AI Tuki! – Tekoäly sosiaalihuollon arjen tukena

Projektin kesto
Rahoituslähde
Työsuojelurahasto
Kokonaisrahoitus
97 000 €
Tutkimuksessa selvitetään tekoälyn käytön nykytilannetta ja mahdollisuuksia sosiaalihuollossa työn tuottavuuden ja työn imun vahvistamiseksi. Sosiaalihuollon haasteet kuten työvoimapula, henkilöstön vaihtuvuus ja työntekijöiden kuormitus korostavat tarvetta uusille ratkaisuille. Tutkimus kartoittaa työntekijöiden tekoälyvalmiuksia, asenteita ja AI:n eettisiä ulottuvuuksia erityisesti vammaispalveluissa, ikääntyneiden palveluasumisessa ja lastensuojelussa. Hankkeessa kerätään aineistoa kyselyllä, kehitetään tekoälyn käyttöä tukevia suosituksia ja tuetaan AI-valmiuksien kehittymistä koulutuksen ja työpajojen kautta. Kohdeorganisaatioina on lukuisia yksityisen ja julkisen sosiaalihuollon organisaatioita.
Tavoitteet
Tutkimushankkeen tavoitteena on lisätä ymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksista sosiaalihuollossa ja tukea sen laajempaa käyttöönottoa vahvistamalla alan toimijoiden motivaatiota, valmiuksia ja osaamista hyödyntää tekoälyä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden tukena. Tavoitteena on edistää tietoon perustuvaa päätöksentekoa, tukea tehtävärakenteiden kehittämistä ja luoda pohjaa uusille työrooleille ja tehokkaalle tekoälyn käyttöönotolle. Tämä auttaa hyödyntämään henkilöstön osaamista kustannustehokkaasti, parantaa alan houkuttelevuutta ja varmistaa, että tekoäly tukee sosiaalihuollon kehitystä ja tulevaisuuden haasteisiin vastaamista. Hanke pyrkii myös vahvistamaan sosiaalihuollon asemaa tekoälyn hyödyntämiseen liittyvässä tieteellisessä keskustelussa, joka on tähän asti keskittynyt vahvemmin terveydenhuoltoon.
Tulokset
Tutkimuksella tuotetaan tietoa tekoälyn hyödyntämisen nykytilasta sosiaalihuollossa sekä suosituksia työn imua ja tuottavuutta tukevasta tekoälyn hyödyntämisestä huomioiden eettiset kysymykset asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Suositukset kohdistuvat erityisesti sosiaalihuollon toimialaan, kuten ikääntyneiden ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, vammaispalveluihin ja lastensuojelun sijaishuoltoon. Suositukset sisältävät tekoälyn käyttötapoja ja parhaita käytäntöjä, joilla voidaan tehostaa alan tuottavuutta ja kohdentaa resursseja paremmin sekä ammattilaisten osaamisen ja valmiuksien kehittämisen AI:n käyttöönottoon.



Ota yhteyttä
Kumppanit
- Hämeen ammattikorkeakoulu
- Vaasan ammattikorkeakoulu
Tutustu tutkimusryhmään
Katso kaikki projektimme
Toteutamme vuosittain lähes 200 TKI-projektia yhdessä työelämän ja kansainvälisten kumppaniverkostojen kanssa.