Vuosikertomus 2024
Toimitusjohtajan katsaus
Vuosi 2024 oli Turun ammattikorkeakoululle erinomaisen hyvä kumppanuusvuosi. Teimme enemmän yhteistyötä kuin koskaan aiemmin ja tuotimme Varsinais-Suomeen enemmän osaajia ja osaamista yhteistä tulevaisuuttamme rakentamaan.
Onnistumisemme keskiössä ovat poikkeuksellisen sitoutunut ja ammattitaitoinen henkilöstömme sekä opiskelijat, jotka haluavat olla tekemässä oman osansa maamme tulevaisuuden eteen. Myös yhteistyö kumppaneidemme kanssa oli aiempaa näkyvämpää ja tuloksekkaampaa.
2024 oli monella tavalla pieni tyven hetki maailman myrskyjen keskellä. Koronavuosista oli jo aikaa, Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamasta globaalista shokista oli tullut uusi normi ja vuoden 2025 tullien aiheuttamaa markkinavolatiliteettia ei vielä osattu ennakoida. Sekä kumppanimme että Turun ammattikorkeakoulu pystyivät keskittymään ydintehtäviinsä, eli omien prosessiensa ylläpitoon ja jatkuvaan kehittämiseen. Vuoden lopulla monet mittarit olivatkin siksi osoittamassa kohti parempaa tulevaisuutta.
Tätä tekstiä kirjoittaessa huhtikuussa 2025 tulevaisuus näyttää taas sumeammalta. Olemme kuitenkin viime vuosina nähneet kerta toisensa jälkeen, että maailmanjärjestys on joustavampi kuin olemme olettaneet, ja että tilanteet voivat myös parantua nopeasti. Tästä syystä Turun ammattikorkeakoulu tulee jatkamaan samalla toimivaksi osoittautuneella reitillä Turun seudun ja koko Varsinais-Suomen asukkaiden hyvän elämän ja alueen kilpailukyvyn kehittämiseksi. Tulemme tekemään jatkossakin parhaamme vastataksemme koko maakunnan tulevaisuustarpeisiin.
Lämmin kiitos kaikille ulkoisille ja sisäisille sidosryhmillemme erinomaisesta vuodesta. Tällä joukolla on ilo tähdätä parempaan tulevaisuuteen.
Vesa Taatila, rehtori-toimitusjohtaja

Taloutemme ja toimintamme kasvoi
Ulkoinen TKI-rahoitus
Tutkintojen määrä
Turun ammattikorkeakoulun vuotta 2024 leimaa kasvu niin talouden kuin toiminnankin näkökulmasta. Vuoden 2024 talous ylitti suunnitelmat monin tavoin positiivisesti, vaikka liikkumavaraa on liikevaihtoon suhteutettuna ollut hyvin vähän.
Ulla-Maija Lakka, talous- ja hallintojohtaja
Esimerkkejä talouden kasvusta ja vakaasta varallisuusasemasta:
- Omavaraisuusaste 79 % (61 % vuonna 2023).
- Suomen Asiakastiedon Suomen Vahvimmat Platina -sertifikaatti
-
Mediatiedote
Turun AMK on kasvattanut Suomen ammattikorkeakouluista eniten tutkimus- ja kehitystoimintaansa
Turun ammattikorkeakoulu on kasvattanut Suomen ammattikorkeakouluista eniten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI) saamaansa rahoitusta. Turun AMK:n tutkimus- ja kehitystyö tuo rahaa ja mahdollisuuksia yritysten ja muiden organisaatioiden kehittämiseen Varsinais-Suomessa. Rahoituksen määrä kasvoi vuodesta 2023 vuoteen 2024 n. 18 %. Kaikkiaan Turun AMK sai vuoden 2024 aikana 12 481 451 euroa ulkoista rahoitusta TKI-toimintaan.
Tutkimus ja kehitys
Meidän Itämeremme
- Saimme miljoonarahoituksen kestävän laivanrakennuksen edistämiseen.
- Coastrider-tutkimusveneemme tuottaa entistä tarkempaa kuvaa rannikkovesien tilasta
Kotona hybridimaailmassa
- Kehitämme vesihuollon kyberturvallisuutta.
- Saimme rahoituksen metaversumiteknologioiden kehittämiseen.
Hyvä elämä
- Edistämme maahanmuuttajien kotoutumista.
- Kehitämme sairaanhoitajien urapolkuja.
Vihreä talous
- Kehitämme energiapositiivisia kaupunkeja.
- Tuotamme kiertotalouden innovaatioita.
Lue lisää tutkimuksesta ja kehityksestä Turun AMK:ssa.
Kestävä kehitys ja vastuullisuus
Olemme sitoutuneet edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä.
– Työtä kirittävät niin maailman tilanne kuin kansainväliset ja kansalliset linjaukset, elinkeinoelämän tarpeet, alueelliset kehittämisvaateet sekä opiskelijoidemme ja sidosryhmiemme toiveet. Meiltä odotetaan monipuolisia kestävyys- ja vastuullisuustekoja yhä enemmän, kestävän kehityksen koordinaattori Taru Konst kuvaa.
Vuonna 2024 päivitimme kestävän kehityksen ohjelmaamme vuosille 2024–2030 vastaamaan muuttuneita olosuhteita ja säädöksiä. Tavoitteena on olla kokonaisvaikutukseltaan ilmasto- ja luontopositiivinen korkeakoulu.
Vuonna 2024 toimiamme olivat esimerkiksi:
- Otimme käyttöön TKI-hankkeiden kestävyysarvioinnin.
- Pienensimme hiilijalanjälkeämme 6 % edellisvuodesta.
- Otimme käyttöön kestävän kehityksen perehdytyksen koko henkilöstölle.
- Lisäsimme kolmen opintopisteen kestävyysopinnot kaikkiin koulutuksiin.
- Olemme parhaalla tasolla avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisessa seurannassa.
Lisätietoa kestävyystyöstä vuonna 2024 löydät toimintakertomuksesta.
Lue lisää kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta Turun AMK:ssa.
Asiantuntijoidemme puheenvuorot
Työvoimapulan ratkaisu vaatii työnantajilta osaamista monikulttuurisista työyhteisöistä
Tiina Laakso, lehtori, kirjoittaa artikkelissaan yritysten osaamisen roolista maahanmuuttajien työllistämisessä. Jotta työvoiman saatavuus voidaan taata nyt ja tulevaisuudessa, yritysten on panostettava eri kulttuuritaustaisten työntekijöiden rekrytointiin ja kohtaamiseen. Turun ammattikorkeakoulussa luotu Kohti monikulttuurista työyhteisöä -koulutuspaketti antaa työnantajille valmiuksia työllistää maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.
Virtuaalituotannot – kupla vai koulutuksen tulevaisuus?
Marko Luukkonen, elokuvaohjaaja, lehtori, kirjoittaa artikkelissaan uusien teknologioiden merkityksestä media-alalla. Tekoäly, todellisuuden virtuaalinen laajentaminen (XR) ja uudet teknologiat herättävät keskustelua laajalti. Miten alan uudistuminen ja siihen liittyvät kysymykset näkyvät elokuva- ja media-alan koulutuksessa? Turun ammattikorkeakoulu kehittää virtuaaliseen tuotantoon liittyvää elokuvakoulutusta kansainvälisessä hankkeessa.