Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 30.8.2022
Mies_reppu_tie_talvimaisema.jpg

Opiskelijavalinnat yhteishaussa

Tällä sivulla kerrotaan kootusti Turun ammattikorkeakoulun valintatavoista yhteishaussa. Löydät tältä sivulta myös ennakkotehtävien ja valintakokeiden tarkemmat tiedot ja ohjeet.

Yleistä opiskelijavalinnasta

AMK-tutkintoon johtavien koulutusten valintatavat:
(Liiketalouden, tekniikan ja sosiaali- ja terveysalan suomenkieliset koulutukset)

 • AMK-valintakoe
 • Todistusvalinta

Rakennusmestarikoulutuksessa huomioidaan lisäksi rakennusalan työkokemus.

Kulttuurialan AMK-tutkintoon johtavissa koulutuksissa opiskelijavalinnat tehdään karsivan ennakkotehtävän ja/tai Turun AMK:n oman valintakokeen perusteella.

Lue lisää AMK-tutkintoon johtavien koulutusten valintatavoista.

Master- eli ylempään AMK-tutkintoon johtavien koulutusten valintatavat (vaihtelevat hakukohteittain):

 • Todistusvalinta
 • Valintakoe
 • Ennakkotehtävä ja haastattelu

Tutustu tarkemmin  Master- eli YAMK-tutkintoon johtavien koulutusten valintatapoihin ja ohjeisiin.

YAMK-koulutusten hakukohdekohtaiset hakukelpoisuusvaatimukset löydät Opintopolusta.

Ensikertalaiskiintiö

Varaamme 85% AMK-koulutusten aloituspaikoista (valintajonoittain) ensikertalaisille suomenkielisissä päivätoteutuksissa ja monimuotototeutuksissa, joissa on vähintään 15 aloituspaikkaa. Englanninkielisissä ja YAMK-koulutuksissa ei aloituspaikkoja varata ensikertalaisille hakijoille.

Lisätietoa ensikertalaiskiintiöstä voit lukea Opintopolusta.

Tasapistetilanne

Jos tasapistetilanteissa olevien välillä ei saada eroa valintatavoissa ilmoitettujen kriteerien perusteella, järjestelmä arpoo valittavan/valittavat.

AMK-tutkinnot (päivä- ja monimuotototeutus)

Tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan AMK-koulutukset

Syksyn 2022 yhteishaku

Tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkintoon johtaviin suomenkielisiin koulutuksiin (poislukien tradenomi (AMK), mediatuotanto) valitaan opiskelijat seuraavilla tavoilla syksyn 2022 yhteishaussa:

 • Todistusvalinta, yo-tutkinto - koulutuksen aloituspaikoista 40 % täytetään tämän valintatavan perusteella
 • Todistusvalinta, 1.8.2015 alkaen suoritettu ammatillinen perustutkinto - koulutuksen aloituspaikoista 20 % täytetään tämän valintatavan perusteella
 • AMK-valintakoe - koulutuksen aloituspaikoista 40 % täytetään tämän valintatavan perusteella

Hakijan ei tarvitse itse ilmoittaa, millä valintatavalla hakee ammattikorkeakouluun, vaan valinnat tehdään automaattisesti hakulomakkeella ilmoitettujen tietojen ja tutkintojen perusteella. 

Todistusvalinta

Todistusvalinta tehdään ylioppilastutkinnon tai 1.8.2015 - 12.10.2022 suoritetun ammatillisen perustutkinnon arvosanojen perusteella. Todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, joiden tarvittavat suoritustiedot sekä tutkintosuorituksen vahvistuspäivämäärä ovat tallennettuna KOSKI-palvelussa 12.10.2022 mennessä.

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan  Oma Opintopolku -palvelussa viimeistään 20.10.2022. Syksyn IB/EB/RP/DIA abit ja syksyn YO-abit eivät ole mukana todistusvalinnassa.

Tarkemmat tiedot todistusvalinnasta löydät ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta .

AMK-valintakoe

Syksyn 2022 yhteishaun AMK-valintakoe järjestetään 31.10. - 3.11.2022. Ammattikorkeakoulujen tarjoamat valintakoetilaisuudet vaihtelevat ammattikorkeakouluittain. Turun AMK:ssa järjestetään koetilaisuuksia 1.-3.11.2022. Löydät tarjolla olevat valintakoetilaisuudet sekä muita tarkempia tietoja AMK-valintakokeesta ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta. AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana yhteishaun hakulomakkeella. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Teet valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen. Tutustu huolellisesti valintakokeeseen liittyviin ohjeisiin ennen AMK-valintakokeeseen osallistumista sivulla  www.ammattikorkeakouluun.fi.

Todistusvalinnan kautta valituksi tulleiden hakijoiden ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa valintakokeella, sinun tulee osallistua kokeeseen.

Lue ohjeet Turun AMKn koetilaisuuksiin saapuville hakijoille

Lue miten näet AMK-valintakokeesta saamasi osiokohtaiset pisteet Valintakoepisteet-palvelussa.

 

Tradenomi (AMK), mediatuotanto, verkko-opinnot

Tradenomi (AMK), mediatuotannon verkko-opintoihin valitaan opiskelijat ennakkotehtävän ja valintakokeen perusteella. 

Ennakkotehtävä

Ennakkotehtävät julkaistaan tällä sivulla 24.8.2022. Ennakkotehtävät tulee toimittaa ohjeen mukaisesti 14.9.2022 klo 15.00 mennessä. 

Ennakkotehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty tulos tarkoittaa, että hakija kutsutaan valintakokeeseen. 

Huom! Ennakkotehtävän lisäksi hakijan tulee myös täyttää varsinainen yhteishaun hakulomake Opintopolussa hakuaikana, jotta voi olla mukana valinnassa ja saada kutsun valintakokeeseen.

Avaa tehtävänanto ja ohjeet alla olevasta linkistä (pdf).

Tradenomi (AMK), mediatuotanto: Ennakkotehtävän ohjeet

Valintakoe

Osa hakijoista kutsutaan online-valintakokeeseen ennakkotehtävän perusteella. Online-valintakoe pidetään 1. - 2.11.2022. Valintakoekutsut lähetetään sähköpostitse viimeistään viikkoa ennen valintakoetta hakulomakkeella ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Tarkista myös roskapostikansio.

Hyväksytty karsiva ennakkotehtävä arvioidaan osana valintakoetta. Työkokemus voidaan huomioida karsivassa ennakkotehtävässä tai valintakokeen osana. Työkokemus osoitetaan työtodistuksilla tai ammattikorkeakoulun muutoin pyytämällä tavalla.

Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 %) valintakokeen enimmäispistemäärästä, jotta koe olisi hyväksytty. Lisäksi jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti. Tasapistetilanteessa vaikuttaa ensin hakutoivejärjestys ja sen jälkeen tarvittaessa käytetään arvontaa.

Ei valintakoeyhteistyötä.

 

 

Kulttuurialan AMK-koulutukset

Kulttuurialan AMK-tutkintoon johtavien koulutuksien valintatavat poikkeavat muiden alojen valintatavoista. 

Syksyn 2022 yhteishaussa ei ole tarjolla kulttuurialan AMK-koulutuksia

 

Lisähaku kevään 2022 yhteishaussa

Seuraavat kulttuurialan AMK-koulutukset ovat lisähaussa 11.7. - 1.8.2022:

 • Musiikkipedagogi (AMK), monimuotototeutus
 • Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), monimuotototeutus

 Hakulomake tulee täyttää hakuaikana Hakuaika alkaa klo 8.00 ja päättyy klo 15.00.

Ennakkotehtävä

Teatteri-ilmaisun ohjaajan koulutuksessa osa hakijoista kutsutaan valintakokeeseen hakuaikana palautettavan karsivan ennakkotehtävän perusteella. Kumpaankin osaamispolkuun on eri ennakkotehtävä. Ennakkotehtävän ohjeet julkaistaan 4.7.2022 tällä sivulla ja ennakkotehtävä tulee toimittaa 1.8.2022 kello 15.00 mennessä alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Avaa teatteri-ilmaisun ohjaajan koulutuksen ennakkotehtävän ohje tästä (pdf).

Musiikkipedagogin koulutuksessa ei ole karsivaa ennakkotehtävää.

Valintakoepäivät

Valintakoekutsut lähetetään säköpostitse n. viikkoa ennen valintakoetta (tarkista myös roskaposti). Hakukohteet eivät tee keskenään valintakoeyhteistyötä.

Valinnan tulokset julkaistaan 23.8. mennessä ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 7 vuorokauden kuluessa hyväksymisestä. Varasijavalinta päättyy viimeistään 5.9.2022. Opinnot alkavat 31.8.2022.

Huom! Ennakkotehtävän toimittamisen lisäksi hakijan tulee myös täyttää varsinainen hakulomake Opintopolussa hakuaikana, jotta voi olla mukana valinnassa ja saada kutsun valintakokeeseen.

 

Kevään 2022 yhteishaku

Osa hakijoista kutsutaan valintakokeeseen karsivan ennakkotehtävän perusteella poislukien musiikkipedagogi (AMK), jonka kaikki hakijat kutsutaan valintakokeeseen.

Ennakkotehtävät

Ennakkotehtävät julkaistaan tällä sivulla 9.3.2022. Ennakkotehtävät tulee toimittaa ohjeen mukaisesti 30.3.2022 klo 15.00 mennessä. 

Päivätoteutuksissa ennakkotehtävää ei pisteytetä osaksi valintakoetta. Ennakkotehtävä sisältää itsenäisesti tehtäviä ja ammattikorkeakouluun toimitettavia osioita, joiden perusteella arvioidaan hakijan motivaatiota, alaan liittyvää muuta koulutusta, työkokemusta ja harrastuneisuutta sekä alalle soveltuvuutta.

Monimuotototeutuksissa hyväksytty ennakkotehtävä arvioidaan osana valintakoetta. Työkokemus tai taiteellinen toiminta voidaan huomioida ennakkotehtävässä tai valintakokeen osana. Työkokemus osoitetaan työtodistuksilla ja taiteellinen toiminta esim. portfoliolla tai ammattikorkeakoulun muutoin pyytämällä tavalla.

Ennakkotehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty tulos tarkoittaa, että hakija kutsutaan valintakokeeseen. Ennakkotehtäviä ei kommentoida, eikä niistä voida antaa suuren määrän vuoksi ohjaavaa palautetta. Ennakkotehtävän palauttaneita on huomattavasti enemmän kuin niiden pohjalta voidaan kutsua valintakokeisiin. Valintaraati arvioi tehtävät ilmoitettujen arviointiperusteiden mukaisesti.

Huom! Ennakkotehtävän lisäksi hakijan tulee myös täyttää varsinainen yhteishaun hakulomake Opintopolussa hakuaikana, jotta voi olla mukana valinnassa ja saada kutsun valintakokeeseen.

Avaa tehtävänanto ja palautusohjeet alla olevista linkeistä (pdf)

Kuvataiteilija (AMK), animaatio, päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Kuvataiteilija (AMK), kuvataide, päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Kuvataiteilija (AMK), valokuva, päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Kuvataiteilija (AMK), monimuotototeutus: Ennakkotehtävä

Medianomi (AMK), elokuva, päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Medianomi (AMK), journalismi, päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Medianomi (AMK), mainonnan suunnittelu, päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Medianomi (AMK), tuotanto ja projektinhallinta, päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Tanssinopettaja (AMK), päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus, päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), teatteri, päivätoteutus: Ennakkotehtävä

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), monimuotototeutus: Ennakkotehtävä

Valintakokeet

Alla olevassa taulukossa ovat Turun AMK:n kulttuurialan AMK-koulutusten valintakoepäivät kevään 2022 yhteishaussa. Tarkemmat tiedot ja ohjeet lähetetään hakijoille valintakoekutsun yhteydessä sähköpostitse (tarkista myös roskapostikansio) 3.5.2022 mennessä. Kaikki ennakkotehtävän hakuaikana palauttaneet hakijat saavat sähköpostilla joko kutsun tai tiedon, että eivät ole tällä kertaa kutsuttujen joukossa.

Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 %) valintakokeen enimmäispistemäärästä, jotta koe olisi hyväksytty. Lisäksi jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti. 

Kulttuurialan koulutukset eivät tee valintakoeyhteistyötä keskenään.

Kuvataiteilija (AMK), monimuotototeutus 24.5.2022
Kuvataiteilija (AMK), animaatio, päivätoteutus 24.-25.5.2022 (etävalintakoe)
Kuvataiteilija (AMK), päivätoteutus
- kuvataide
- valokuva
31.5.-2.6.2022
Medianomi (AMK), päivätoteutus
- elokuva
- journalismi
- mainonnan suunnittelu
- tuotanto ja projektinhallinta
24.-25.5.2022 (etävalintakoe)
Musiikkipedagogi (AMK), monimuoto- ja päivätoteutus

Vko 20
Instrumenttikohtaiset valintakoepäivät ilmoitetaan myöhemmin.

Päivätoteutuksen valintakoeosiot ja instrumenttikohtaiset vaatimukset

Monimuotototeutuksen valintakoeosiot ja instrumenttikohtaiset vaatimukset

Tanssinopettaja (AMK), päivätoteutus 1. - 3.6.2022
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus/teatteri, monimuotototeutus Sirkus 4.6.2022
Teatteri 23.5.2022
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), sirkus, päivätoteutus 25. - 27.5.2022
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), teatteri, päivätoteutus 30.5. - 1.6.2022

 

Englanninkieliset Bachelor-koulutukset

Englanninkielisten AMK- eli Bachelor-tutkintoon johtavien koulutuksien valintatavat eroavat suomenkielisten koulutusten valintatavoista. Näihin hakukohteisiin haetaan jo kevään ensimmäisessä yhteishaussa.

Tutustu englanninkielisten koulutusten valintatapoihin englanninkielisillä sivuillamme.

 

 

YAMK-tutkinnot (Master School)

Tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan YAMK-koulutukset

Syksyn 2022 yhteishaku

Liiketalouden, tekniikan ja sosiaali- ja terveysalan YAMK-tutkintoon johtaviin suomenkielisiin koulutuksiin (poislukien sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, kulttuurihyvinvointi) valitaan opiskelijat seuraavilla tavoilla:

 • Todistusvalinta (suomalainen ammattikorkeakoulututkinto) - koulutuksen aloituspaikoista 50 % täytetään tämän valintatavan perusteella
 • Valintakoe - koulutuksen aloituspaikoista 50 % täytetään tämän valintatavan perusteella

Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, kulttuurihyvinvoinnin valinnoissa noudatetaan kulttuurialan YAMK-koulutusten valintatapaa. Katso lisää kohdasta Kulttuurialan YAMK-koulutukset.

Hakukohdekohtaiset hakukelpoisuusvaatimukset kerrotaan Opintopolku-palvelussa. Linkit Opintopolkuun löydät  koulutusten esittelysivuilla. Hakijan ei tarvitse itse ilmoittaa, millä valintatavalla hakee, vaan valinnat tapahtuvat hakulomakkeella ilmoitettujen tietojen ja tutkintojen perusteella. 

Todistusvalinta

Todistusvalinnassa ovat mukana kaikki Suomessa suoritetulla ammattikorkeakoulututkinnolla (ei YAMK-tutkinto) hakevat hakukelpoiset hakijat, jotka tallentavat yhteishaun hakemukselle linkin Oma Opintopolun suorituksiin. Jos linkki on virheellinen, sen voimassaolo on päättynyt tai linkkiä ei ole annettu, ei hakija ole mukana todistusvalinnassa ja keskiarvo muutetaan hakulomakkeella nollaksi (0). Tutkintotodistuksen liitteen tietoja käytetään todistusvalinnassa vain silloin, jos hakijan toimittamassa linkissä ei näy tutkinnon arvosanoja (korkeakoulu ei ole kirjannut hakijan tietoja ja arvosanoja lainkaan Oma Opintopolkuun). Muilla hakukelpoisilla tutkinnoilla hakevat ovat mukana ainoastaan valintakoevalinnassa.

Todistusvalinnassa otetaan huomioon hakijan ammattikorkeakoulututkinnon (ei YAMK-tutkinto) arvioinnit. Opinnäytetyöhön liittyvien opintojaksojen arviointeja ei oteta mukaan painotetun keskiarvon laskemiseen. Valinnan pisteet määräytyvät painotetun keskiarvon mukaisesti kahden desimaalin tarkkuudella. Jos hakijalla on useampi ammattikorkeakoulututkinto, otetaan arvioinnit huomioon siitä, joka tuottaa paremman keskiarvon. 

Suomessa suoritetun ammattikorkeakoulututkinnon opintopisteiden/-viikkojen mukaan painotettu keskiarvo tulee laskea Oma Opintopolku -palvelun omissa opintosuorituksissa näkyvistä ammattikorkeakoulututkinnon opintojaksojen arvosanoista (palvelussa näkyvien numeerisesti arvioitujen opintojaksojen sisällä olevia opintojaksoja ei lasketa mukaan). Sanallisesti arvioituja opintojaksoja ei huomioida keskiarvon laskennassa (esim. hyväksytty/suoritettu). Löydät omat opintosuorituksesi Oma Opintopolku -palvelusta tutkintokohtaisesti.

Painotetun keskiarvon laskemisessa numeerisesti arvioiduille opintojaksoille suoritetaan painotus, eli opintojakson arvosana kerrotaan kyseisen opintojakson opintopistemäärällä. Painotetut arvosanat lasketaan yhteen, ja saatu summa jaetaan numeerisesti arvioitujen opintojaksojen opintopistemäärällä. Tuloksena saadaan painotettu keskiarvo, joka ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella (esim. 3,39).

Voit käyttää laskemisen tukena tätä exceliä tai netistä löytyvää painotetun keskiarvon laskuria, esim. https://www.rapidtables.org/fi/calc/math/weighted-average-calculator.html

Todistusvalintojen tulokset julkaistaan ennen valintakoetta. Todistusvalinnan kautta valituksi tulleiden hakijoiden ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa valintakokeella, sinun tulee osallistua kokeeseen.

Valintakoe

Valintakoe järjestetään 25.10.2022 ja kokeeseen kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat.

Lue lisää valintakokeesta täällä.

Turun ammattikorkeakoulun liiketalouden, tekniikan sekä sosiaali- ja terveysalan YAMK-hakukohteet ovat keskenään valintakoeyhteistyössä (poislukien kulttuurihyvinvoinnin YAMK-hakukohteet). Tekemällä yhden kokeen, saat pisteet kaikkiin hakemiisi valintakoeyhteistyössä mukana oleviin koulutuksiin. Valintakokeen kieli (suomi/englanti) määräytyy hakijan ylimmän valintakoeyhteistyössä mukana olevan hakukohteen mukaan.

Todistusvalinnassa haluamaansa hakutoiveeseen hyväksyttyjen ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Todistusvalintojen tulokset julkaistaan ennen valintakoetta Oma opintopolku -palvelussa.

Valintakokeesta on saatava vähintään 20 pistettä (max 100p). Tasapistetilanteessa vaikuttaa ensin hakutoivejärjestys ja sen jälkeen tarvittaessa käytetään arvontaa.

 

Kulttuurialan YAMK-koulutukset

Syksyn 2022 yhteishaku

Kulttuurihyvinvoinnin YAMK-koulutukseen valitaan opiskelijat valintahaastattelun perusteella, johon osa hakukelpoisista hakijoista kutsutaan karsivan ennakkotehtävän perusteella.

Hakukohteet Kulttuurialan ylempi AMK, kulttuurihyvinvointi sekä Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, kulttuurihyvinvointi ovat keskenään valintakoeyhteistyössä.

Ennakkotehtävä

Ennakkotehtävät julkaistaan tällä sivulla 24.8.2022. Ennakkotehtävät tulee toimittaa ohjeen mukaisesti 21.9.2022 klo 15.00 mennessä. 

Karsiva ennakkotehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty tulos tarkoittaa, että hakija kutsutaan valintahaastatteluun. Muissa kuin ohjeenmukaisissa tiedostomuodoissa palautetut ennakkotehtävät hylätään. Ennakkotehtäviä ei kommentoida, eikä niistä voida antaa suuren määrän vuoksi ohjaavaa palautetta. Ennakkotehtävän palauttaneita on huomattavasti enemmän kuin niiden pohjalta voidaan kutsua valintakokeisiin. Valintaraati arvioi tehtävät ilmoitettujen arviointiperusteiden mukaisesti.

Huom! Ennakkotehtävän lisäksi hakijan tulee myös täyttää varsinainen yhteishaun hakulomake Opintopolussa hakuaikana, jotta voi olla mukana valinnassa ja saada kutsun valintakokeeseen.

Avaa tehtävänanto ja ohjeet alla olevasta linkistä (pdf)

Kulttuurialan sekä sosiaali- ja terveyslan ylempi AMK-tutkinto, kulttuurihyvinvointi: Ennakkotehtävä  HUOM! Päivitetty 25.8. (motivaatiokirjeen ohjeet ja arviointikriteerit)

Valintahaastattelu

Valintahaastattelut järjestetään 24. - 26.10.2022 (hakijalle yksipäiväinen). Kutsut haastatteluun lähetetään sähköpostitse viimeistään viikkoa ennen haastattelupäivää. Tarkista myös roskapostikansio.

Karsiva ennakkotehtävä on yksi valintakokeen osa ja huomioidaan valintakokeen pisteytyksessä. Alakohtainen työkokemus huomioidaan valintakokeessa. 

Valintakokeen pisteet koostuvat ennakkotehtävästä ja haastattelusta. Valintakokeesta on saatava vähintään 50 pistettä. Tasapistetilanteessa vaikuttaa ensin hakutoivejärjestys (pl. ensimmäinen yhteishaku) ja sen jälkeen tarvittaessa käytetään arvontaa.

 

 

Englanninkieliset Master-koulutukset

Englanninkielisten YAMK- eli Master-tutkintoon johtavien koulutuksien valintatavat eroavat suomenkielisten koulutusten valintatavoista. Näihin hakukohteisiin haetaan jo kevään ensimmäisessä yhteishaussa.

Tutustu englanninkielisten koulutusten valintatapoihin englanninkielisillä sivuillamme.