Sivu päivitetty 19.11.2018
Medianomi (AMK), journalismi

Medianomi (AMK), journalismi

Media-alan koulutuksessa, journalismin opinnoissa saat valmiudet toimia journalismin ammattilaisena monimediaympäristössä ja tuottaa erilaisia journalistisia sisältöjä mm. televisioon, radioon, mobiili-, verkko- ja printtijulkaisuihin. Voit toimia myös tiedottajana tai muuna viestintäalan ammattilaisena yrityksessä, yhteisössä tai itsenäisenä yrittäjänä.

Media-alan ydinosaamiseen kuuluvissa opinnoissa tutustut media-alan toimintaympäristöön ja lainsäädäntöön. Saat tietoa työelämästä ja yrittäjyydestä. Opit kirjallista, äänellistä ja kuvallista ilmaisua sekä näiden analysoinnin taitoja. Lisäksi opiskelet kieliä ja vuorovaikutustaitoja, joita tarvitaan mediakentällä entistä enemmän. Journalismin erikoistumisalan ydinosaaminen harjoittaa sinut kirjoittamaan sujuvaa journalistista tekstiä, toimittamaan radio-ohjelmia, tekemään videoita ja julkaisemaan näitä kaikkia verkossa.

Tämän jälkeen laajennat osaamistasi joko jatkamalla toimitus- ja radiotyöskentelyä tai valitsemalla viestinnän ja tiedottamisen opintomoduuleita tai jopa muiden suuntautumisalojen opintoja. Voit siis suuntautua joko monimediajournalismiin tai viestintään ja kehittyä näillä aloilla ammattilaiseksi:

  • Monimediajournalistina hallitset ideoinnin, tiedonhankinnan ja haastattelun sekä kirjoittamisen, kuvaamisen, äänittämisen, editoinnin ja julkaisemisen. Valmistuttuasi työskentelet tiedotusvälineissä, freelancerina, yrittäjänä tai muissa media-alan viestintätehtävissä. 
  • Viestinnän opinnoissa perehdyt yhteisön viestien välittämiseen, vuorovaikutukselliseen viestintään sekä viestinnän suunnitteluun. Viestijänä toimit tiedottajana tai viestintäammattilaisena yrityksessä, yhteisössä tai yrittäjänä.

Opiskelu ammattikorkeakoulussa on käytännönläheistä. Luentoja on melko vähän ja opiskelu perustuu pitkälti ammattimaiseen tekemiseen. Journalismin erikoistumisalalla opiskellaan monimediaympäristössä omassa toimituksessa ja tuotetaan verkkojulkaisua Tutka.pro. Tutustu Tutkaan täällä: http://www.tutka.pro 

Miten koulutukseen haetaan?

Koulutukseen haetaan yhteishaussa määrättyinä yhteishakuaikoina. Hakeminen tapahtuu Opintopolku-palvelussa.

Seuraava yhteishaku on kevään yhteishaku 20.3. - 3.4.2019.

Koulutukseen voi hakea myös avoimen AMK:n kautta: Kun olet suorittanut riittävän määrän opintopisteitä avoimessa AMK:ssa, esimerkiksi polkuopiskelijana, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylän kautta. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.

Lisätietoa koulutuksesta Opintopolussa

Opintopolusta löydät mm.

  • koulutuksen valintaperusteet
  • tarkemman kuvauksen koulutuksesta
  • hakulomakkeen

Siirry Opintopolkuun tästä

 

Ennakkotehtävä ja valintakoe

Media-alan opiskelijavalinta koostuu ennakkotehtävistä ja valintakokeesta. Osa hakijoista kutsutaan valintakokeisiin kutsutaan ennakkotehtävien perusteella.

Ennakkotehtävät

Ennakkotehtävät julkaistaan tällä sivulla 6.3.2019. Jokaisella media-alan hakukohteella on omat ennakkotehtävänsä. Mikäli hakija hakee useampaan hakukohteeseen, tulee jokaisen haettavan hakukohteen ennakkotehtävät palauttaa erikseen.

Ennakkotehtävät palautetaan 3.4.2019 klo 15 mennessä sähköisesti e-lomakkeella. Tarkemmat palautusohjeet julkaistaan tällä sivulla ennakkotehtävien yhteydessä.

Lataa ennakkotehtävän materiaalit tästä:

Ennakkotehtävä 2019 (pdf)

Tehtävä 1, vastauslomake (pdf)

Valintakoe

Hakijat kutsutaan 4. - 5.6.2019 järjestettävään valintakokeeseen ennakkotehtävien perusteella noin 2 viikkoa ennen valintakoetta. Valintakokeeseen kutsutaan hakukohteittain noin kolminkertainen määrä hakijoita opiskelemaan otettavien määrästä.

 

Esimerkki aiempien vuosien valintakokeen sisällöstä

Vuoden 2018 media-alan valintakokeen tehtävien aiheet, pistemäärät ja arviointiperusteet

  • Tehtävä 1: Kirjoitustehtävä. Arviointiperusteet. Kirjallinen ilmaisu: oikeakielisyys, jäsentely. Kuvan tulkinta: analyyttisyys, systemaattisuus, kriittisyys. Annetun tekstin ja luennon hyödyntäminen kuvan tulkinnassa. Pistemäärä: max. 20.
  • Tehtävä 2: Uutistehtävä. Arviointiperusteet: Uutistapahtumien tuntemus ja merkittävyyden hahmottaminen, argumentointikyky, kirjallinen ilmaisu ja oikeakielisyys, otsikointi. Pistemäärä: max. 20.
  • Tehtävä 3: Ryhmätehtävä. Arviointiperusteet: Ideointikyky sekä kyky esittää ajatuksia muiden hyväksyttäviksi, kyky hahmottaa realistiset toteutusmahdollisuudet, kyky viedä ryhmää kohti tavoitetta, kyky huomioida ryhmän jäsenten näkökulmat, uutiskriteereiden ymmärtäminen, tehtävän kontekstin huomioiminen. Pistemäärä: max. 40.
  • Tehtävä 4: Some-päivitystehtävä. Arviointiperusteet: Kohderyhmäymmärrys, kanavanomaisuus, kohderyhmän aktivointi, yrityksen persoonan esilletuonti, ideointikyky ja luovuus. Pistemäärä: max. 20.

 

Taitteessa -sarjassa seurataan opiskelijoiden arkea

Media-alan opiskelijoiden ideoimassa ja toteuttamassa Taitteessa-sarjassa seurataan opiskelijoiden elämää. Sarjan uusimmalla kaudella esiintyy Saana, 1. vuoden journalismin opiskelija. Katso uusin kausi YouTube-kanavaltamme: