Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.5.2022

Uuden opiskelijan opas

Onnea uudesta opiskelupaikasta ja tervetuloa opiskelemaan Turun AMK:iin!

Tältä sivulta löydät perustietoa, jota tarvitset sekä ennen opintojen alkua että myös opintojen alussa. Tarkempaa tietoa opiskelusta ja opiskelijapalveluista saat opintojesi ensimmäisinä päivinä. 

Muista myös lukea oman koulutuksesi aloitusohjeet, joista löydät mm. opintojen alkamisajankohdan ja -paikan. Oman koulutuksesi aloitusohjeet löydät Opiskelun aloitus -sivulta.

Turun ammattikorkeakoulu on yli 10 000 osaajan innostava yhteisö. Yhteisömme koostuu noin 10 000 opiskelijasta ja 700 henkilöstön jäsenestä. Olemme monialainen korkeakoulu: tarjoamme koulutusta tekniikan, liiketalouden, kulttuuri- ja sosiaali- ja terveysalalla, yli 70 eri koulutuksessa. Meiltä valmistuu joka vuosi yli 2000 osaajaa vahvistamaan Varsinais-Suomen elinkeino- ja kulttuurielämää. Kampuksia meillä on kolme: Kupittaan kampus ja Linnankadun taidekampus Turussa sekä Salo IoT Campus Salossa. Tervetuloa mukaan yhteisöömme! 

Usein kysyttyä

Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen

Lue ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen, läsnä-/poissaoloilmoittautumiseen ja todistuskopioiden toimittamiseen täältä.

Opintojen alkaminen

Opiskelun aloituspäivän, tietoa kampuksista ja käyttäjätunnusten aktivoinnista sekä oman tietokoneen käytöstä löydät täältä.

Opintojen hyväksilukeminen

Saat tarkempia lisätietoja ja ohjeita aiempien opintojen hyväksilukemista ensimmäisinä opiskelupäivinä. Alla on kuvattu tarkemmin aiempien opintojen hyväksiluvun periaatteita: 

Voit hakea aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistamista (AHOT), mikäli osaaminen vastaa oppimissuunnitelman tavoitteita ja sisältöjä. Osaaminen voi olla hankittu korkeakouluopinnoissa, muussa koulutuksessa, työelämässä, vapaa-aikana tai vaikka harrastuksissa.

Hyväksilukeminen osaksi tutkintoa liittyy oleellisesti opiskelijan HOPSiin. Lähtökohtana on osaamisesi kartoittaminen suhteessa suoritettavan korkeakoulututkinnon osaamistavoitteisiin. 

Hyväksilukua hakiessasi sinun tulee näyttää toteen opintojen tai osaamisen taso, laajuus ja sisältö esimerkiksi todistuksella ja muilla luotettavilla dokumenteilla (esim. opintojaksokuvauksilla). Osaamisen hyväksilukeminen tapahtuu osaamisnäytöllä. 

Hyväksilukua haetaan Pepissä, AHOT-toiminnolla. Ennen hakemuksen täyttämistä on tärkeää ymmärtää, mitä on korvaaminen ja mitä taas sisällyttäminen. Keskustele aina ennen hakemuksen täyttämistä tutkinto-ohjelmasi ohjaushenkilöstön kanssa, jotta hakemus tulee täytettyä oikein. 

Jos osaaminen on hankittu muuten kuin opinnoissa (esim. työkokemuksella), sen hyväksilukua haetaan suoraan opettajalta. Tässäkin tapauksessa käydään ensin keskustelu opettajatuutorin tai opinto-ohjaajan kanssa, jotta prosessi etenee oikein. 

Päätöksen opintojen hyväksiluvusta tekee koulutus- ja tutkimuspäällikkö tai hänen määräämänsä henkilö. Opintojen hyväksilukupäätökseen tyytymätön opiskelija voi pyytää siihen kirjallisesti oikaisua päätöksentekijältä ja sen jälkeen tutkintolautakunnalta 14 vuorokauden kuluessa siitä, kun hän on saanut päätöksestä tiedon.

Osaamisen hyväksilukeminen tapahtuu osaamisnäytöllä, joka sovitaan opintojaksosta vastaavan opettajan tai koulutus- ja tutkimuspäällikön tai hänen määräämänsä henkilön kanssa. Osaamisen hyväksilukemisen arviointiin tyytymätön opiskelija voi pyytää oikaisua arvioinnin antaneelta opettajalta ja sen jälkeen tutkintolautakunnalta 14 vuorokauden kuluessa siitä, kun hän on saanut päätöksestä tiedon.   

Jos opiskelijalle ei myönnetä mahdollisuutta näytön antamiseen oikaisuprosessinkaan jälkeen, tulee opintojakso suorittaa toteutussuunnitelman mukaisesti.  

Aiempien opintojen ja osaamisen hyväksilukemisesta kerrotaan ryhmäkohtaisissa opintojen aloitustilaisuuksissa. Hyväksiluvusta löydät kattavat ohjeet myös Messistä.

Todistus opiskelupaikasta

Yhteishaun tuloskirje on virallinen hyväksymiskirje, jonka saat viimeistään ensimmäisen yhteishaun osalta 4.6.2022 ja toisen yhteishaun osalta 9.7.2022  Oma Opintopolku -palvelusta. Tätä ennen voit todistaa virallisesti opiskelupaikan liittämällä esimerkiksi opiskelija-asuntohakemukseen joko
1) Opintopolusta saamasi sähköposti-ilmoituksen, jossa kerrotaan, että opiskelupaikka on vastaanotettavissa tai
2) ottamalla kuvakaappauksen Opintopolun näkymästä, jossa näkyy, että olet ottanut paikan vastaan.
Myös varasijalta hyväksytyt voivat käyttää todistuksena Opintopolun sähköposti-ilmoitusta opiskelupaikasta.

Turun AMK ei lähetä erillistä hyväksymiskirjettä yhteishaussa hyväksytyille.

Voit 14.8.2022 jälkeen ladata virallisen opiskelutodistuksen ja opintosuoritusotteen itse Peppi-järjestelmästä. Dokumentit löytyvät Pepistä ylävalikon oikeasta reunasta kohdasta Tilaukset.

 1. Paina dokumenttia, jonka haluat tilata.
 2. Valitse kieli ja paina Tilaa.
 3. Siirry Dokumentit –välilehdelle, jossa näet tilaamasi dokumentin.

Mikäli et jostain syystä saa opiskelutodistusta itsepalveluna Pepistä, voit tilata opiskelutodistuksen sähköpostitse myös opintotoimistosta sen jälkeen, kun opintosi ovat alkaneet. HUOM! Joukkoliikenteen opiskelija-alennustodistuksia voi saada vasta opiskelun aloituspäivästä lähtien, koska opiskeluoikeutesi alkaa vasta silloin.

Jos tarvitset oppilaitoksen vahvistuksen esim. TE-toimiston lomakkeeseen, täytä ensin sähköiseen lomakkeeseen omat tietosi ja toimita lomake sen jälkeen opintotoimistoon sähköpostilla. Ilmoita sähköpostissa, että olet uusi opiskelija sekä tieto siitä, mihin koulutukseen sinut on hyväksytty. Opintotoimisto täyttää oppilaitoksen osuuden ja lähettää sähköisesti allekirjoitetun lomakkeen sinulle takaisin sähköpostilla.

YTHS terveydenhoitomaksu

Vuodesta 2021 alkaen ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat olleet oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. Kaikkien läsnäolevaksi ilmoittautuneiden tutkinto-opiskelijoiden tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle lukukausittain. Maksusta ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

Lue lisää YTHS terveydenhoitomaksusta.

Opiskelijakunta, opiskelijakortti ja opiskelija-alennukset

Opiskelijakunta TUO

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO valvoo opiskelijoiden etua ja tuo opiskelijoiden äänen kuuluviin ammattikorkeakoulussa ja kaupunkien päätöksenteossa. Opiskelijakunta on joukko kaikkien alojen opiskelijoita, joka rakentaa parempaa korkeakouluympäristöä päivittäin.

Opiskelijakunnan toimijat auttavat sinua kaikissa opiskeluun liittyvissä ongelmissa. TUO järjestää ympäri vuoden erilaisia tapahtumia, mm. uusien opiskelijoiden Keltanokkabileet. Kaiken toimintamme ja tapahtumat toteuttaa opiskelijat, jotka kuuluvat TUO-yhteisöön. TUO-yhteisön toiminta on avointa ja kaikki ovat tervetulleita. Liity TUO-yhteisöön täältä!

TUOn jäsenyyden tunnisteena toimii opiskelijakortti, jolla saat paikallisia ja valtakunnallisia etuja yhteistyökumppaneilta sekä esimerkiksi tapahtumien pääsyliput edullisemmin. TUO on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton sekä ammattiyhdistyksistä riippumaton.

Lue lisää opiskelijakunnan toiminnasta uusien opiskelijoiden esitteestä!

Lisätietoja: www.opiskelijakunta.net

TUO_uuden_opiskelijan_opas.jpg

Opiskelija-alennukset

Opiskelijoille on tarjolla erilaisia alennuksia, joiden käyttämiseen tarvitaan useimmiten opiskelijakorttia. Opiskelijakortteja on erilaisia. 

Opiskelijahintainen lounas

Opiskelijahintaisen lounaan voit ostaa opiskelijaravintoloissa esittämällä Kelan ateriatukikortin. Ateriatukikortin saat käyttöösi

 • opiskelijoiden Tuudo-mobiilisovelluksen sähköisen opiskelijakortin yhteydestä tai 
 • lataamalla sähköisen ateriatukikortin Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn käyttämään Pivo-mobiilisovellukseen.

Mikäli tarvitset Kelan paperisen ateriatukikortin, voit hakea sen opintotoimiston palvelupisteeltä henkilöllisyystodistusta vastaan. 

Alennukset joukkoliikenteestä

Saat opiskelija-alennuksen esimerkiksi Matkahuollon, VR:n ja Fölin matkalipuista

 • opiskelijoiden Tuudo-mobiilisovelluksen sähköisen opiskelijakortilla tai 
 • opiskelijakunta TUOn jäsenien opiskelijakortilla Pivo- tai Slice-sovelluksessa.

Julkisen liikenteen opiskelija-alennushakemuksia saat tarvittaessa myös opintotoimistosta,  mutta aikaisintaan opintojen ensimmäisenä päivänä.

​Muut opiskelija-alennukset

Opiskelijakortilla voit saada myös monia muita alennuksia tai opiskelijaetuja. Opiskelijakunta TUOn jäsenien saamiin opiskelija-alennuksiin voit tutustua tarkemmin opiskelijakunnan nettisivuilla.  

Opiskelijakaupungit

Opiskelijakaupunki Turku

Turun kaupungin opiskelijasivuille on koottu kattavasti tietoa mm. opiskelijoiden asumiseen, vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyen.

Lukuvuoden alussa Opiskelijakaupunki Turku järjestää erityisesti opintonsa aloittaville ja Turkuun muuttaville opiskelijoille  Study in Turku -messut.

Lue myös Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin tiedote opiskelijoille.

 

 

Opiskelijana Salossa

Turun ammattikorkeakoulun Salon kampus sijaitsee Salo IoT Campuksella. Salon kaupungin verkkosivuilta löydät tietoa asumiseen ja vapaa-aikaan liittyen. 

Opiskelu ja opiskelijan palvelut

CampusSport -liikuntapalvelut

Liikunta on tärkeä osa hyvinvointia ja jaksamista opiskelussa. CampusSport tarjoaa edullisia ja monipuolisia liikuntapalveluita turkulaisten korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilöstölle. 

CampusSportin liikuntamaksulla saat käyttöösi seuraavat palvelut:

 • Viisi kuntosalia, joista löytyy voimailuun, toiminnalliseen harjoitteluun sekä yleiseen lihaskuntoharjoitteluun sopivat tilat.
 • Lähes 100 tuntia ohjattua liikuntaa viikossa kymmenien eri lajien parissa.
 • Yli 30 tuntia avoimia palloiluvuoroja, joille ovat tervetulleita kaikki taitotasosta riippumatta.
 • Lisäksi tarjolla erillismaksullisia kursseja ja kilpailuja.

Liikuntapalveluiden käyttöoikeuden voi lunastaa joko lukuvuodeksi, lukukaudeksi tai kesäksi. Liikuntamaksun hintaan sisältyy kaikki muut liikuntapalvelut paitsi erillismaksulliset kurssit ja kilpailut.

Liikuntamaksut kevätlukukautena 2022

 • Lukuvuosi: opiskelijat 73 euroa, henkilökunta 97 euroa
 • Lukukausi (syksy tai kevät): opiskelijat 48 euroa, henkilökunta 61 euroa

Huom! Koronapandemiasta johtuen liikuntamaksuun sisältyvät palvelut ja niiden sisällöt voivat vaihdella. Katso ajantasaiset tiedot palveluista CampusSportin nettisivujen Ajankohtaista-osiosta.

Tutustu CampusSportiin ja osta liikuntakäyttöoikeus verkkokaupasta (vaatii kirjautumisen Turun AMK:n käyttäjätunnuksilla)!

IT-palvelut

Opintoihin tarvitset oman kannettavan tietokoneen. Useimmilla aloilla tietokoneeksi riittää ns. perustason tietokone. Lue lisää oman tietokoneen hankinnasta.  

Turun AMK tarjoaa sinulle opintojen ajaksi kaikki tärkeimmät opintoihin tarvittavat perusohjelmistot veloituksetta, esimerkiksi Microsoft Office -sovellukset. Joissain koulutuksissa on mahdollista, että joudut hankkimaan lisäksi myös jotain lisäohjelmistoja omalla kustannuksellasi. Usein tällaisissakin tapauksissa saat opiskelija-alennusta ohjelmiston hankintahinnasta. Mahdollisten lisäohjelmistojen tarpeesta kerrotaan opintojen alkaessa.

Tärkeimpiä perusohjelmistoja ovat mm. sähköposti ja muut Office 365-palvelut, kuten OneDrive for Business, henkilökohtainen tallennustila tiedostojen säilytykseen, jakamiseen ja yhteismuokkaukseen, Teams-ryhmätyöskentelyalusta, pikaviesti- ja verkkokokouspalvelut. Lisäksi Turun AMK:n opiskelijat voivat myös ladata Office 365 toimisto-ohjelmat ilmaiseksi koneelleen. Digitaalisena oppimisympäristönä Turun AMK:ssa käytetään ItsLearningia.

Kampusalueilla on kattava ilmainen langaton verkkoyhteys. 

Opiskeluun liittyvissä IT-ongelmissa ja -kysymyksissä tukea antaa Service Desk sähköpostitse (servicedesk@turkuamk.fi) sekä EduCityn palvelupisteellä. 

Kirjasto- ja tietopalvelut

Kirjastosta saat käyttöösi opiskelussa tarvittavan aineiston ja tukea tiedonhankintaan. Lue lisää kirjaston palveluista kirjaston nettisivuilta ja Tervetuloa kirjastoon -artikkelista.

Messi ja Tuudo - opiskelijoiden tiedonlähteet

Turun AMK:n intranetia kutsutaan Messiksi ja sieltä löydät kaiken tärkeän tiedon ja ohjeet opiskeluun liittyen. Messiin voit kirjautua Turun AMK:n käyttäjätunnuksilla sen jälkeen, kun olet aktivoinut tunnukset. Sinun tulee seurata Messin uutisia säännöllisesti vähintään viikoittain, koska kaikki tärkeät tiedotteet opiskelijoille julkaistaan siellä.

Messistä löydät tietoa mm. seuraavista asioista:

Tuudo-mobiilisovellus on opiskelijoiden oma sovellus, joka kokoaa yhteen opiskelijoille tärkeät tiedot ja palvelut eri kanavista. Tuudosta löydät mm. Messi-intranetin uutiset, lukujärjestykset, sähköisen opiskelijakortin, kampuskartat sekä opiskelijoiden tilavarausjärjestelmän. Tuudon voit ladata käyttösi heti. 

Opinto-opas ja opintojen suunnittelu

Opintoihisi kuuluu paljon pakolli­sia opintoja, mutta henkilökohtaiseen oppimissuunnitelmaan eli HOPSiin voit valita lisäksi opintoja oman kiinnostuksesi mukaan. Opinto-oppaan ja koulutushaun kautta pääset helposti käsiksi koko ammattikorkeakoulun opetustarjontaan ja omaa opiskelua koskevaan tietoon aina oppimissuunnitelmista yksittäisten opintojaksojen toteutussuunnitelmiin saakka.

Turun ammattikorkeakoulussa HOPS tehdään Peppi-järjestelmässä. Opettajatuutorit perehdyttävät opiskelijat Pepin käyttöön ja auttavat opintojen suunnittelussa ja HOPSin teossa.

Lähiopetuksen ajankohta määräytyy  lukujärjestysten mukaan. Varsinaisia loma-aikoja ei siis ole ennalta päätetty vaan opetukseton aika vaihtelee eri koulutuksissa. Lukujärjestyksiin voi myös aina tulla muutoksia, joten niitä tulee seurata jatkuvasti.

Opiskelijan ohjaus- ja neuvontapalvelut

Opettajatuutori auttaa sinua HOPSin teossa, perehdyttää sinut opiskeluun sekä opiskelu­ympäristöön ja tukee koko opintojen ajan. Opettajatuutorilta saat tietoa opintojen suunnittelusta, ajankohtaisista asioista ja opiskelun tukitoimista.

Vertaistuutori on aiemmin opiskelunsa aloittanut opiskelija, joka auttaa sinua ensimmäisenä vuotenasi. Vertaistuutorit tuntevat paikkakunnan sekä AMK:n tavat ja tietävät mistä asi­oista saa lisää tietoa. Lisäksi monista aloittavista opiskelijaryhmistä valitaan vuoden toiminta-ajaksi yksi tai kaksi VIP-opiskelijaa (VIP = välittävän ilmapiirin opiskelijatoiminta), joiden toiminnan tavoitteena on se, että kukaan ei jää ryhmän ulkopuolelle ja että ryhmässä syntyy yhteisöllisyyttä.

Opinto-ohjaajan kanssa voit keskustella opintojen sujumises­ta ja mahdollisista solmukohdista tai vaikkapa urasuunnitel­mista, varsinkin silloin, jos sinulla on isompia ongelmia opin­noissasi: lukivaikeuksia, paluu poissaolon jälkeen, elämänkrii­sit, opiskeluryhmän toimintaan liittyvät ongelmat tai psyykki­set/fyysiset vastoinkäymiset. Oman opinto-ohjaajasi tiedot löydät koulutuksen aloitusohjeista  tai opinto-ohjaajien sivulta.

Opintotoimistosta saat neuvontaa esim. opiskeluoikeuteen, läsnä- ja poissaoloilmoittautumiseen ja valmistumiseen liittyen sekä opiskeluun liittyviä dokumentteja.