Sivu päivitetty 24.4.2019
Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa.

Jos sinut on hyväksytty tutkinto-opiskelijaksi:

Uusi opiskelija (yhteishaussa hyväksytty), toimi näin:

1. Ota opiskelupaikka vastaan 8.7.2019 klo 15 mennessä (tai 10 vuorokauden kuluessa, jos sinut hyväksytään opiskelijaksi 28.6. jälkeen) Oma Opintopolku -palvelussa.

 • Opiskelupaikka perutaan, jos et ota sitä vastaan määräaikaan mennessä. Jos otat paikan ehdollisesti vastaan ja jonotat ylempään hakutoiveeseen, katso lisätietoja Usein kysyttyä -sivulta.

2. Ilmoittaudu läsnäolevaksi Opintopolussa paikan vastaanottamisen yhteydessä viimeistään 8.7.2019 kello 15.00 (tai 10 vuorokauden kuluessa, jos sinut hyväksytään opiskelijaksi 28.6. jälkeen).

 • Lue rajoitetusta poissaolo-oikeudesta alempaa. Jos et ilmoittaudu läsnä- tai poissaolevaksi määräaikaan mennessä niin merkitsemme sinut läsnäolevaksi.
   

3. Toimita kopiot haussa ilmoittamistasi tutkintotodistuksista (ja työtodistuksista, jos työkokemus on ilmoitettu hakulomakkeessa)  sähköisen lomakkeen kautta hakijapalveluihin 8.7.2019 klo 15 mennessä (tai 10 vuorokauden kuluessa, jos sinut hyväksytään opiskelijaksi 28.6. jälkeen), jos et ole liittänyt niitä jo hakulomakkeelle aiemmin.

 • Haussa ilmoittamasi tutkinto- ja työtodistuskopiot tarvitaan, jotta hakulomakkeella antamasi tiedot voidaan tarkistaa. Huom. suomalaisen ylioppilastutkinnon tai lukion päättötodistuksen kopiota ei tarvitse toimittaa. Jos et kuitenkaan ole suorittanut ylioppilastutkintoa ja haet ainoastaan lukion päättötodistuksella, tulee lukion päättötodistus toimittaa. Jos et toimita tarvittavia todistuskopioita, tarjottu opiskelupaikka perutaan.
   
 • Lisätietoja liitteiden toimittamisesta ja sähköiset lomakkeet.

Todistusvalinnassa hyväksytyt

Tradenomi-, insinööri- sekä sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa osa hakijoista valitaan opiskelemaan koulumenestyksen eli ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Todistusvalinnassa opiskelijaksi hyväksyttyjen ei tarvitse toimittaa todistuskopioita eikä osallistua valintakokeeseen.

Jos tulet hyväksytyksi 28.6.2019 jälkeen

Jos sinut hyväksytään opiskelijaksi varasijalta 28.6.2019 jälkeen, sinulla on 10 vuorokautta hyväksymispäivämäärästä aikaa ottaa opiskelupaikka vastaan ja ilmoittautua läsnäolevaksi Opintopolussa sekä toimittaa todistuskopiot hakijapalveluihin sähköisen lomakkeen kautta (jos et ole liittänyt niitä jo hakulomakkelle aiemmin).

Poissaolo-oikeus

Ensimmäisen vuoden opiskelija voi siirtää opintojen aloitusta vain lakisääteisen syyn takia. Lakisääteiset hyväksyttävät syyt ovat:

 • asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukainen palvelu
 • äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa
 • oma sairaus tai vamma, joka estää opintojen aloituksen

Todistus poissaoloon oikeuttavasta syystä tulee toimittaa hakijapalveluihin sähköisellä lomakkeella . Toimita poissaolon syystäsi joko palvelukseenastumismääräyksen kopio, päätös äitiys-, isyys- tai vanhempainrahasta tai kopio neuvolakortista tai lääkärintodistus, jossa määrätty sairausloma näkyy. Mikäli et toimita vaadittua dokumenttia, poissaolo-ilmoittautuminen muutetaan läsnäolo-ilmoittautumiseksi.

Ohjeet opiskelun aloitukseen

Lue Opiskelun aloitus -sivulta, missä ja milloin opinnot alkavat sekä muut tärkeät ohjeet opiskelun aloitusta varten.