I smell fish – Blue products 3.0

Kehitämme reaaliaikaista kalan tuoreuden seurantajärjestelmää
Silakoita

Kalalla ja kaikilla sen osilla, mukaan lukien suomut, nahka, pää, ruodot ja sisäelimet, on potentiaalia erilaisten tuotteiden raaka-aineiksi. Blue Products 3.0 -innovaatio-ohjelmassa panostetaan nyt uusien prosessien ja tuotteiden kehittämiseen, jotta silakan ja muiden vähempiarvoisten kalojen ja sivuvirtojen käyttämättä jäänyt potentiaali voidaan saavuttaa. Tavoitteena on hyödyntää kala kokonaisuudessaan korkea-arvoisempien tuotteiden valmistamiseksi ja sen myötä alan kannattavuuden parantaminen.

Aiempina ohjelmavuosina syntynyt elintarviketeknologian ja kuluttajatutkimuksen alan tutkijoiden yhteistyöverkosto luo vahvan perustan työn jatkamiselle. Tutkimusyhteistyön tuloksena on syntynyt uutta tietoa potentaalisista uusista tuotteista ja tuotantoteknologioista, joita on siirretty yritysten käyttöön. Puhdistamattomasta pikkukalasta valmistettu korkealaatuinen nyhtökala herätti aikaisemmin mielenkiintoa niin yrityksissä, mediassa kuin laajemminkin. Uusien marinointi – ja käymismenetelmien kehittäminen johti uusiin maukkaisiin kalatuotteisiin. Suomuista valmistettiin mautonta ja hajutonta liivatetta. Lisäksi saatiin lupavia tuloksia kalojen nahan ja pään sopivuudesta proteiinin valmistukseen.

Blue Products 3.0-ohjelman yleistavoitteena on lisätä tärkeimpien tunnistettujen ja vajaasti hyödynnettyjen kalalajien, erityisesti silakan, mutta myös muikun, kuoreen ja särkikalojen, sekä jalostusteollisuuden sivuvirtojen käyttöä elintarvikkeina tai lisäarvotuotteina.

Ohjelmalla on neljä painopistealuetta:

  1. kalan laadun parantaminen läpi arvoketjun,
  2. kalan tuotekehityksen ja uusien tuotantomenetelmien edistäminen,
  3. kalan arvojakeiden kaupallistamisen vauhdittaminen,
  4. verkostomaisen yhteistyön kehittäminen.

BP 3.0 -ohjelma tukee Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteita kaksinkertaistaa kotimaisten kalojen käyttö ja lisätä kotimaisen tuotannon arvoa.

Projektin toteutusaika on 7.3.2023-30.6.2026. Turun AMK osallistuu osatoteuttajana projektiin 1.8.2025-28.2.2026.

Ota yhteyttä

  • Eija Kulju

    Lehtori
    +358 44 907 4543
    eija.kulju@turkuamk.fi
  • Jarno Tuominen

    Lehtori
    +358 40 820 7608
    jarno.tuominen@turkuamk.fi

Kumppanit

  • Aktion Österbotten (hallinnoija)
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Luonnonvarakeskus
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Turun yliopisto
  • Österbottens Fiskarförbund (koordinoija)

Tutustu tutkimusryhmään