Siirry pääsisältöön Siirry hakuun

Kevennä kemikaalikuormaa arjessa

Haitallisia aineita löytyy päivittäin käyttämistämme tuotteista ja tavaroista. Pienilläkin teoilla on merkitystä.
Sivu päivitetty 9.10.2024

Kemikaalikoulutus: kemikaaliviisas (työ)ympäristö

Mitä tulee mieleesi, kun ajattelet haitallisia kemikaaleja ja niiden aiheuttamia riskejä? Laboratoriot, varoituksia täynnä olevat säiliöt ja pullot, menneiden vuosikymmenien ympäristömyrkyt? Ehkä ajattelet, että haitalliset kemikaalit eivät kosketa sinua?

Monelle haitalliset kemikaalit voivat tuntua etäiseltä aiheelta, mutta me altistumme haitallisille kemikaaleille joka päivä erilaisten arkisten esineiden, materiaalien ja tuotteiden kautta. Meistä jokainen voi kuitenkin vaikuttaa kemikaalialtistukseensa tekemällä kemikaaliviisaita valintoja omassa arjessaan. Tältä kemikaalikoulutus-sivulta löydät tietoa arjen kemikaalikuormasta sekä vinkkejä altistuksen vähentämiseen. Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun avulla voit käydä läpi työpaikkasi pahimmat kemikaaliriskit ja palautteen avulla kehittää työympäristöäsi kemikaaliviisaampaan suuntaan.

Keskitymme kemikaalikoulutuksessa erityisesti työpaikoilla tapahtuvaan kemikaalialtistukseen ja sen aiheuttamiin riskeihin, mutta materiaaleja voi soveltaa myös esimerkiksi kotona.

Tarkista (työ)ympäristösi kemikaalikuorma!

Kemikaaliviisas työympäristö -työkalulla voit kartoittaa oman työympäristösi kemikaaliriskit. Työkalu antaa palautteen, jonka pohjalta organisaationne voi ottaa askeleita kohti kemikaaliviisaampaa arkea ja varmistaa turvallisemman työympäristön.

Työkalu on jaettu kolmeen osaan (keittiö & ruokailu, siivous sekä työskentelytilat) ja se on suunniteltu ensisijaisesti käytettäväksi työympäristöissä, mutta soveltuu myös kotikäyttöön. Huomioithan, että varhaiskasvatuksen työympäristöön on oma työkalunsa.

Työkalun käytön tueksi on tarjolla lisämateriaalia, joka sisältää paitsi taustoitusta työkalussa kysyttävistä asioista, myös helposti omaksuttavaa yleistietoa työympäristöjemme haitallisista kemikaaleista, niiden aiheuttamista terveysriskeistä sekä keinoja ja vinkkejä jokapäiväisen kemikaalialtistuksen vähentämiseen. 

Työkalun käyttö ei edellytä aiempaa osaamista haitallisista kemikaaleista.

Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun lisämateriaali.
​Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun tietosuojailmoitus.

Kemikaalimyyttejä

TOTTA VAI TARUA? Nykyisissä markkinoilla olevissa tuotteissa ei ole haitallisia kemikaaleja​

Joskus kemikaalit paljastuvat haitallisiksi, kun ne ovat jo laajassa käytössä. Jo markkinoilla olevien aineiden rajoittaminen tai kieltäminen lainsäädännön keinoin on hidas prosessi. Lisäksi osittain tai kokonaan EU:n ulkopuolella valmistetuissa tuotteissa saattaa esiintyä haitallisia kemikaaleja, joiden käyttö EU:ssa on kielletty. Tämä myytti on siis TARUA!

TOTTA VAI TARUA? Eko- ja luomutuotteet eivät sisällä kemikaaleja

Kaikki materia ympärillämme, ja itse asiassa myös me itse, koostuu kemikaaleista. Kemikaalit voivat olla joko luonnollisia tai ihmisen valmistamia. Myös eko- ja luomutuotteet sisältävät kemikaaleja. Kemikaalin alkuperästä ei voi päätellä sen haitallisuutta: kaikki luonnolliset kemikaalit eivät ole haitattomia eivätkä kaikki ihmisen valmistamat haitallisia. Tämä myytti on siis TARUA!

TOTTA VAI TARUA? Kaikkien markkinoilla olevien tuotteiden kemikaalisisältö testataan viranomaisten toimesta

Mikään viranomaistaho ei testaa kaikkien markkinoilla olevien tuotteiden kemikaalisisältöä järjestelmällisesti. Joidenkin tuotteiden, kuten lasten lelujen kemikaalisisältöä valvotaan pistokokein, mutta suurin osa markkinoilla olevista tuotteista on testaamattomia. Tämä myytti on siis TARUA!

Yllättikö? Eurooppalaisen kemikaalilainsäädännön tavoitteena on turvata kuluttajien ja ympäristön terveys, mutta kemikaalien sääntely lainsäädännön avulla on hidas ja monimutkainen prosessi. Tämän vuoksi haitallisia kemikaaleja löytyy sääntelystä huolimatta kaikkialta ympäriltämme. Monet näistä arjen haitallisista kemikaaleista vaikuttavat negatiivisesti sekä omaan terveyteemme että ympäristöön.

Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon! Voimme omilla valinnoillamme vähentää kemikaaliriskejä ja altistusta haitallisille kemikaaleille. Kartoita Kemikaaliviisas työympäristö -työkalulla ympäristösi kemikaaliriskit ja kurkkaa alta vinkit kemikaaliviisaampaan arkeen.

Kemikaalikuorma askarruttaa, mistä aloittaa?

Kemikaalivinkkejä keittiöön


Kemikaalivinkit: Keittiö ja ruuan valmistus

Keittiössä tapahtuva kemikaalialtistus liittyy pääosin syömäämme ruokaan. 
Kemikaalit voivat siirtyä valmistuksen aikana tai olla jääminä ruuassa (esim. kasvisten ja hedelmien torjunta-ainejäämät).

  • Muovisista keittiövälineistä ja astioista voi irrota ruokaan haitallisia muovien lisäaineita, kuten muovinpehmentimiä. Suosi lasista, posliinista, keramiikasta, ruostumattomasta teräksestä ja valuraudasta valmistettuja astioita ja keittiövälineitä ruuan valmistamistamisessa.
     
  • Teflon/non-stick päällysteisistä, ns.tarttumattomattomista paistinpannuista ja vuoista voi tarttua ruokaan terveydelle haitallisia PFAS-yhdisteitä. Lisäksi erityisesti vahingoittuneesta pinnoitteesta voi tarttua pinnoitteen paloja ruokaan. Korvaa Teflon/non-stick-pinnoitteiset pannut ruostumattomasta teräksestä tai valuraudasta valmistetuilla pannuilla, jotka eivät sisällä PFAS-yhdisteitä/fluoria.
    • HUOM! Älä lankea tyhjiin mainoslauseisiin: Vaikka tuotteessa lukisi että se ei sisällä PFOA:aa, se voi silti sisältää muita haitallisia PFAS-yhdisteitä. Suurin osa PFAS-yhdisteistä on säätelemättömiä.
  • Pesemättömät kasvikset ja hedelmät voivat sisältää jäämiä torjunta-aineista. Pese hedelmät ja kasvikset vedellä ennen tarjoilua poistaaksesi niiden pinnalla olevia torjunta-ainejäämiä. Samalla poistat myös niiden pintaan tarttunutta likaa ja muita epäpuhtauksia, sekä esimerkiksi kuljetuksessa lisättyjä säilöntäaineita. Suosi EU:ssa tuotettuja ja luomuviljeltyjä hedelmiä ja kasviksia.

Tutustu Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun tämän osion kysymysten taustoihin ja lisävinkkeihin.

Kemikaalivinkkejä ruokailuun

Muovisista ruokapakkauksista, metallitölkkien sisäpinnoitteista, muoviastioista, tekstiileistä ja leluista löytyy usein elimistölle haitallisia hormonihäiriköitä, bisfenoleja.

Kemikaalivinkit: Ruokailu

Keittiövälineiden ja astioiden sisältämiä haitallisia kemikaaleja voi joutua elimistöön ruuan mukana.

  • Vältä muovista ja muista materiaaleista valmistettuja kertakäyttöastioita. Huomioi, että myös muut kuin muoviset kertakäyttöastiat voivat sisältää haitallisia lisäaineita, esimerkiksi liimoja ja erilaisia pinnoitteita.
     
  • Suosi muovin ja/tai kertakäyttöastioiden sijaan lasisia, posliinisia, keraamisia ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuja astioita ja välineitä.
     
  • Take away-lounas on usein pakattu kertakäyttöiseen (muovi)pakkaukseen, josta voi irrota haitallisia kemikaaleja ruokaan. Pakkaamalla lounaasi omaan astiaan voit vähentää kertakäyttöastioiden haitallisia kemikaaleja. Lämpö ja kuumuus tehostavat haitallisten kemikaalien siirtymistä muovista ruokaan, joten ruoka kannattaa muovipakkauksen sijaan lämmittää esimerkiksi keraamisella lautasella.

Tutustu Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun tämän osion kysymysten taustoihin ja lisävinkkeihin.

Kemikaalivinkkejä työympäristöön

Elektroniikan lisäksi myös huonekaluista, tekstiileistä ja muista sisustusmateriaaleista voi vapautua työympäristöön haitallisia kemikaaleja. Nämä kemikaalit sitoutuvat huonepölyyn.

Kemikaalivinkit: Työympäristö

Kemikaaliriskejä piilee myös muualla työympäristössä. Elektroniikan lisäksi myös huonekaluista, tekstiileistä ja muista sisustusmateriaaleista voi vapautua työympäristöön haitallisia kemikaaleja. Nämä kemikaalit sitoutuvat huonepölyyn.

  • Jos mahdollista, suosikaa luonnonmateriaaleista valmistettuja kalusteita ja sisusteita, joihin ei ole lisätty haitallisia palonestoaineita tai esimerkiksi likaa hylkiviä käsittelyjä, jotka sisältävät PFAS-yhdisteitä.
     
  • Vähentäkää hajusteiden ja esimerkiksi ilmanraikastimien käyttöä. Kynttilöiden ja suitsukkeiden polttaminen lisää haitallisten pienhiukkasten pitoisuutta ilmassa. Lisäksi eteeristen öljyjen käyttäminen diffuuserissa voi lisätä ilman PAH-yhdistepitoisuutta.
     
  • Huonepölyyn voi olla sitoutuneena haitallisia kemikaaleja, kuten palonestoaineita. Huolehtikaa siis säännöllisestä imuroinnista ja pölyjen pyyhkimisestä.
     
  • Elektroniikan lämpeneminen käytön aikana lisää mahdollisten haitallisten kemikaalien irtoamista laitteesta. Välttäkää elektronisten laitteiden "tyhjäkäyttöä", sammuttamalla laitteet pienennätte mahdollisuutta altistua haitallisille kemikaaleille.

Tutustu Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun tämän osion kysymysten taustoihin ja lisävinkkeihin. Kannattaa myös tutustua Kemikaaliviisaan hankkijan oppaaseen

Kemikaalivinkkejä siivoukseen ja vaatehuoltoon

Euroopassa huonepölyssä on havaittu muun muassa PFAS-yhdisteitä, muovinpeh- mentimiä ja palonestoaineita,  mitkä ovat peräisin esimerkiksi  huonekaluista ja muista  käyttöesineistä.

Kemikaalivinkit: Siivous

Puhdas ympäristö on yksi työpaikkojen ja kotien perusedellytyksistä. Tilojen pitäminen puhtaana voi vähentää altistusta haitallisille kemikaaleille esimerkiksi pölyaltistuksen vähenemisen kautta. Siivoukseen käytettävät puhdistusaineet voivat kuitenkin myös lisätä kemikaalialtistusta. 

  • Puhdistusaineet voivat sisältää voimakkaita kemikaaleja kuten liuottimia, jotka voivat huonontaa huoneilman laatua. Käyttäkää vain ympäristömerkittyjä puhdistusaineita ja tiskiaineita. Puhdistusaineita tulisi käyttää vain tarpeeseen ja noudattaa aina tuotteen käyttöohjetta.
     
  • Ilmanraikastimet voivat sisältää ärsyttäviä kemikaaleja, kuten hajusteita. Ilmanraikastimet eivät ratkaise mahdollisia sisäilmaongelmia, vaan voivat tilapäisesti pahentaa sisäilman laatua. Välttäkää siis ilmanraikastimien käyttöä.
     
  • Huonepölyyn voi kerääntyä erilaisista tuotteista ja materiaaleista irronneita haitallisia kemikaaleja. Imurointi ja pölyjen pyyhkiminen vähentää altistusta pölyn sisältämille haitallisille kemikaaleille. Imurointi ja pölyjen pyyhintä kannattaa tehdä mahdollisimman usein ja huolellisesti.

Tutustu Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun tämän osion kysymysten taustoihin ja lisävinkkeihin.

Kemikaalivinkit: lapset ja varhaiskasvatus

Vastoin yleistä käsitystä siitä, että viranomaiset ennakkotarkastavat kaikki markkinoilla olevat lelut ja lastentarvikkeet, vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajilla.  Lapset ovat kehitysvaiheensa takia erityisen alttiita...

Kemikaalivinkit: Varhaiskasvatuksen ympäristö

Lapset tutkivat ympäristöään koskettelemalla erilaisia pintoja ja esineitä, joista haitallisia kemikaaleja joutuu lapsien iholle ja käsien kautta suuhun. Lisäksi pienet lapset laittavat esineitä myös suoraan suuhun, jolloin haitalliset kemikaalit voivat irrota esineestä suoraan sylkeen. Lapset myös ovat lähellä lattiaa ja altistuvat aikuisia suuremmalle määrälle huonepölyn sisältämiä kemikaaleja. Kaikki edellämainitut kemikaalivinkit pätevät myös lasten kohdalla. Kehitysasteensa takia lapset ovat aikuisia herkempiä monien haitallisten kemikaalien, kuten erilaisten hormonihäiriköiden vaikutuksille. 

  • Haitallisille kemikaaleille altistumisen riski pienenee, kun kemikaaleja sisältäviä esineitä on vähemmän. Pitäkää siis lelujen määrä kohtuullisena ja suosikaa uusia, nykyisen lelulainsäädännön aikana valmistettuja leluja.
  • Suosikaa sellaisia leluja CE-merkittyjä leluja, joiden ikä on tiedossa ja jotka on valmistettu nykyisen lelulainsäädännön piirissä. Suosikaa ympäristömerkittyjä askartelumateriaaleja, kun mahdollista.
     
  • Kunnollinen ilmanvaihto vähentää altistusta huonepölyn ja –ilman sisältämille haitallisille kemikaaleille. Huolehtikaa siis kunnollisesta ilmanvaihdosta sekä säännöllisestä siivoamisesta.
     
  • Korvatkaa mahdolliset muoviset ja tarttumattomasta materiaalista valmistetut pöytäliinat ja tabletit luonnonkuiduista, kuten puuvillasta ja pellavasta valmistetuilla pöytäliinoilla ja tableteilla.
     
  • Suosikaa lasista, posliinista, keramiikasta, ruostumattomasta teräksestä ja valuraudasta valmistettuja astioita ja keittiövälineitä niin ruuan valmistamistamisessa kuin ruokailussakin. 
     

Tutustu Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun tämän osion kysymysten taustoihin ja lisävinkkeihin.

Kysyttävää?

Hannamaria Yliruusi
Lehtori, Projektipäällikkö
+358 50 598 5599
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
Riikka Vainio
Projektisuunnittelija
+358 50 324 7120
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi
Noora Viherpuro
Markkinointiviestinnän asiantuntija
+358 50 598 5874
etunimi.sukunimi@turkuamk.fi

Ladattavat materiaalit

Tulossa.

LIFE ChemBee - Chemical Ambassadors for Europe