Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 26.8.2021
Mies_reppu_tie_talvimaisema.jpg

Opiskelijavalinnat yhteishaussa

Tällä sivulla kerrotaan kootusti Turun ammattikorkeakoulun valintatavoista. Löydät tältä sivulta myös ennakkotehtävien ja valintakokeiden tarkemmat tiedot ja ohjeet.

Yleistä opiskelijavalinnasta

AMK-tutkintoon johtavien koulutusten valintatavat:
(Liiketalouden, tekniikan ja sosiaali- ja terveysalan suomenkieliset koulutukset)

 • AMK-valintakoe
 • Todistusvalinta

Huom! Vuoden 2021 yhteishaussa ei käytetä aikaisempien korkeakouluopintojen valintatapaa.

Rakennusmestarikoulutuksessa huomioidaan lisäksi rakennusalan työkokemus.

Kulttuurialan AMK-tutkintoon johtavissa koulutuksissa opiskelijavalinnat tehdään karsivan ennakkotehtävän ja/tai valintakokeen perusteella.

Lue lisää AMK-tutkintoon johtavien koulutusten valintatavoista.

Master- eli ylempään AMK-tutkintoon johtavien koulutusten valintatavat (vaihtelee hakukohteittain):

 • Todistusvalinta
 • Valintakoe
 • Ennakkotehtävä
 • Haastattelu

Tutustu tarkemmin  Master- eli YAMK-tutkintoon johtavien koulutusten valintatapoihin ja ohjeisiin.

YAMK-koulutusten hakukelpoisuusvaatimukset löydät Opintopolusta.

Ensikertalaiskiintiö

Varaamme 85% AMK-koulutusten aloituspaikoista (valintajonoittain) ensikertalaisille suomenkielisissä päivätoteutuksissa ja monimuotototeutuksissa, joissa on vähintään 15 aloituspaikkaa. Vieraskielisissä ja YAMK-koulutuksissa ei varata aloituspaikkoja ensikertalaisille hakijoille.

Lisätietoa ensikertalaiskiintiöstä voit lukea Opintopolusta.

Tasapistetilanne

Jos tasapistetilanteissa olevien välillä ei saada eroa valintatavoissa ilmoitettujen kriteerien perusteella, järjestelmä arpoo valittavan/valittavat.

AMK-tutkinnot (päivä- ja monimuotototeutus)

Tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan AMK-koulutukset

Syksyn 2021 yhteishaku

Tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkintoon johtaviin suomenkielisiin koulutuksiin (poislukien tradenomi (AMK), mediatuotanto) valitaan opiskelijat seuraavilla tavoilla syksyn 2021 yhteishaussa:

 • AMK-valintakoe - koulutuksen aloituspaikoista 40 % täytetään tämän valintatavan perusteella
 • Todistusvalinta, yo-tutkinto - koulutuksen aloituspaikoista 40 % täytetään tämän valintatavan perusteella
 • Todistusvalinta, 1.8.2015 alkaen suoritettu ammatillinen perustutkinto - koulutuksen aloituspaikoista 20 % täytetään tämän valintatavan perusteella

Hakijan ei tarvitse itse ilmoittaa, millä valintatavalla hakee ammattikorkeakouluun, vaan valinnat tehdään automaattisesti hakulomakkeella ilmoitettujen tietojen ja tutkintojen perusteella. 

Todistusvalinta

Todistusvalinta tehdään ylioppilastutkinnon tai 1.8.2015 alkaen suoritetun ammatillisen perustutkinnon arvosanojen perusteella.

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan ennen valintakoetta Oma Opintopolku -palvelussa .

Tarkemmat tiedot todistusvalinnasta löydät ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta .

AMK-valintakoe

Syksyn 2021 yhteishaun AMK-valintakoe järjestetään 1. - 4.11.2021 ammattikorkeakoulujen kampuksilla. Osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.

Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Teet valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen. Tutustu ennen koetta ohjeisiin sivulla  www.ammattikorkeakouluun.fi.

Tradenomi (AMK), mediatuotanto, verkko-opinnot

Tradenomi (AMK), mediatuotannon verkko-opintoihin valitaan opiskelijat 100% ennakkotehtävän ja valintakokeen perusteella. 

Ennakkotehtävä

Hyväksytty karsiva ennakkotehtävä arvioidaan osana valintakoetta. Ennakkotehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty tulos tarkoittaa, että hakija kutsutaan valintakokeeseen.

Työkokemus tai taiteellinen toiminta voidaan huomioida karsivassa ennakkotehtävässä tai valintakokeen osana. Työkokemus osoitetaan työtodistuksilla ja taiteellinen toiminta esim. portfoliolla tai ammattikorkeakoulun muutoin pyytämällä tavalla. Ammattikorkeakoulu arvioi taiteellisen toiminnan tuottavaa hakukelpoisuutta hakijan toimittaman aineiston perusteella. 

Huom! Ennakkotehtävän lisäksi hakijan tulee myös täyttää varsinainen yhteishaun hakulomake Opintopolussa hakuaikana, jotta hän voi olla mukana valinnassa ja saada kutsun valintakokeeseen.

Ennakkotehtävät tulee toimittaa ohjeen mukaisesti 22.9.2021 klo 15.00 mennessä. 

Avaa tehtävänanto ja ohjeet alla olevasta linkistä (pdf).

Tradenomi (AMK), mediatuotanto: Ennakkotehtävän ohjeet

Valintakoe

Osa hakijoista kutsutaan online-valintakokeeseen ennakkotehtävän perusteella. Online-valintakoe järjestetään 9. - 10.11.2021. Valintakoekutsut lähetetään sähköpostitse 22.10. mennessä hakulomakkeella ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Tarkista myös roskapostikansio.

Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 %) valintakokeen enimmäispistemäärästä, jotta koe olisi hyväksytty. Lisäksi jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti.

Tasapistetilanteessa vaikuttaa ensin hakutoivejärjestys ja sen jälkeen tarvittaessa käytetään arvontaa.

Ei valintakoeyhteistyötä.

Kulttuurialan AMK-koulutukset

Kulttuurialan AMK-tutkintoon johtavien koulutuksien valintatavat poikkeavat muiden alojen valintatavoista. 

Syksyn 2021 yhteishaussa ei ole tarjolla kulttuurialan AMK-koulutuksia.

Lisähaku kevään 2021 yhteishaussa

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus on lisähaussa 12. - 26.7.2021 kello 15.00.

Valinta tehdään etukäteistehtävien ja etävalintakokeen perusteella. Etukäteistehtävät julkaistaan 12.7.2021 ja ne tulee toimittaa 4.8.2021 kello 16.00 mennessä alla olevien ohjeiden mukaisesti. Lisäksi kaikki hakijat kutsutaan etävalintakokeeseen, joka järjestetään 9.8.2021 klo 9-17.

Valinnan tulokset julkaistaan 13.8. mennessä ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 7 vuorokauden kuluessa hyväksymisestä. Varasijavalinta päättyy viimeistään 4.9.2021. Opinnot alkavat 24.8.2021.

Huom! Etukäteistehtävien lisäksi hakijan tulee myös täyttää varsinainen yhteishaun hakulomake Opintopolussa hakuaikana , jotta voi olla mukana valinnassa ja saada kutsun valintakokeeseen.

Lisähaun valintakokeen etukäteisehtävien (11 kpl) ohjeet (kaikki pakollisia)

Hakijoille lähtetään sähköpostitse heti hakuajan jälkeen henkilökohtainen linkki Optima-alustalle, jonne etukäteistehtävät palautetaan 4.8. kello 16 mennessä. Etukäteistehtävät ovat osa valintakoetta.

Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 %) valintakokeen enimmäispistemäärästä, jotta tulos olisi hyväksytty. Lisäksi jokainen osio on suoritettava hyväksytysti. 

Kevään 2021 yhteishaku

Hakijat kutsutaan valintakokeeseen karsivan ennakkotehtävän perusteella poislukien musiikkipedagogi (AMK), jossa kaikki hakijat kutsutaan valintakokeeseen.

Päivätoteutuksissa ennakkotehtävää ei pisteytetä osaksi valintakoetta.

Monimuotototeutuksissa hyväksytty ennakkotehtävä arvioidaan osana valintakoetta (pl. musiikkipedagogi) ja työkokemus tai taiteellinen toiminta voidaan huomioida karsivassa ennakkotehtävässä tai valintakokeen osana. Työkokemus osoitetaan työtodistuksilla ja taiteellinen toiminta esim. portfoliolla tai ammattikorkeakoulun muutoin pyytämällä tavalla. Ammattikorkeakoulu arvioi taiteellisen toiminnan tuottavaa hakukelpoisuutta hakijan toimittaman aineiston perusteella. 

Ennakkotehtävät

Ennakkotehtävä sisältää itsenäisesti tehtäviä ja ammattikorkeakouluun toimitettavia osioita, joiden perusteella arvioidaan hakijan motivaatiota, alaan liittyvää muuta koulutusta, työkokemusta ja harrastuneisuutta sekä alalle soveltuvuutta. Ennakkotehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty tulos tarkoittaa, että hakija kutsutaan valintakokeeseen.

Huom! Ennakkotehtävän lisäksi hakijan tulee myös täyttää varsinainen yhteishaun hakulomake Opintopolussa hakuaikana, jotta voi olla mukana valinnassa ja saada kutsun valintakokeeseen.

Ennakkotehtävät tulee toimittaa ohjeen mukaisesti 31.3.2021 klo 15.00 mennessä. 

Avaa tehtävänanto ja ohjeet alla olevista linkeistä (pdf).

Kuvataiteilija (AMK), monimuotototeutus: Ennakkotehtävän ohjeet

Kuvataiteilija (AMK), animaatio, päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet  (tiedostokoon yksikön korjaus 23.3.)

Kuvataiteilija (AMK), kuvataide, päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet

Kuvataiteilija (AMK), valokuva, päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet

Medianomi (AMK), elokuva, päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet  (tiedostokoon yksikön korjaus 23.3.)

Medianomi (AMK), journalismi, päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet  (tiedostokoon yksikön korjaus 23.3.)

Medianomi (AMK), mainonnan suunnittelu, päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet  (tiedostokoon yksikön korjaus 23.3.)

Medianomi (AMK), tuotanto ja projektinhallinta, päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet  (tiedostokoon yksikön korjaus 23.3.)

Tanssinopettaja (AMK), päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), monimuotototeutus: Ennakkotehtävän ohjeet

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus, päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), teatteri, päivätoteutus: Ennakkotehtävän ohjeet

 

Valintakokeet

Alla olevassa taulukossa ovat kulttuurialan AMK-koulutusten valintakoepäivät kevään 2021 yhteishaussa. Tarkemmat tiedot ja ohjeet lähetetään hakijoille valintakoekutsun yhteydessä sähköpostitse viimeistään 5.5.2021 (tarkista myös roskapostikansio).

Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 %) valintakokeen enimmäispistemäärästä, jotta koe olisi hyväksytty. Lisäksi jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti. 

Kulttuurialan koulutukset eivät tee valintakoeyhteistyötä keskenään.

Kuvataiteilija (AMK), monimuotototeutus 25.5.2021
Kuvataiteilija (AMK), animaatio, päivätoteutus 26.-27.5.2021
Kuvataiteilija (AMK), päivätoteutus
- kuvataide
- valokuva
1.-3.6.2021
Medianomi (AMK), päivätoteutus
- elokuva
- journalismi
- mainonnan suunnittelu
- tuotanto ja projektinhallinta
26.-27.5.2021
Musiikkipedagogi (AMK), monimuoto- ja päivätoteutus

17.5.-19.5.2021
Instrumenttikohtaiset valintakoepäivät ilmoitetaan myöhemmin.

Päivätoteutuksen valintakoeosiot ja instrumenttikohtaiset vaatimukset

Monimuotototeutuksen valintakoeosiot ja instrumenttikohtaiset vaatimukset

Tanssinopettaja (AMK), päivätoteutus 2.-4.6.2021
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus/teatteri, monimuotototeutus Viikoilla 21 ja 22
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus, päivätoteutus 26.5.-28.5.2021
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), teatteri, päivätoteutus 31.5.-2.6.2021

 

Englanninkieliset Bachelor-koulutukset

Englanninkielisten AMK- eli Bachelor-tutkintoon johtavien koulutuksien valintatavat eroavat suomenkielisten koulutusten valintatavoista. 

Tutustu englanninkielisten koulutusten valintatapoihin englanninkielisillä sivuillamme.

 

 

YAMK-tutkinnot (Master School)

Tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan YAMK-koulutukset

Syksyn 2021 yhteishaku

Liiketalouden, tekniikan ja sosiaali- ja terveysalan YAMK-tutkintoon johtaviin suomenkielisiin koulutuksiin (poislukien sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, kulttuurihyvinvointi) valitaan opiskelijat seuraavilla tavoilla:

 • Todistusvalinta (suomalainen korkeakoulututkinto) - koulutuksen aloituspaikoista 50 % täytetään tämän valintatavan perusteella
 • Valintakoe - koulutuksen aloituspaikoista 50 % täytetään tämän valintatavan perusteella

Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, kulttuurihyvinvoinnin valinnoissa noudatetaan kulttuurialan YAMK-koulutusten valintatapaa. Katso lisää kohdasta Kulttuurialan YAMK-koulutukset.

Koulutuskohtaiset hakukelpoisuusvaatimukset kerrotaan Opintopolku.fi:ssä Hakeminen-välilehdellä. Linkit Opintopolkuun on koulutusten esittelysivuilla. Hakijan ei tarvitse itse ilmoittaa, millä valintatavalla hakee, vaan valinnat tapahtuvat hakulomakkeella ilmoitettujen tietojen ja tutkintojen perusteella. 

Todistusvalinta

Todistusvalinnassa ovat mukana kaikki Suomessa suoritetulla korkeakoulututkinnolla hakevat hakukelpoiset hakijat, jotka tallentavat yhteishaun hakemukselle linkin Oma Opintopolun suorituksiin, ja joiden arvosanat löytyvät Oma Opintopolusta. Valinnan pisteet määräytyvät painotetun keskiarvon mukaisesti kahden desimaalin tarkkuudella. Jos linkki on virheellinen, sen voimassaolo on päättynyt tai linkkiä ei ole annettu, ei hakija ole mukana todistusvalinnassa ja keskiarvo muutetaan hakulomakkeella nollaksi.

Suomessa suoritetun korkeakoulututkinnon opintopisteiden/-viikkojen mukaan painotettu keskiarvo tulee laskea Oma Opintopolku -palvelun omissa opintosuorituksissa näkyvistä korkeakoulututkinnon opintojaksojen arvosanoista (palvelussa näkyvien numeerisesti arvioitujen opintojaksojen sisällä olevia opintojaksoja ei lasketa mukaan). Sanallisesti arvioituja opintojaksoja ei huomioida keskiarvon laskennassa (esim. hyväksytty/suoritettu). Löydät omat opintosuorituksesi Oma Opintopolku -palvelusta tutkintokohtaisesti.

Painotetun keskiarvon laskemisessa numeerisesti arvioiduille opintojaksoille suoritetaan painotus, eli opintojakson arvosana kerrotaan kyseisen opintojakson opintopistemäärällä. Painotetut arvosanat lasketaan yhteen, ja saatu summa jaetaan numeerisesti arvioitujen opintojaksojen opintopistemäärällä. Tuloksena saadaan painotettu keskiarvo, joka ilmoitetaan kahdella desimaalilla.

Voit käyttää laskemisen tukena Exceliä.

Todistusvalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 15.10.2021 Oma Opintopolku -palvelussa. Todistusvalinnassa haluamaansa hakutoiveeseen hyväksyttyjen ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. 

Valintakoe

Valintakoe järjestetään 22.10.2021 ja kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan valintakokeeseen sähköpostitse. Valintakokeen tarkemmat tiedot ja ohjeet lähetetään hakijoille valintakoekutsun yhteydessä. Tarkista myös roskapostikansio.

Todistusvalinnassa haluamaansa hakutoiveeseen hyväksyttyjen ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Todistusvalintojen tulokset julkaistaan ennen valintakoetta Oma opintopolku -palvelussa.

Turun AMK:n liiketalouden, tekniikan sekä sosiaali- ja terveysalan suomenkieliset ja englanninkieliset YAMK-hakukohteet ovat keskenään valintakoeyhteistyössä (pois lukien Kulttuurihyvinvoinnin YAMK-hakukohteet). Valintakokeen kieli (suomi/englanti) määräytyy hakijan ylimmän valintakoeyhteistyössä mukana olevan hakukohteen mukaan.

Valintakokeesta on saatava vähintään 20 pistettä (max 100p). Tasapistetilanteessa vaikuttaa ensin hakutoivejärjestys ja sen jälkeen tarvittaessa käytetään arvontaa.

Kulttuurialan YAMK-koulutukset

Syksyn 2021 yhteishaku

Kulttuurialan ylempi AMK sekä sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, kulttuurihyvinvoinnin koulutukseen valitaan opiskelijat valintahaastattelun perusteella, johon osa hakijoista kutsutaan karsivan ennakkotehtävän perusteella.

Kulttuurialan ylempi AMK-tutkintoon johtava kulttuurihyvinvoinnin koulutus on valintayhteistyössä sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK-tutkintoon johtavan kulttuurihyvinvoinnin koulutuksen kanssa. 

Ennakkotehtävä

Ennakkotehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty tulos tarkoittaa, että hakija kutsutaan valintahaastatteluun.

Huom! Ennakkotehtävän lisäksi hakijan tulee myös täyttää varsinainen yhteishaun hakulomake Opintopolussa hakuaikana, jotta voi olla mukana valinnassa ja saada kutsun valintahaastatteluun.

Ennakkotehtävät tulee toimittaa ohjeen mukaisesti 15.9.2021 klo 15.00 mennessä. 

Avaa tehtävänanto ja ohjeet alla olevasta linkistä (pdf).

Kultuurialan sekä sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, kulttuurihyvinvointi: Ennakkotehtävän ohjeet

Valintahaastattelu

Osa hakijoista kutsutaan ennakkotehtävän perusteella valintahaastatteluun, joka pidetään yhtenä päivänä ajalla 25. - 27.10.2021. Kutsut lähetetään hakulomakkeella ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen (tarkista myös roskapostikansio). 

Alakohtainen työkokemus huomioidaan valintahaastattelussa. Karsiva ennakkotehtävä on yksi valintahaastattelun osa ja se huomioidaan valintahaastattelun pisteytyksessä. Valintahaastattelusta on saatava vähintään 50 pistettä (max 100p).

 

Englanninkieliset Master-koulutukset

Englanninkielisten YAMK- eli Master-tutkintoon johtavien koulutuksien valintatavat eroavat suomenkielisten koulutusten valintatavoista. 

Tutustu englanninkielisten koulutusten valintatapoihin englanninkielisillä sivuillamme.