Siirry pääsisältöön Siirry hakuun
Sivu päivitetty 2.12.2020
Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), teatteri

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), teatteri

Teatteri-ilmaisun ohjaajat toimivat teatterialan asiantuntijatehtävissä pedagogeina ja taiteilijoina. Koulutuksen tavoitteena on valmistaa teatterialan eri tehtäviin aloite- ja yhteistyökykyisiä, laaja-alaisesti taiteita arvostavia ja persoonallisia pedagogeja ja taiteilijoita. Tutkintoon sisältyvät 60 opintopisteen laajuiset pedagogiset opinnot antavat yleisen opettajan kelpoisuuden.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja työskentelee esimerkiksi teatteriryhmien ja harrastajateattereiden ohjaajana ja opettajana. Opetustyö on yleensä teatteritaiteen perusopetusta tai draama-, teatteri- ja ilmaisukasvatusta oppilaitoksissa tai harrastajakentällä. Teatteri-ilmaisun ohjaaja voi toimia paitsi ohjaajana, myös esiintyjänä, tuottajana, tapahtumien järjestäjänä ja teatterilähtöisen sisällön tuottajana. Lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaaja voi työskennellä eri ammattialoihin ja organisaatioihin kytkeytyvissä hankkeissa ja soveltaa teatterilähtöisiä työmenetelmiä yhteisöjen kehittämiseen. 

Monipuolista, käytännönläheistä opiskelua

Teatteri-ilmaisun ohjaaja -koulutuksen pääsisältö koostuu teatterialan tietojen ja taitojen opiskelusta sekä teatterialan pedagogiikasta. Opiskelu on käytännönläheistä ja tapahtuu usein taiteellispedagogisissa projekteissa. Opintojen alkuvuodet ovat tiivistä päiväopetusta. Itsenäinen työ ja työelämälähtöisyys lisääntyvät opintojen viimeisinä vuosina.

Opinnot etenevät teatterin perusteiden oppimisen kautta kohti soveltamista ja itsenäistä tekijyyttä. Ohjaamista ja esityksen valmistamista opitaan eri lähtökohdista. Teoriaan tutustuminen ja analyysitaidot kuuluvat kaikkiin opintoihin. Koulutus sisältää ohjaamisen, näyttämöilmaisun, dramaturgian, nukketeatterin sekä ryhmän ohjaamisen opintoja. Lisäksi opiskelija tutustuu teatterin audiovisuaalisiin osa-alueisiin sekä taiteidenvälisiin projekteihin.

Opiskelija voi painottaa opintojaan ja syventää osaamistaan vapaasti valittavissa opinnoissa, harjoittelussa sekä opinnäytetyössä. Painottua voi muun muassa yrittäjyyteen tai nukketeatteriin. Opiskelun aikana osallistutaan työelämälähtöisiin projekteihin, joissa opitaan taiteellispedagogisen sisällön tuottamista eri kohderyhmille ja toimintaympäristöihin.

“Kun valmistut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, olen varma, että osaat ohjata ryhmää ja tiedät minkälaisista palasista teatteriesitys koostuu. Tiedät mikä on himmennin ja olet päässyt nakuttelemaan valopöytää. Tekijänoikeudet ovat sinulle tuttu asia ja osaat antaa sekä rakentavaa että positiivista palautetta. Tiedät mitä on prosessidraama ja sinulla on työkaluja sekä tekstilähtöisen että devising-pohjaisen teatterin tekemiseen. Olet lukenut näytelmiä ja osaat suullisesti ja kirjallisesti reflektoida ja presentoida omaa osaamistasi. Osaat paljon muutakin ja ennen kaikkea sinusta tulee korkeakoulutettu teatterityöntekijä. Nauti siitä, ja nauti nelivuotisesta matkasta kohti sitä!"

Ronja, valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja

Millaista on opiskelijan arki?

Taitteessa-sarjassa seurataan opiskelijoiden elämää. Sarjan uusimmalla kaudella pääset tutustumaan teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Sallan arkeen.