Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 20.10.2023
Röntgenhoitaja (AMK)

Röntgenhoitaja (AMK)

Röntgenhoitajakoulutuksesta valmistuttuasi pystyt toimimaan itsenäisesti ja turvallisesti erilaisissa kuvantamis- ja hoitotilanteissa. Tyypillisiä kuvantamistilanteita ovat esimerkiksi potilaan murtumaepäilyn takia otettava röntgenkuva sekä tietokonetomografia- tai magneettikuvauslaitteella tehtävät kuvaukset ja niihin sisältyvä potilaan hoitaminen. Röntgenhoitajana voit työskennellä myös sädehoidossa. Turvallisuuden lisäksi on tärkeää, että opit kohtaamaan myös eri elämänvaiheissa – ja tilanteissa olevia potilaita ja heidän omaisiaan.

Valmistuttuasi röntgenhoitajaksi sinulla on valmius työskennellä erilaisilla röntgen-, isotooppi- tai sädehoito-osastoilla, joissa voit toimia tiimivastaavana. Röntgenhoitajia työskentelee myös teollisuuden ja liiketoiminnan parissa.

Röntgenhoitajan ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet oikeuden harjoittaa ammattiasi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Kliinisen radiografian monipuolisuus

Suomalaiselle kliiniselle radiografialle ja sen koulutukselle on tunnusomaista alan laaja-alaisuus. Käytännössä laaja-alaisuus tarkoittaa sitä, että röntgenhoitajana vastaat kuvantamis- tai hoitotapahtuman yhteydessä niin kuvantamis- tai hoitolaitteista kuin potilaan hyvinvoinnistakin.

Koulutuksen näkökulmasta laaja-alaisuus ilmenee siten, että perehdyt potilaan terveysongelman diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi käytettäviin erilaisiin kuvantamis- ja hoitomenetelmiin. Näin saat koulutuksen aikana monipuolisen näkemyksen tulevasta työstäsi ja työskentelymahdollisuuksistasi. Koulutuksen aikana opit kiinnittämään huomiota myös kestävän kehityksen periaatteiden toteutumiseen sosiaali- ja terveysalalla.

Opintojen sisältö

Röntgenhoitajaopintosi koostuvat ydin- ja laajentavasta osaamisesta. Ydinosaaminen muodostuu perus- ja ammattiopinnoista sekä harjoittelusta. Laajentava osaaminen muodostuu opinnäytetyöstä, syventävästä harjoittelusta ja vapaasti valittavista opinnoista.

Perusopinnoissa hankit ammatin edellyttämän kielitaidon ja vahvistat viestintä- ja ryhmätyötaitojasi. Tavoitteena on myös luoda vankka pohja vastuulliselle ja yritteliäälle työskentelylle. Ammattiopinnoissa opintojaksot perustuvat kliinisessä radiografiassa käytettäviin keskeisiin kuvantamis- ja hoitomenetelmiin ja niiden edellyttämään ydinosaamiseen.

Harjoittelu muodostaa noin kolmanneksen koko opinnoistasi. Harjoittelut toteutetaan korkeakoulukampuksen luokka- ja simulaatiotilanteissa sekä aidoissa kliinisen radiografian toimintaympäristöissä kuten esimerkiksi sairaaloiden kuvantamis- ja sädehoitoyksiköissä sekä yksityissektorilla. 

Opinnäytetyössäsi osoitat osaavasi käyttää kliinisen radiografian kannalta olennaista tietoa ja suhtautua tietoon kriittisesti. Vapaasti valittavia opintoja voit hankkia korkeakoulujen tarjonnasta siten, että ne tukevat ammatillista kehitystäsi röntgenhoitajaksi esimerkiksi kesälukukausien aikana.

Millaista on opiskelijan arki?

Taitteessa-sarjassa seurataan opiskelijoiden elämää. Sarjan uusimmalla kaudella pääset tutustumaan myös röntgenhoitajaopiskelija Erikan arkeen.

Hae yhteishaussa

Voit hakea koulutukseen korkeakoulujen yhteishaussa. Seuraava yhteishaku koulutukseen on:

  • kevään yhteishaku 13. – 27.3.2024 klo 15.00

Hakeminen tapahtuu Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. tarkempaa tietoa koulutuksesta sekä hakulomakkeen.

Yhteishaussa opiskelijat valitaan todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella. Opiskelijavalinnat -sivulta löydät lisätietoa valintatavoista. 

Hae polkuopintoihin

Voit hakeutua opiskelemaan myös avoimen AMK:n väylän kautta suorittamalla ensin opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Avoimen AMK:n polkuopinnoissa opiskelet ensimmäisen vuoden opinnot yhdessä tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa. Kun olet suorittanut riittävän määrän opintopisteitä polkuopinnoissa, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylähaussa ja jatkaa opintojasi keskeytyksettä saman ryhmän kanssa. Opiskelu avoimessa AMK:ssa on maksullista.

Seuraava haku koulutuksen polkuopintoihin on 

  • kesän polkuopintojen haku 22.7.-2.8.2024 (opinnot alkavat syksyllä)

Polkuopintoihin haetaan Opintopolussa. Opintopolusta löydät mm. lisätietoa polkuopintojen sisällöstä sekä hakulomakkeen. Huomaathan, että röntgenhoitajan polkuopintoihin opiskelijat valitaan valintakurssin perusteella.

Suomenkielisten polkuopintojen hakijoilta, joiden koulusivistyskieli on muu kuin suomi, edellytetään todistusta kielitaidosta. Katso tarkemmat ohjeet kielitaidon todistamisesta polkuopintohaussa.