Turku -messut.

Lue myös Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin tiedote opiskelijoille.

 

 

Opiskelijana Salossa

Turun ammattikorkeakoulun Salon kampus sijaitsee Salo IoT Campuksella .
Salon kaupungin verkkosivuilta löydät tietoa asumiseen ja vapaa-aikaan liittyen. 

Opintojen suunnittelu

Opintoihisi kuuluu paljon pakolli­sia opintoja, mutta henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan eli HOPSiin voit valita lisäksi opintoja oman kiinnostuksesi mukaan. Opinto-oppaan ja koulutushaun kautta pääset helposti käsiksi koko ammattikorkeakoulun opetustarjontaan ja omaa opiskelua koskevaan tietoon opetussuunnitelmista yksittäisten opintojaksojen toteutussuunnitelmiin saakka.

Turun ammattikorkeakoulussa HOPS tehdään Peppi-järjestelmässä. Opettajatuutorit perehdyttävät opiskelijat Pepin käyttöön ja auttavat opintojen suunnittelussa ja HOPSin teossa.

Aiempien opintojen ja osaamisen hyväksilukemisesta kerrotaan mahdollisesti jo ryhmäkohtaisissa opintojen  aloitusohjeissa ja siitä kerrotaan lisää myös opintojen alussa. Lisätietoa opintojen hyväksilukemisesta voit kysyä opettajatuutorilta.

Lähiopetuksen ajankohta määräytyy  lukujärjestysten  mukaan. Varsinaisia loma-aikoja ei siis ole ennalta päätetty vaan opetukseton aika vaihtelee eri koulutuksissa paljonkin. Lukujärjestyksiin voi myös aina tulla muutoksia, joten niitä pitää seurata jatkuvasti.

Ohjaus- ja neuvontapalvelut

Opettajatuutori auttaa sinua HOPSin teossa ja perehdyttää sinut opiskeluun sekä opiskelu­ympäristöön ja tukee koko opintojen ajan. Opettajatuutorilta saat tietoa opintojen suunnittelusta, ajankohtaisista asioista ja opiskelun tukitoimista.

Vertaistuutori on aiemmin opiskelunsa aloittanut opiskelija, joka auttaa sinua ensimmäisenä vuotenasi. Vertaistuutorit tuntevat paikkakunnan ja AMK:n tavat, ja tietävät mistä asi­oista saa lisää tietoa. Lisäksi monista aloittavista opiskelijaryhmistä valitaan vuoden toiminta-ajaksi yksi tai kaksi VIP-opiskelijaa (VIP = välittävän ilmapiirin opiskelijatoiminta), joiden toiminnan tavoitteena on, että kukaan ei jää ryhmän ulkopuolelle ja että ryhmässä syntyy yhteisöllisyyttä.

Opinto-ohjaajan kanssa voit keskustella opintojen sujumises­ta ja mahdollisista solmukohdista tai vaikkapa urasuunnitel­mista, varsinkin silloin, jos sinulla on isompia ongelmia opin­noissasi: lukivaikeuksia, paluu poissaolon jälkeen, elämänkrii­sit, opiskeluryhmän toimintaan liittyvät ongelmat tai psyykki­set/fyysiset vastoinkäymiset. Oman opinto-ohjaajasi tiedot löydät koulutuksen aloitusohjeista tai opinto-ohjaajien sivulta .

Opintotoimistosta saat neuvontaa esim. opiskeluoikeuteen, läsnä- ja poissaoloilmoittautumiseen ja valmistumiseen liittyen sekä opiskeluun liittyviä dokumentteja.

Kirjasto- ja tietopalvelut

Kirjastosta saat käyttöösi opiskelussa tarvittavan aineiston ja tukea tiedonhankintaan. Lue lisää kirjaston palveluista kirjaston nettisivuilta ja Tervetuloa kirjastoon -artikkelista.

IT-palvelut

IT-palveluista saat neuvoa mm. käyttäjätunnuksiin, AMK:n laitteisiin tai järjestelmiin liittyvissä kysymyksissä.

Lue lisää IT-palveluista verkkosivuilla ja Messissä (vaatii kirjautumisen).

Messi - Turun AMK:n intranet

Turun AMK:n intranetia kutsutaan Messiksi ja sieltä löydät kaiken tärkeän tiedon ja ohjeet opiskeluun liittyen. Messiin voit kirjautua Turun AMK:n käyttäjätunnuksilla sen jälkeen, kun olet aktivoinut tunnukset. Sinun tulee seurata Messin uutisia säännöllisesti vähintään viikottain, koska kaikki tärkeät tiedotteet opiskelijoille julkaistaan siellä.

Messistä löydät tietoa mm. seuraavista asioista: